20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

 

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
ημερομηνία κατά την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση και τη Διακήρυξη για τα δικαιώματα των παιδιών Photo by Guduru Ajay bhargav on Pexels.com

 

“Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο”

Εύχρηστοι οδηγοί για γονείς και εκπαιδευτικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού θα εορταστεί φέτος την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, με στόχο να προωθήσει τη διεθνή συνοχή και ευημερία μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί επίσης την ημερομηνία κατά την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση και τη Διακήρυξη για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ενόψει του εορτασμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματός του «Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα» (Digital Citizenship Education[1]), μετάφρασε τα δικαιώματα των παιδιών σε δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Το φυλλάδιο «Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο» έχουν συγγράψει οι κυρίες Janice Richardson και Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αποτελεί το τρίτο μιας σειράς ενημερωτικών φυλλαδίων αναφορικά με την εκπαίδευση στην ψηφιακή πολιτειότητα.

Βρίσκετε το φυλλάδιο στα Ελληνικά στις εξής διαδικτυακές διευθύνσεις:

Φυλλάδιο για γονείς:  https://rm.coe.int/prems-159921-grc-2511-depliant-world-children-day-for-parents-a4-web/1680a4cbab

Φυλλάδιο για εκπαιδευτικούς: https://rm.coe.int/prems-160021-grc-2511-depliant-world-children-s-day-for-teachers-a4-we/1680a4cbac

 

Τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός πολίτης [2]

Οι ψηφιακοί πολίτες ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν συνετά την τεχνολογία και πώς να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο. Ξέρουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις πληροφορίες τους, και είναι προσεκτικοί με τα δικαιώματα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν διαδικτυακά.

  Το μυστικό της Ελένης Μενεγάκη κατά της κυτταρίτιδας - Ούτε λιποαναρρόφηση, ούτε γυμναστική

Οι ψηφιακοί πολίτες ξέρουν να συνεργάζονται με ουσιαστικό τρόπο, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, και συμβάλλουν θετικά στις διαδικτυακές δραστηριότητες που διαμορφώνουν ακατάπαυστα το ψηφιακό περιβάλλον. Είναι δεκτικοί σε άλλους πολιτισμούς και στις απόψεις των άλλων, αξιοποιώντας τις θετικές πτυχές του διαδικτυακού περιβάλλοντος εντός του οποίου επιλέγουν να κινούνται, και αποφεύγοντας τις αρνητικές.

Οι ψηφιακοί πολίτες έχουν επίσης επίγνωση ότι η διά βίου μάθηση είναι αναγκαία για να μπορούν να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει στον κόσμο η ψηφιακή τεχνολογία.

 

[1]     https://www.coe.int/en/web/digital-citizenship-education/home?desktop=true

[2]     Από το φυλλάδιο: «Μερικά εύκολα βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει Ψηφιακός Πολίτης»:  https://edoc.coe.int/en/human-rights-democratic-citizenship-and-interculturalism/8171–easy-steps-to-help-your-child-become-a-digital-citizen.html

 

104fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *