Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Πότε πέφτει το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022: Πότε πέφτει το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Πότε είναι η πανσέληνος Νοεμβρίου 2022. Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα».

Πλησιάζει η πανσέληνος Νοεμβρίου για το 2022, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κάστορα, η οποία πρόκειται να στολίσει σύντομα το νυχτερινό ουρανό.

Μάλιστα, η πανσέληνος αυτό το μήνα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να συνδυαστεί με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, την ολική σεληνιακή έκλειψη.

Η ολική έκλειψη Σελήνης λέγεται αλλιώς και «Ματωμένο Φεγγάρι» και, σύμφωνα με τη NASA, η ερχόμενη θα είναι και η τελευταία για τα επόμενα τρία χρόνια, με την επόμενη να ανεμένεται για το 2025.

Όπως αναφέρει η αστρονομική ιστοσελίδα «Time and Date», η έκλειψη αυτή δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ωστόσο όσοι πιστεύουν στην αστρολογία θεωρούν ότι όλα τα ζώδια θα επηρεαστούν από αυτή, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.

 

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022 – Πότε είναι το «Φεγγάρι του Κάστορα»

Όπως αναφέρει το περιοδικό του Παλιού Αγρότη («Old Farmer’s Almanac»), η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη.

Η φωτεινότητά του θα αγγίξει το 100%, ενώ στην Ελλάδα θα ανατείλει στις 17:18, δύοντας στις 7:05.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα μοιάζει πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επομένως θα απολαύσουμε την εικόνα της πανσελήνου για δύο συναπτές νύχτες.

 

Πανσέληνος Νοεμβρίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κάστορα»

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο «μήνας του Κάστορα».

  Παλεύω να ζήσω για να χαρώ το μωρό μου: 37χρονη έμαθε ότι έχει καρκίνο τη μέρα που γέννησε πρόωρα τη κόρη της

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.

 

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Νοεμβρίου είναι:

Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.
Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *