Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

 

Με τους λογαριασμούς του ρεύματος να έχουν γίνει για τους περισσότερους ένας εφιάλτης, ας δούμε τι πρέπει και μπορούμε να προσέξουμε.

Υπάρχει μία συσκευή που μοιάζει «αθώα», αλλά δεν είναι! Υπάρχει όμως και μία πολύ κακή συνήθεια που καλό είναι να την κόψουμε!

Ενώ υπάρχουν και οι συνήθεις ύποπτες συσκευές που φουσκώνουν τον λογαριασμό και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η συσκευή που συχνά χρησιμοποιούμε χωρίς να γνωρίζουμε ότι καίει πολύ ρεύμα είναι…

 

Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα;

Πιστολάκι μαλλιών

Πιστολάκι μαλλιών

Μια από τις κλασικότερες παγίδες, από τις συσκευές εκείνες που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να το καταλαβαίνουμε, είναι το πιστολάκι μαλλιών!

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενεργοβόρα συσκευή η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα ακόμη και αν το χρησιμοποιούμε περιορισμένα!

Η συμβουλή; Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά!

 

Η παγίδα παραμονεύει και σε μία πολύ κακή συνήθεια!

Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα

Όταν αφήνουμε τις συσκευές σε αναμονή, ξοδεύουμε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό συμβαίνει με τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές, ή με τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης.

Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα, όταν πηγαίνετε για ύπνο.

 

Και οι συνήθεις ύποπτες… που φουσκώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

 

Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε τον θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του, αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους.

  Στα 60 της γέννησε, στα 70 της είχε δίδυμα 10 χρονών και στα 83 της χαίρεται μαζί τους!

Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά.

Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους. Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.

 

Κλιματιστικό

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα, ωστόσο τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο.

Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

 

Φούρνος

Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει πολλή ενέργεια. Αν δεν είναι απαραίτητος, καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή την τοστιέρα.

 

Ψυγείο

Ποια «αθώα» συσκευή καίει πολύ ρεύμα

Όχι, δεν σας προτείνει κανείς να… κλείσετε το ψυγείο σας! Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι όσο πιο παλιό είναι τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Αν έχετε την ευχέρεια, αλλάξτε το με νέας τεχνολογίας.

Πέρα όμως από το να αλλάξετε ψυγείο ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του.

Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του, τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή στα λάστιχα.

Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε, να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.

  Η νιότη είναι μια κατάσταση του νου

 

Αφυγραντήρας

Αν τυχόν έχετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί.

Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα.

 

womanidol.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *