Υπέρτατη αφοσίωση: Ο πατέρας που βοήθησε τον τετραπληγικό γιο του να τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους

 

Υπέρτατη αφοσίωση

Υπέρτατη αφοσίωση: Ο πατέρας που βοήθησε τον τετραπληγικό γιο του να τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους

Ο πατέρας που βοήθησε τον τετραπληγικό γιο του να τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους

 

Αυτή είναι η απίθανη ιστορία του Ντικ Χόιτ και του γιου του, Ρικ, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. (Βίντεο)

Οι μαραθώνιοι, μαζί με το τρίαθλο Ironman, είναι από είναι δύο από τις σκληρότερες αθλητικές προκλήσεις στον πλανήτη, η απόλυτη δοκιμασία δύναμης και αντοχής. Θεωρούνται από τους περισσότερους σχεδόν ανέφικτοι, όχι όμως για τους Ντικ και Ρικ Χόιτ, έναν πατέρα και γιο που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ρικ γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και είναι τετραπληγικός. Ο πατέρας του βλέποντας την επιθυμία του γιου του να γίνει αθλητής αποφάσισε να συμμετέχει μαζί του σε αθλητικές διοργανώσεις, σπρώχνοντας το αμαξίδιό του.

Ολοκλήρωσαν μαζί πάνω από 1.000 αγώνες και ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο, συνεχίζοντας να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με το μοτό που τους χαρακτήριζε: “Ναι, μπορείς”.

 

Υπέρτατη αφοσίωση: Ο πατέρας που βοήθησε τον τετραπληγικό γιο του να τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους

 

Ο Ρικ γεννήθηκε το 1962 με εγκεφαλική παράλυση. Κατά τη γέννησή του ο ομφάλιος λώρος τυλίχτηκε γύρω από τον λαιμό του, εμποδίζοντας τη διοχέτευση οξυγόνου στον εγκέφαλό του.

Το αποτέλεσμα ήταν εγκεφαλική παράλυση, που άφησε τον Ρικ παραπληγικό για το υπόλοιπο της ζωής του.
Πολλοί γιατροί συμβούλεψαν τους γονείς του Ρικ να τον αφήσουν σε ίδρυμα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Εκείνοι όμως δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το παιδί τους και αποφάσισαν για το αντίθετο.

  25 Μαρτίου : Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Η μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας

 

Η στήριξη και η αποφασιστικότητα της οικογένειας

Ο Ρικ Χόιτ δεν μπορεί να ελέγξει τα άκρα του, ούτε να μιλήσει.
Η μητέρα του, Τζούντι, με υπομονετικότητα του δίδαξε την αλφάβητο με χαρτόνια και σημειώματα σε κάθε αντικείμενο του σπιτιού.

Σε ηλικία 11 χρόνων οι γονείς του τον πήγαν στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης ζητώντας από τους μηχανικούς να σχεδιάσουν έναν υπολογιστή που θα τους επέτρεπε να επικοινωνούν μαζί του.

Μέσω ενός ειδικού κέρσορα που ενεργοποιούνταν από την κίνηση του κεφαλιού ο Ρικ είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει οποιαδήποτε λέξη επιθυμούσε, στην οθόνη του.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ρικ δεν είχε επικοινωνήσει λεκτικά με τους γονείς του και τότε με τη βοήθεια του ειδικού υπολογιστή έγραψε την πρώτη φράση του. “Go Bruins” για την ομάδα χόκεϊ της Βοστώνης, δείχνοντας την κλίση του στον αθλητισμό.

Δύο χρόνια αργότερα ο Ρικ, εισήχθη σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε και το 1993 πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με αριστεία στον τομέα της ειδικής αγωγής.

 

Η αθλητική καριέρα

Η ενασχόλησή τους με τους αγώνες δρόμου ξεκίνησε την άνοιξη του 1977, όταν ο Ρικ ρώτησε τον πατέρα του αν θα έτρεχε ένα μαραθώνιο μαζί του απόστασης 5 μιλίων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για συμμαθητή του που είχε μείνει παράλυτος έπειτα από ατύχημα.

Ο μπαμπάς του απάντησε χωρίς να το σκεφτεί “Ναι”.
Ο Ντικ, ο οποίος τότε ήταν 36 χρόνων, αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του και δεν ήταν δρομέας, ωστόσο δε σκέφτηκε την υγεία του παρά μόνο το χαμόγελο και την ικανοποίηση του Ρικ.

  Ο χειρότερος εφιάλτης ενός γονιού: «Το κοριτσάκι μας έχασε τη μάχη, αλλά πάλεψε όπως ο Δαβίδ τον Γολιάθ»

Στον τερματισμό ο Ρικ είπε στον πατέρα του ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής αισθανόταν ότι δεν ήταν παράλυτος.

Μετά από αυτό ο Ντίκ άρχισε να προπονείται επί καθημερινής βάσης σπρώχνοντας ένα αναπηρικό καρότσι με ένα σάκο από τσιμέντο. Με τη σκληρή προπόνηση βελτίωσε σημαντικά τη φυσική του κατάσταση

 

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν πήραν μέρος σε 72 μαραθωνίους και 257 αγώνες τριάθλου- ανάμεσά τους και το Ironman- και πολλούς ακόμη αγώνες δρόμου.

Το 1979 ο Ντίκ και ο Ρικ (γνωστοί ως Team Hoyt) συμμετείχαν στον εμβληματικό μαραθώνιο των ΗΠΑ, τον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Οι δυο τους ολοκλήρωσαν μαζί, συνολικά 32 μαραθωνίους της Βοστώνης, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού τους το 2014.

Ο Ρικ ήταν ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του σε μαραθωνίους ώσπου μια μέρα ρώτησε τον πατέρα του αν θα έτρεχε μαζί του στο Ironman., ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τρίαθλο που περιλαμβάνει 4χλμ. κολύμβησης, 180χλμ. ποδήλατου και 42χλμ. τρέξιμο, όλα αυτά χωρίς διακοπή.

 

Υπέρτατη αφοσίωση: Ο πατέρας που βοήθησε τον τετραπληγικό γιο του να τρέξει σε δεκάδες μαραθώνιους

 

 

Ο πατέρας του δεν είπε όχι ούτε σε αυτό.

Με σκληρή καθημερινή προπόνηση πήρε μέρος στο Ironman, όπου για την κολύμβηση είχε δεθεί με σχοινί για να μπορεί να τραβάει βάρκα με τον Ρικ μέσα, για το ποδήλατο είχε μια ειδική κατασκευή όπου μπροστά από το ποδήλατο υπήρχε καλάθι για να κάθεται ο Ρικ και για το δρόμο έσπρωχνε το αναπηρικό αμαξίδιο.

Η ομάδα Χόιτ τερμάτισε όχι μία αλλά έξι φορές στο τρίαθλο Ironman.

Πατέρας και γιος έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, γιατί με τη θέληση απέδειξαν πως τα πάντα είναι εφικτά ακόμα και αν υπάρχουν εμπόδια.

  Αυτή είναι η φυλή των Χούνζα, όπου οι άνθρωποι της δεν αρρωσταίνουν ποτέ,δεν παθαίνουν καρκίνο,ζουν γύρω στα 120 χρόνια, και οι γυναίκες στα 40 μοιάζουν με κορίτσια

Ο Ντικ Χόιτ πέθανε τον Μάρτιο του 2021 από καρδιακή ανεπάρκεια, στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη σε ηλικία 80 ετών.

 

 

sputniknews

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *