Κακοσμία & Υγρασία στη ντουλάπα. Τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

 

Κακοσμία & Υγρασία στη ντουλάπα.

Κακοσμία & Υγρασία στη ντουλάπα. Τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

 

Η μούχλα, αυτός ο μύκητας με τα μικροσκοπικά μαύρα ή πράσινα στίγματα, ίσως να μη φαίνεται, όταν έχει αναπτυχθεί πίσω από τη ντουλάπα.

Σίγουρα όμως θα αντιληφθείς την εμφάνιση της μούχλας από την χαρακτηριστική, δυσάρεστη μυρωδιά σε όλο το δωμάτιο. Διαπίστωσες λοιπόν κακοσμία και υγρασία στη ντουλάπα σου;

Δες τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και ακολούθησε τα tips, για να μην εμφανιστεί ξανά.

 

Πως θα διώξεις τη μούχλα και την υγρασία στη ντουλάπα

Αν η ντουλάπα έχει πλάτη σε εξωτερικό τοίχο, ο οποίος μάλιστα δεν έχει θερμομόνωση, τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο οι ντουλάπες να τοποθετούνται σε εσωτερικό τοίχο, αρκεί βέβαια αυτό να είναι εφικτό.

Σημαντικό είναι επομένως να θερμομονώσεις την πλάτη της ντουλάπας από πίσω με ένα θερμομονωτικό φύλλο πάχους τουλάχιστον 20mm. Και φυσικά να εξετάσεις και το ενδεχόμενο μιας εξωτερικής θερμομόνωσης.

Άλλο σημαντικό βήμα είναι οπωσδήποτε να εντοπίσεις εάν υπάρχουν αθέατες διαρροές από τα υδραυλικά, τις σωληνώσεις, από τυχόν ρωγμές σε τοίχους ή στην οροφή. Εάν εντοπίσεις τέτοια θέματα, θα πρέπει να επιδιορθωθούν από τον αντίστοιχο τεχνικό.

Στη συνέχεια θα πρέπει να τραβήξεις μπροστά τη ντουλάπα και να καθαρίσεις επιμελώς τις μουχλιασμένες επιφάνειες. Το καθάρισμα της μούχλας μπορεί να γίνει είτε με κάποιο ειδικό αντιμουχλικό καθαριστικό του εμπορίου, είτε με διάλυμα χλωρίνης είτε με βόρακα.

Αφού οι επιφάνειες καθαριστούν και στεγνώσουν πολύ καλά, τότε μπορείς να βάψεις. Για να μην αναπτυχθεί μούχλα ξανά στο μέλλον, μπορείς να σφραγίσεις τα προβληματικά σημεία με ειδικά προϊόντα, όπως αστάρι, μυκητοκτόνο πλαστικό χρώμα κ.α. Στο εμπόριο θα βρεις πολλά ανάλογα προϊόντα που κρατούν την υγρασία μακριά και εμποδίζουν την ανάπτυξη της μούχλας.

  Έφηβη έσωσε τη ζωή του πατέρα της όταν η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά για 35 λεπτά

 

Τι να προσέξεις για να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα

Μία φορά την ημέρα άνοιγε την μπαλκονόπορτα του δωματίου, έχοντας ταυτόχρονα και τα φύλλα της ντουλάπας ανοιχτά. Έτσι θα ανακυκλώνεται ο αέρας στο χώρο, αλλά θα αναπνέει και όλο το εσωτερικό της ντουλάπας.

Μη σιδερώνεις μέσα στο υπνοδωμάτιο ή εάν αυτό δεν είναι εύκολο, τουλάχιστον κράτα ανοιχτό το παράθυρο έως ότου τελειώσεις με το σιδέρωμα.

Μετά το σιδέρωμα άφηνε τα ρούχα να κρυώσουν καλά, πριν τα αποθηκεύσεις στις ντουλάπες και τα συρτάρια τους. Τα σιδερωμένα, όσο είναι ακόμη ζεστά, βγάζουν υδρατμούς, δηλαδή υγρασία κι αν τα κλείσεις κατευθείαν στη ντουλάπα, τότε αυτή γίνεται ένα ιδανικό κλίμα ανάπτυξης μούχλας.

Βάλε έναν συλλέκτη υγρασίας στο εσωτερικό της ντουλάπας, εκεί όπου παρατηρείς τη μεγαλύτερη συμπύκνωση. Αυτοί οι συλλέκτες υγρασίας είναι ουσιαστικά ένα δοχείο με ειδικά άλατα, τα οποία απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον και τη μετατρέπουν σε νερό.

Λειτουργούν φυσικά χωρίς ρεύμα και είναι κατάλληλοι για μικρούς, κλειστούς χώρους με ελάχιστο ή καθόλου εξαερισμό, όπως ακριβώς μία ντουλάπα. Διαρκούν κατά μέσο όρο 2 με 3 μήνες και στη συνέχεια δέχονται ανταλλακτικές ταμπλέτες. Πρόσεξε να τοποθετήσεις τον απορροφητή υγρασίας πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει και να χυθεί έξω από το δοχείο το συγκεντρωμένο υγρό.

Ακόμη πιο αποδοτική είναι, τέλος, η χρήση ηλεκτρικού αφυγραντήρα στο δωμάτιο. Ένας αφυγραντήρας κρατά τα επίπεδα υγρασίας υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο άνετος και υγιεινός. Επίσης τα φυσικά ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως οι λεκέδες μούχλας και το ξεφλούδισμα στους τοίχους ή το θάμπωμα στα τζάμια, τα περιορίζει σημαντικά και σίγουρα τα προλαμβάνει.

  Ένα Κόλπο Για Να Μυρίζει Υπέροχα Η Ντουλάπα Σας!

 

Ιδέες για να μυρίζουν πάντα υπέροχα οι ντουλάπες σου

Εκτός από τα αρωματικά ντουλάπας που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν και οι εξής τρόποι για να μυρίζουν πάντα υπέροχα οι ντουλάπες σου:

♥Βάλε αποξηραμένα βότανα μέσα σε λινά σακουλάκια ή τύλιξέ τα σε τούλι ή άλλο βαμβακερό ύφασμα. Ένας ωραίος συνδυασμός που έχει και σκοροκτόνο δράση είναι να βάλεις φύλλα δάφνης μαζί με αποξηραμένη λεβάντα και μοσχοκάρφια.

♥Βρες ένα ωραίο αρωματικό σαπούνι, τύλιξέ το σε πορώδες ύφασμα και τοποθέτησέ το σε συρτάρια ή ράφια της ντουλάπας. Όσο πιο ισχυρό είναι το άρωμα του σαπουνιού που διάλεξες, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις.

♥Ψέκασε τις ξύλινες κρεμάστρες ρούχων με αποσμητικό χώρου ή με το άρωμά σου ή ρίξε επάνω μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο που σου αρέσει. Τα αιθέρια έλαια που δρουν και ως σκοροκτόνα είναι η λεβάντα, ο κέδρος, το θυμάρι, η μέντα και το σανταλόξυλο.

♥Βάλε ένα υφασμάτινο σακουλάκι με ρύζι ή ένα μπολ με αλάτι, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση υγρασίας και οσμών. Αν ρίξεις μάλιστα και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέσα στο αλάτι ή το ρύζι θα δώσεις έξτρα μυρωδιά στο χώρο.

♥Γέμισε σόδα μαγειρικής ένα γυάλινο βαζάκι, στάξε σταγόνες αιθέριου ελαίου και άφησέ το με ανοιχτό το καπάκι σε ένα σημείο της ντουλάπας. Η σόδα μαζί με τα αιθέρια έλαια λειτουργεί ως εξαιρετικό αποσμητικό.

 

AUTHOR
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ
View all posts by ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ
Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: “Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος…”.

  Έχετε στο σπίτι σας υγρασία; Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να τη… διώξετε!

makelife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *