8 πιθανοί λόγοι που πήρατε απότομα βάρος

 

8 πιθανοί λόγοι που πήρατε απότομα βάρος

8 πιθανοί λόγοι που πήρατε απότομα βάρος

 

Η ξαφνική αύξηση βάρους μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες και είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία ώστε να την αντιμετωπίσετε ανάλογα.

Η ανεξήγητη αύξηση βάρους συμβαίνει όταν παίρνετε βάρος απότομα, χωρίς μάλιστα κάποιες φορές να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες ή το επίπεδο της δραστηριότητάς σας. Αν και η ξαφνική αύξηση βάρους δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, μπορεί να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας και σε κάθε περίπτωση απαιτεί ιατρική συμβουλή.

 

8 πιθανοί λόγοι που πήρατε απότομα βάρος

 

1. Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι μια κοινή αιτία ξαφνικής αύξησης του βάρους. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ορμονικές αλλαγές, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή υποκείμενες παθήσεις υγείας.

 

2. Στρες

Το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει στην απότομη αύξηση βάρους. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας παράγει κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες), η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ή επιλογή ανθυγιεινών επιλογών διατροφής χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιείτε. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνήθειες ύπνου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα κιλά.

 

3. Έλλειψη ύπνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ποιοτικού ύπνου μπορεί επίσης, όπως είπαμε, να συμβάλει στην ξαφνική αύξηση βάρους. Όταν στερείστε τον ύπνο, το σώμα σας παράγει περισσότερη γκρελίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, και λιγότερη λεπτίνη, μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

  Η δίαιτα "του στρατού": Πώς να χάσετε μέχρι 10 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα!

 

4. Ορμονικές αλλαγές

Μια ανισορροπία ορμονών μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους με τη μορφή αποθήκευσης λίπους. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή της εμμηνόπαυσης λόγω χαμηλών επιπέδων της ορμόνης οιστρογόνου που ονομάζεται οιστραδιόλη.

 

5. Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά και τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια το να πάρετε έως και πολλά κιλά το μήνα. Είναι σημαντικό βεβαίως να μην διακόψετε τη λήψη του οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Εκείνος μονάχα μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το όποιο πρόβλημα.

 

6. Υποκείμενες παθήσεις

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική, ανεξήγητη αύξηση βάρους. Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η υπνική άπνοια και το σύνδρομο Cushing μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια βάρους και να προκαλέσουν αύξηση.

 

7. Αδράνεια

Η αύξηση βάρους και οι διακυμάνσεις του βάρους που συνοδεύονται από μειωμένο επίπεδο δραστηριότητας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση θερμίδων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, επομένως εάν δεν κινείτε το σώμα σας τόσο όσο παλιά, αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

 

8. Κατανάλωση αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας. Τα αλκοολούχα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορούν να εμποδίσουν το σώμα να κάψει λίπος.

  Εξι κόλπα για να χάσετε βάρος Θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας και δεν απαιτούν κόπο

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από το είδος του ποτού, προκαλεί αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους.

 

govastileto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *