Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους;

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους;

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους;

 

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι συχνά τα πρώτα διακοσμητικά που μπαίνουν και τα τελευταία που βγαίνουν την περίοδο των Γιορτών.

Όπου κι αν πάτε, τα βλέπετε παντού – σε σαλόνια, στις στέγες σπιτιών, σε κτίρια γραφείων και στους δρόμους της πόλης.

Τελικά τι είναι Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Αλλά μάλλον δεν έχουμε αναρωτηθεί από πού προήλθαν και πώς έφτασαν στο σημείο που είναι σήμερα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

 

Η ιστορία πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Όπως πολλές από τις άλλες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μας, τα χριστουγεννιάτικα φώτα ξεκίνησαν εδώ και πολύ καιρό στη Γερμανία. Παραδοσιακά, τα κεριά χρησιμοποιούνταν για να φωτίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, προσαρτημένα σε κλαδιά με καρφίτσες ή λιωμένο κερί.

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι Χριστιανοί έβαλαν αναμμένα κεριά στα παράθυρα των σπιτιών τους για να δείξουν στους άλλους ότι μπορούσαν να προσκυνήσουν εκεί. Τελικά, αυτή η παράδοση έφτασε στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους;

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι Χριστιανοί έβαλαν αναμμένα κεριά στα παράθυρα των σπιτιών τους
Illustration για το Harper’s Bazaar, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιανουαρίου 1870 // Γκραβούρα της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκιπα Άλμπερτ που δημοσιεύτηκε το 1840, προκαλώντας τρέλα… με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

 

Αλλά όπως σίγουρα, μπορείτε να φανταστείτε, τα κεριά αποτελούσαν τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι οικογένειες μπορούσαν να τα κρατήσουν αναμμένα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα (συχνά για μισή ώρα ή λιγότερο) και διατηρούσαν έναν κουβά με νερό πάντα κοντά, σε περίπτωση πυρκαγιάς, κάτι που συνέβαινε συχνά.

Τα κεριά, ο πρόδρομος από τα σημερινά ηλεκτρικά φωτάκια ήταν πάρα πολύ επικίνδυνα και συχνά γίνονταν αιτία πυρκαγιών.

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού
Το δέντρο των Χριστουγέννων από τον Edward Hibberd Johnson, 1882 // Χριστούγεννα στην Ολλανδία, 1899

 

Σημειώστε και αυτό! Ήταν τόσο συχνές οι πυρκαγιές εξαιτίας των κεριών, ώστε συλλογικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν για τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα χριστουγεννιάτικα κεριά, δηλώνοντας στα συμβόλαια ότι αποτελούσαν «ένα γνωστό κίνδυνο».

  Καλά Χριστούγεννα Κινούμενες Εικόνες

 

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια με το καλώδιο ήταν απλώς ένα ευτυχές ατύχημα!

τα φώτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα των πυρκαγιών που προκαλούνται από τα κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Το 1903, η General Electric δημιούργησε τα πρώτα καλώδια με τα μικρά φωτάκια σε διάφορα χρώματα που διατέθηκαν για τη διακόσμηση των σπιτιών. Ήταν τόσο ακριβά και πρακτικά απλησίαστα! Σκεφθείτε ότι η τιμή για τα 24 λαμπάκια ήταν $12 που σήμερα αντιστοιχούν σε $325!

 

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους

Το 1880, ο Τόμας Έντισον είχε ήδη εφεύρει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως και έψαχνε τρόπο να τον διαφημίσει. Έτσι, κρέμασε φώτα στο εξωτερικό του εργαστηρίου του για να τα δείξει στους περαστικούς.

Μερικά χρόνια αργότερα, ένας από τους υπαλλήλους του συνειδητοποίησε ότι τα φώτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα των πυρκαγιών που προκαλούνται από τα κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

 

Η πρώτη σειρά με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ενός υπαλλήλου του Έντισον, ο οποίος τηλεφώνησε στις τοπικές εφημερίδες για να καλύψουν τη λαμπρή ιδέα.

Έβαλε λοιπόν 80 κόκκινα, λευκά και μπλε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και τηλεφώνησε στις τοπικές εφημερίδες για να καλύψουν τη λαμπρή ιδέα.

Όπως είναι λογικό, η ιδέα απογειώθηκε, ειδικά όταν αρκετοί Πρόεδροι των ΗΠΑ άρχισαν να ανάβουν αυτά τα λαμπιόνια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον Λευκό Οίκο.

Διαφημίσεις για τα πρώτα ηλεκτρικά λαμπιόνια το 1901
Διαφημίσεις για τα πρώτα ηλεκτρικά λαμπιόνια το 1901 «Κανένας κίνδυνος! Από τα φωτάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Χωρίς καπνό, μυρωδιά ή λίπος. Λαμπάκια σε κάθε χρώμα. Μπορείτε να τα αγοράσετε ή να τα νοικιάσετε. Ο καθένας μπορεί να τα βάλει αν έχει ηλεκτρικό στο σπίτι»!, λένε τα διαφημιστικά κείμενα

 

Όταν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια ήταν πολύ ακριβά

Η General Electric αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Thomas Edison και άρχισε να πουλά τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κοινό.

Όμως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια ήταν πολύ ακριβά, ειδικά επειδή χρειάζονταν εγκατάσταση και οι ηλεκτρολόγοι ήταν λίγοι εκείνη την εποχή.

Τα πολυκαταστήματα μάλιστα πρότειναν στις οικογένειες να νοικιάζουν τα φώτα αντί να τα αγοράζουν! Αν και εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες πυρακτώσεως σε πολλές εφαρμογές, με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες κατάφεραν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πολύ πιο ασφαλή και οικονομικά.

  Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

Στο σήμερα

Σήμερα, τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι τα φώτα C7 και C9, τα οποία είναι τα μικρά λαμπάκια σε σχήμα φράουλας κι έρχονται αμέσως στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τις γιορτές.

Τώρα όμως κυκλοφορούν σε όλα τα είδη χρωμάτων, σχημάτων (ακόμη και φλαμίνγκο και κουτάκια μπύρας!), και μεγέθη, ενώ πολλά αναβοσβήνουν και παίζουν μουσική.

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, τα φώτα LED είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Χρησιμοποιούν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας των λαμπτήρων πυρακτώσεως και, επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Fun fact: Περίπου 150 εκατομμύρια σετ φωτάκια πωλούνται στην Αμερική κάθε χρόνο.

 

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια εξωτερικού χώρου

Αλλά, φυσικά, δεν χρησιμοποιούμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια μόνο για να στολίσουμε τα δέντρα μας. Χρησιμοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι δρόμοι, οι αυλές, οι είσοδοι και τα δέντρα μεταμορφώνονται με φώτα όλων των χρωμάτων και σχημάτων

 

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στην αυλή σας, από τον φωτισμό σχημάτων με θέμα τα Χριστούγεννα (Άγιος Βασίλης, τάρανδοι, χιονάνθρωποι) μέχρι να προσθέσετε φώτα σε θάμνους, δέντρα, φράχτες και πολλά άλλα.

Τα φώτα-δίχτυ ή κουρτίνα είναι επίσης μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου! Τα φώτα διχτυού που εισήχθησαν τη δεκαετία του 2000 έχουν λαμπτήρες που απέχουν μεταξύ τους σε ένα τέλειο πλέγμα ή δίχτυ.

Σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσουν ένα σχετικά μεγάλο αντικείμενο (όπως θάμνο ή δέντρο) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα φωτίζονται τις ημέρες των Χριστουγέννων
Όλα φωτίζονται τις ημέρες των Χριστουγέννων

 

 

Fun fact: Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη σύνθεση με λαμπάκια στον κόσμο χρησιμοποίησε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια λαμπτήρες LED.

 

womanidol.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *