ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ!

 

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ!

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ!

 

-Τρως χωρίς να πεινάς; Δεν ελέγχεις την επιθυμία σου για λιχουδιές;

Πόσες φορές έκανες δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα; Tώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για τη βελτίωση της σωματικής μας υγείας!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις προϊόντων αδυνατίσματος και προγραμμάτων διατροφής που υπόσχονται, με «φυσικό» τρόπο, γρήγορη απώλεια βάρους, για να «προλάβουμε» την παραλία.

Πώς, όμως, ενώ συνεχώς κυκλοφορούν νέα προϊόντα και νέες δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους, τα περιττά κιλά εξακολουθούν να μας «συντροφεύουν»; Πολύ απλά, γιατί αυτές οι λύσεις δεν λειτουργούν ή δεν είναι αρκετές.

Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ένα από τα πλέον σύνθετα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες. Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα μας (1) και η αντιμετώπισή της χρειάζεται συστηματική ιατρική θεραπεία και πρόληψη.

 

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ!

Η παχυσαρκία έχει πολλές αιτίες, όπως γενετικές, περιβαλλοντικές αλλά και άλλες που σχετίζονται με την συμπεριφορά μας, το άγχος, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή. Για παράδειγμα, ο μέσος Ευρωπαίος ξοδεύει πάνω από 5 ώρες την ημέρα καθιστός (2), ενώ καταναλώνει 500 θερμίδες την ημέρα παραπάνω, σε σχέση με 40 χρόνια πριν (3).

Μία ακόμη σοβαρή διαπίστωση είναι ότι πολλοί ενήλικες υποτιμούν το βάρος τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν το αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα και δεν κάνουν κάτι για αυτό (4). Μπορεί να έχουν μία εικόνα του εαυτού τους όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν ισχύει πια.

  Πώς θα χάσω βάρος χωρίς να πεινάω;

Μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να εντείνει την πείνα και την έντονη επιθυμία για λιχουδιές (5), με αποτέλεσμα οι δίαιτες που κάνουμε για την απώλεια βάρους να αποτυγχάνουν. 9 στους 10 παχύσαρκους αναφέρουν ότι έχουν έντονη επιθυμία για λιχουδιές, ενώ βρίσκονται σε δίαιτα (6),ενώ 6 στους 10 καταναλώνουν λιχουδιές, χωρίς να πεινάνε (7)!

Συνεπώς, η μείωση της κατανάλωσης φαγητού ίσως να μην είναι αρκετή και σε, πολλές περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται για την απώλεια βάρους είναι η αλλαγή τρόπου ζωής (διατροφή / άσκηση) και η φαρμακευτική θεραπεία.

Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη για τους περισσότερους και η επιθυμία να

περιορίσουμε τη ποσότητα τροφής βρίσκει αντίσταση από τον ίδιο μας τον οργανισμό (8). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στο βάρος που έχει

συνηθίσει να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ; ΧΑΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ!

Υπάρχει και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους και στην διατήρησή του, μειώνοντας την έντονη επιθυμία για λιχουδιές και την αυξημένη πείνα.

Δεν υπάρχει όμως δρόμος «εξπρές» για μια σημαντική και διατηρήσιμη απώλεια βάρους και, πάντοτε, πρέπει ένα πρόγραμμα διατροφής και η φυσική δραστηριότητα να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Με τον ιστότοπο www.mychoicemylife.gr, τη σελίδα στο Facebook @Mychoicemylifegreece και με πολλές άλλες επικοινωνιακές ενέργειες, σε ψηφιακά και παραδοσιακά ενημερωτικά Μέσα (τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα, ραδιοφωνικό μήνυμα, διαδικτυακή ενημέρωση σε σημαντικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα) η φαρμακευτική εταιρεία BAUSCH Health (www.bauschhealth.gr) υλοποιεί μια σημαντική κοινωνική καμπάνια, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτό το μεγάλο θέμα Υγείας.

  Χάσε βάρος εύκολα -Ειδικός αποκαλύπτει τον τρόπο να ξεγελάσεις το μυαλό σου για να τρως λιγότερο

Ειδικά για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες Υγείας, η BAUSCH Health διοργανώνει, σε όλη την Ελλάδα, τα “Obesity Schools”, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ιατρών σε θέματα γύρω για την παχυσαρκία και τη γνώση των νέων θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπισή της.

 

References

Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. http://easo.org

European Commission, Special Eurobarometer, Health and Food, 2006 http://ec.europa.eu/health/ph_publication/eb_food_en.pdf

FAOSTAT, Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, 2003 http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/documents/nut_obe_prevention.pdf

Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.http://easo.org/wp-content/uploads/2015/05/OBESITY_PERCEPTION_SURVEY_REPORTFINAL.pdf. Πρόσβαση 12 Απριλίου 2016

KivimŠki M et al. Overweight, obesity, and risk of cardiometabolic multimorbidity: pooled analysis of individual-level data for 120,813 adults from 16 cohort studies from the USA and Europe. Lancet Public Health. 2017;2:e277-e285. a. Βάσει εκτιμήσεων του αντίστοιχου ποσοστού επί του συνόλου των μορφών καρκίνου που εμφανίστηκαν στο Η. Βασίλειο το 2010, ο οποίος αποδόθηκε σε 14 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον b. Βάσει μετανάλυσης που συνοψίζει τις διαθέσιμες προοπτικές μελέτες κοόρτης (Μάρτιος 2008)

Gilhooly CH et al. Int J Obes (Lond). 2007;31:1849-1858

Lafay L et al. Int J Eat Disord. 2001 Mar;29(2)195-204. Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. http://easo.org/wp-content/uploads/2015/05/OBESITY_PERCEPTION_SURVEY_REPORTFINAL.pdf. Πρόσβαση 12 Απριλίου 2016

 

Source link

olagossip.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *