Πώς μας παχαίνουν τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»

Πώς μας παχαίνουν τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»

Πώς μας παχαίνουν τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»

 

Εδώ και χρόνια όλοι όσοι παρακολουθούν το βάρος τους και τη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης τους, έχουν επιλέξει να βάλουν στη διατροφή τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αλλά πόσο πραγματικά καλά είναι για τον οργανισμό μας αυτά τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά;

Τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων σήμερα φαίνεται να έχουν μια έκδοση light ή ακόμα και μια έκδοση χωρίς καθόλου λιπαρά. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από τρόφιμα «χωρίς λιπαρά» στην εποχή μας.

 

Επειδή, όμως, ένα προϊόν φέρνει την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι πραγματικά υγιές ή χαμηλό σε θερμίδες.

Τι πραγματικά σημαίνει να είναι ένα προϊόν «χωρίς λιπαρά»;

Για να είναι ένα προϊόν, χωρίς λιπαρά πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0.5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Ολα αυτά είναι πολύ καλά αν τρώμε την αντίστοιχη μερίδα του τροφίμου, δηλαδή για παράδειγμα μόνο ένα μπισκότο.

Αλλά αν καταναλώσουμε περισσότερη από μία μερίδα του συγκεκριμένου προϊόντος, τότε αυτό παύει να είναι «χωρίς λιπαρά». Ολα αυτά τα κλάσματα του γραμμαρίου θα προσμετρούνται στην ημερήσια πρόσληψη του λίπους σας.

 

Μερικά από τα πιο δημοφιλή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα είναι τα πατατάκια φούρνου, ή το κατεψυγμένο γιαούρτι.

Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι σχετικά με το βάρος τους, πηγαίνουν σε τέτοιου είδους επιλογές αλλά εκεί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες που με τη σειρά τους αυξάνουν την πρόσληψη των θερμίδων τους.

Το πρόβλημα είναι πως μερικές φορές τα «χωρίς λιπαρά» προϊόντα δεν έχουν γεύση. Και για να αντισταθμίσουν οι κατασκευαστές τροφίμων αυτή την έλλειψη γεύσης, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν άλλα συστατικά, κυρίως ζάχαρη, αλεύρι, πυκνωτικά και αλάτι. Αυτό μπορεί να ενισχύσει το θερμιδικό περιεχόμενο.

  Θέλετε Να Χάνετε Σταθερά Μισό Κιλό Την Εβδομάδα; 20+1 Εύκολοι Τρόποι Για Να Το Επιτύχετε!

Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι βλέπουν τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι διαθέτουν από 25%-40% περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα τρόφιμα που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι έχουν κανονικά λιπαρά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

 

Πώς μας παχαίνουν τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»

Με μια λέξη: Προσοχή!

Ο,τι λείπει από λίπος σε κάποιες τροφές με χαμηλά λιπαρά, το αναπληρώνουν σε σάκχαρα, πυκνωτικά ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Θυμηθείτε «χωρίς λιπαρά» δεν σημαίνει πάντα χωρίς θερμίδες.

Ενα πακέτο γαριδάκια ή αλμυρά σνακς μπορεί να έχει 450 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Επειδή μπορεί να είναι ψητά δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι τα τρόφιμα «χωρίς λιπαρά» μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιδιώκουν να λύσουν.

Την επόμενη φορά, διαβάστε την πρόσληψη θερμίδων ενός τροφίμου πριν από την αγορά ή αν αυτές δεν αναγράφονται ψάξτε να δείτε μήπως ένα «χωρίς λιπαρά» τρόφιμο, περιέχει στα συστατικά του σάκχαρα ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

 

Και μία πρακτική συμβουλή:

Αντί να ψάχνετε να βρείτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρώτε υγιεινά, διαχειριστείτε το βάρος σας με σωστό έλεγχο, επιμείνετε σε φυσικές τροφές και άσκηση.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά.

 

medinova.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *