Η γέννηση του Χριστού ενώνει ουρανό και γη

 

Η γέννηση του Χριστού ενώνει ουρανό και γη

Η γέννηση του Χριστού ενώνει ουρανό και γη

 

Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, με τίτλο “Η γέννηση του Χριστού ενώνει ουρανό και γη”.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων κάνει έκκληση “να δείξουμε ελεήμονα αγάπη και αλληλεγγύη προς όλους τους ανθρώπους, αλλά κυρίως προς αυτούς που υποφέρουν από τον πόλεμο”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Ο Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, κατέρχεται στον κόσμο για να γεννηθεί, να μεγαλώσει και να μας σώσει, για να μας συμφιλιώσει με τον Θεό ενώνοντας τον ουρανό με τη γη“, υπογραμμίζει ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας, και προσθέτει:

“Το δώρο της ειρήνης της ψυχής και της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό, με τον εαυτό του και με τους συνανθρώπους του, καλλιεργείται με την προσευχή και με καλά λόγια και καλές πράξεις, ώστε η γαλήνη της ψυχής να γίνεται πηγή κοινωνικής γαλήνης, γαλήνης στην οικογένεια, στην κοινότητα και στον κόσμο“, επισημαίνει.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του κόσμου και τη Γέννηση του Υιού του Θεού, ο Μακαριώτατος τονίζει: “Ο κτιστός κόσμος είναι το κοινό έργο της Αγίας Τριάδος. Κάθε Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία του κόσμου. Ο Θεός Πατέρας δημιουργεί τον κόσμο μέσω του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Η Καινή Διαθήκη δείχνει ότι το μυστήριο της Ενσάρκωσης του Χριστού επιβεβαιώνει μια ειδική σύνδεση μεταξύ του Υιού του Θεού και της δημιουργίας, επειδή η Ενσάρκωση του Υιού του Θεού είναι ο ίδιος ο σκοπός της δημιουργίας του κόσμου”.

Στη συνέχεια, τονίζει: “Ο κόσμος είναι το δώρο του Θεού στον Υιό , γιατί, στο σχέδιο του Θεού Πατέρα, ο ενσαρκωμένος Υιός θα έδειχνε την αγάπη του Θεού για τον κόσμο. Ο κόσμος δημιουργήθηκε μέσω του Υιού, γιατί ο Υιός θα ερχόταν στον κόσμο και θα ζούσε σε αυτόν ως Θεάνθρωπος, για να τον ανανεώσει και να τον αγιάσει εκ των έσω, ξεκινώντας δηλαδή από τη μήτρα της Παναγίας, από το σπήλαιο της γης και από τα νερά του Ιορδάνη”.

  Κινούμενες εικόνες Χριστουγέννων....giortazo.gr

 

Τα εγωιστικά πάθη

“Η σωτηρία του ανθρώπου σημαίνει τη θεραπεία του από την αμαρτία και τον θάνατο και τη συμμετοχή του στην αιώνια θεία ζωή”, όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κάνει λόγο για εγωιστικά πάθη όπως την απληστία: “Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μάς διδάσκουν ότι τα εγωιστικά πάθη, όπως η απληστία, προκαλούν αταξία στην ψυχή και αυτή η διαταραχή στη συνέχεια διαχέεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίες γίνονται τεταμένες. συγκρουσιακές και ακόμη και βίαιες, ειδικά εξαιτίας των αδικιών και των δεινών που δημιουργούνται από την απληστία ή την επιθυμία ορισμένων λαών να κυριαρχήσουν σε άλλους λαούς.

Όταν η ανθρώπινη σκέψη σκοτεινιάζει από τα εγωιστικά πάθη, δημιουργείται αταξία και πολύ κακό στην ψυχή του ανθρώπου και στην κοινωνία”.

Αντιθέτως, όπως τονίζει ο Μακαριώτατος, “η σοφία που προέρχεται από τον Θεό είναι αγνή, ειρηνική, συγχωρητική, γεμάτη έλεος και καλούς καρπούς. Και ο καρπός της δικαιοσύνης σπέρνεται με ειρήνη από εκείνους που εργάζονται ειρήνη.

Και αυτή η ειρηνική σοφία αποκτάται κυρίως με την ταπεινή και αδιάκοπη προσευχή του νου και της καρδιάς, όπως μας διδάσκουν οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Ησυχαστές Πατέρες στην ιστορία της Εκκλησίας”.

 

Το 2023 αφιερωμένο στους Υμνογράφους και τους Εκκλησιαστικούς Ψάλτες

“Η Ιερά Σύνοδος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας κήρυξε το έτος 2023 ως Έτος Αφιέρωμα στην Ποιμαντική Μέριμνα των Ηλικιωμένων και Αναμνηστικό Έτος Υμνογράφων και Εκκλησιαστικών Ψαλτών.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο τέλος του έτους, δηλαδή τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2022 προς την 1η Ιανουαρίου 2023, και την Πρωτοχρονιά , ας κάνουμε ευχές ευχαριστίας στον Θεό για τα οφέλη που λάβαμε από Αυτόν το έτος 2022. Ας ζητήσουμε τη βοήθειά Του για το 2023″, υπογραμμίζει ο Μακαριώτατος.

  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ GIF

 

Έκκληση για ειρήνη μεταξύ των λαών

Ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας κάνει έκκληση για ειρήνη και ενότητα:

“Ας αναφέρουμε στις προσευχές μας όλους τους Ρουμάνους της διασποράς, ώστε να διαφυλάξουμε, με πολλή αδελφική αγάπη, την ενότητα της πίστης και του έθνους.

Ας καλλιεργήσουμε την ειρήνη της καρδιάς μας που λάβαμε από τον Χριστό, με την προσευχή και τις καλές πράξεις, και ας προσευχηθούμε για ειρήνη μεταξύ των λαών.

Ας δείξουμε ελεήμονα αγάπη και αλληλεγγύη προς όλους τους ανθρώπους, αλλά κυρίως προς αυτούς που υποφέρουν από τον πόλεμο, ας φέρουμε τη χαρά της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα σπίτια των ορφανών παιδιών, στα σπίτια των ηλικιωμένοι, στο κρεβάτι των αρρώστων, αλλά και εκεί όπου υπάρχει πολλή θλίψη, μοναξιά και κατάθλιψη, σε φτωχές, πενθούντες και θλιμμένες οικογένειες. Όπου μπορούμε να κάνουμε καλό, ας το κάνουμε κουβαλώντας, στην ψυχή και στις πράξεις, τη χαρά των αγγέλων, των βοσκών και των μάγων που ήρθαν στη Βηθλεέμ!”

“Με την ευκαιρία των Αγίων Εορτών της Γέννησης του Κυρίου, το Νέο Έτος 2023 και τη Βάπτιση του Κυρίου, απευθύνουμε σε όλους τους γονείς ευλογίες, ευχές για υγεία και σωτηρία, ειρήνη και χαρά, ευτυχία και πολλή βοήθεια από τον Θεό. Χρόνια πολλά!”, καταλήγει.

 

Πηγή: ekklisiaonline.gr

entypwsiako.com

Αφήστε μια απάντηση