Εορτολόγιο 10 Οκτωβρίου

 

Εορτολόγιο 10 Οκτωβρίου

Εορτολόγιο 10 Οκτωβρίου

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία τα αδέλφια οι Μάρτυρες. Ο Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής. Ο Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα.

Ο Όσιος Αμβρόσιος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1812 μ.Χ. στο χωριό Μεγάλο Λιπόβιτς της περιφέρειας του Ταμπώφ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ Θεοδώροβιτς Γρένκωφ και η μητέρα του Μάρθα Νικολάγεβνα.

Είχαν συνολικά οκτώ παιδιά και ο Όσιος Αμβρόσιος ήταν έκτος στη σειρά. Το βαπτιστικό όνομα του Οσίου ήταν Αλέξανδρος και η ευσεβής οικογένειά του τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, αν και ο ίδιος, από μικρός, ήταν πολύ ζωηρός αλλά και πολύ ευφυής.

Σπούδασε Ιερατικό σεμινάριο και στην αρχή έγινε δάσκαλος. Κατόπιν έγινε μοναχός στην Όπτινα και στις 2 Φεβρουαρίου του 1843 μ.Χ. Διάκονος. Στα τέλη του 1845 μ.Χ., στις 9 Δεκεμβρίου και σε ηλικία 33 χρονών, έγινε Ιερέας. Σε λίγο όμως η υγεία του χειροτέρεψε, αλλά η ζωή του υπήρξε οσιακή και άκρως ευεργετική στους συνανθρώπους του.

Είχε προορατικό χάρισμα και ίδρυσε γυναικείο κοινόβιο το 1872 μ.Χ. Οι δοκιμασίες που υπέστη ήταν πολλές, αλλά αυτός στάθηκε βράχος υπομονής και έμπρακτος διδάσκαλος των θεϊκών αρετών.

Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου του 1891 μ.Χ.. Αγιοκατατάχθηκε στις 6 Ιουνίου 1988 μ.Χ. από την Ρωσική Εκκλησία επί Σοβιετικής Ένωσης.

 

Εορτολόγιο 10 Οκτωβρίου

 

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

Αμαρυλλίς, Αμαρυλίς, Αμαρυλλίζ, Αμαριλίζ.
Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης.
Ευλαμπία, Ευλαμπή, Ευλάμπω, Λαμπή, Λαμπίνα, Λαμπία, Λάμπω.

10 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αδελφών Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των Μαρτύρων και του Οσίου Θεοφίλου του Ομολογητού και Λογγινού του Στυλίτη.

  Εορτολόγιο: 24 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχούς του μαθητού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *