Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα της ημέρας

Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για την ημέρα των Παθών. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή σε κάποια μέρη της Ελλάδας, τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά. Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή.

Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Στην Κρήτη τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της εκκλησίας πριν την περιφορά του Επιταφίου τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, έστω και πολλές γενιές πίσω.

Στην Πάρο το βράδυ της Μ. Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου πραγματοποιούνται στάσεις, όπου, νέοι ντυμένοι με ρούχα της περιόδου που έζησε ο Χριστός, αναπαριστάνουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή και τα πάθη Του.

Στη Ναύπακτο χιλιάδες πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του επιταφίου, που καταλήγει στο λιμάνι. Εκεί στις πέτρες του κάστρου είναι τοποθετημένες αναμμένες δάδες. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο Σταυρό που φωτίζει όλο το λιμάνι. Είναι ένα έθιμο που συνδυάζει την ορθόδοξη παράδοση με την λαϊκή, γιατί αναπαριστά την ηρωική προσπάθεια του Ανεμογιάννη, γνωστού μπουρλιοτιέρη, να πυρπολήσει την Τουρκική ναυαρχίδα στον χώρο αυτό.

  Μεγάλη Πέμπτη: Το φιλί

Στην Σαντορίνη την ώρα που τα κορίτσια στο νησί στολίζουν τον Επιτάφιο, τα αγόρια περιφέρονται στους δρόμους και κρεμούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους αλλά και στα τείχη του Μεσαιωνικού κάστρου χιλιάδες «τενεκεδάκια». Είναι αυτοσχέδια λυχνάρια με παραφινέλαιο, τα οποία ανάβουν λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά, μόλις αρχίσει να σουρουπώνει. Γενικότερα το νησί από μακριά είναι άκρως μαγευτικό. Σκεφτείτε το με χιλιάδες λυχναράκια να φωτίζουν την πιο λυπηρή ημέρα της Ορθοδοξίας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση