Το λάθος με τα κλιματιστικά που μειώνει την απόδοση : Ή έξυπνη κίνηση που θα το κάνει να αποδίδει σαν καινούριο

 

Το λάθος με τα κλιματιστικά που μειώνει την απόδοση

Το λάθος με τα κλιματιστικά που μειώνει την απόδοση : Ή έξυπνη κίνηση που θα το κάνει να αποδίδει σαν καινούριο

Ή έξυπνη κίνηση που θα το κάνει να αποδίδει σαν καινούριο

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται μια φορά τον χρόνο, ενώ τα φίλτρα τους μπορούν να πλένονται ακόμη και από τον ίδιο τον χρήστη τους, χωρίς να χρειάζεται κάποιον επαγγελματία.

 

Το λάθος με την τοποθέτηση των κλιματιστικών στα μπαλκόνια

Όπως υπογράμμισε ο Βαγγέλης Κόκοτας, μηχανολόγος και ιδιοκτήτης εταιρείας κλιματισμών, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”, «το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργεί και όλο το 24ωρο, χωρίς κανένα θέμα, αρκεί να έχει επιλεγεί και να έχει εγκατασταθεί σωστά.

Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε παράπονα από πελάτες που λένε ότι δεν αποδίδει σωστά το κλιματιστικό. Δεν αποδίδει, γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές, τα μηχανήματα είναι αερόψυκτα και δεν είναι σωστά επιλεγμένα όταν τα αγόρασαν οι πελάτες.

Δηλαδή οι αποδόσεις που λένε για τα κλιματιστικά είναι για εξωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 35 βαθμούς και μέσα στον χώρο 25 βαθμούς. Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν 45 και 46, το αερόψυκτο μηχάνημα χάνει απόδοση 10-15%, ανάλογα με την εταιρεία και τον βαθμό απόδοσης που έχει το κάθε κλιματιστικό».

Σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης, επεσήμανε «βλέπουμε κλιματιστικά σε μπαλκόνια να έχουν μπροστά εμπόδια ή να είναι ψηλά τοποθετημένα, να έχει μια τέντα στους 20-30 πόντους μπροστά του.

 

Το λάθος με τα κλιματιστικά που μειώνει την απόδοση : Ή έξυπνη κίνηση που θα το κάνει να αποδίδει σαν καινούριο

Ο αέρας που βγάζει η εξωτερική μονάδα χτυπά στην τέντα, επιστρέφει στο κλιματιστικό, δημιουργείται ένα μικροκλίμα εκεί υπερκαύσωνα 55-56 βαθμών και τότε αρχίζει η μειωμένη απόδοση και οι βλάβες.

Καίγεται η πλακέτα, ο συμπιεστής, ο πυκνωτής και διάφορα άλλα θέματα».

  Σίδερο τέλος: 9 έξυπνα κόλπα για να κάνετε τα τσαλακωμένα ρούχα σας να μοιάζουν σαν σιδερωμένα

 

Το λάθος με τα κλιματιστικά που μειώνει την απόδοση : Ή έξυπνη κίνηση που θα το κάνει να αποδίδει σαν καινούριο

 

Ο «οδηγός» του ΥΠΕΝ για τα κλιματιστικά

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες και προτεινόμενα μέτρα, με αφορμή τον τελευταίο πολυήμερο καύσωνα.

Για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας, συστήνονται τα εξής μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές:

Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί κλιματισμός, για να μειώσουμε τις απώλειες.

 

Τι αποφεύγουμε:

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.

Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

fumara.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *