Πόσες θερμίδες έχει ο κουραμπιές και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο που έχετε δοκιμάσει (βίντεο)

Πόσες θερμίδες έχει ο κουραμπιές και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο που έχετε δοκιμάσει (βίντεο)

Πόσες θερμίδες έχει ο κουραμπιές και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο που έχετε δοκιμάσει (βίντεο)

 

Κουραμπιές: ένα πασίγνωστο και λαχταριστό χριστουγεννιάτικό γλύκισμα.

Το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη «kurabiye», που προέρχεται από τις ρίζες kuru (ξηρό) και biye (μπισκότο). Πόσες θερμίδες έχει και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο που έχετε δοκιμάσει.

Από την Καρβάλη στα βάθη της Καππαδοκίας λοιπόν η προέλευσή του, απ’ όπου και οι πρόσφυγες που έφεραν μαζί τους τα μυστικά της πατροπαράδοτης συνταγής του, όταν το 1924 ίδρυσαν το χωριό Νέα Καρβάλη στην Καβάλα, πριν εξαπλωθεί σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Σήμερα πλέον το γιορτινό αυτό γλύκισμα έχει γίνει συνώνυμο – μαζί με τα μελομακάρονα και τις δίπλες – με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Και πρέπει το βούτυρο να είναι τέτοιο (αγελαδινό ή αιγοπρόβειο) που να αναδύει αρμονικά το άρωμά του αφήνοντας μια ευχάριστη και ισορροπημένη επίγευση. Τα δε αμύγδαλα να είναι φρέσκα, εξαιρετικής ποιότητας και να έχουν καβουρντιστεί ελαφρά ώστε να δώσουν κι αυτά την έξτρα γεύση στο γλύκισμα.

 

Πόσες θερμίδες έχει ο κουραμπιές και πώς θα φτιάξετε τον καλύτερο που έχετε δοκιμάσει

Στη συνέχεια θα έρθει η ζάχαρη άχνη, μέσα στη ζύμη αλλά και ως πασπαλισμένη από πάνω, για να προσφέρει τη γλυκάδα της και το «σώμα» στον κουραμπιέ.

Ενίοτε, μόλις ο κουραμπιές ξεφουρνιστεί ψεκάζεται με λίγο ανθόνερο ή κονιάκ για να τονίσει επιπλέον τα αρώματα και για να κολλήσει καλύτερα η άχνη στην επιφάνειά του.

Όλα τα παραπάνω συστατικά όμως χρειάζονται το κατάλληλο αλεύρι που θα δέσει μεταξύ τους το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αμύγδαλο, με τρόπο τέτοιο που να σταθεροποιεί τη δομή του και να μην υπάρχουν σπασμένα / φύρες κατά το στοίβαγμα, αλλά να τον καθιστά ταυτόχρονα αφράτο και τραγανό.

  Η ιστορία του κουραμπιέ και το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου

Έτσι ώστε κάθε μπουκιά του κουραμπιέ να είναι μια απόλαυση όλων των αισθήσεων.

Αυτό λοιπόν απαιτεί ένα πολύ «καθαρό» αλεύρι. Όταν λέμε «καθαρό» εννοούμε ένα αλεύρι πολύ λευκό, φίνο, εξαιρετικά λεπτόκοκκο σαν πούδρα και με ποσοστό πρωτεΐνης αρκετά χαμηλό (7%) ώστε η ζύμη να μην κορδάρει καθόλου.

 

Πόσες θερμίδες έχει ο κουραμπιές, πώς θα γλιτώσουμε θερμίδες

Καταρχάς, ένα κομμάτι κουραμπιέ περιέχει 150 με 160 θερμίδες, ενώ έχει κατά μέσο όρο 11,7 mg χοληστερόλης και αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο.

Παρόλα αυτά, εάν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με ελαιόλαδο τότε αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε.

Μάλιστα, μπορεί η παραδοσιακή ζύμη του κουραμπιέ να γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη, αλλά όσο πιο απλή η συνταγή τόσο πιο υγιεινό και διαιτητικό θα είναι το αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε να μειώσουμε τα κορεσμένα λίπη μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος βουτύρου με ελαιόλαδο και για να μειώσουμε τις θερμίδες να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη αντί για κανονική.

 

Συνταγή για επικούς κουραμπιέδες

 

 

news4health.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *