26 Μαρτίου – Γιορτή σήμερα: Σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ

 

26 Μαρτίου – Γιορτή σήμερα: Σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ

26 Μαρτίου – Γιορτή σήμερα: Σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ

Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας:

Η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Οι Άγιοι εν Γοτθία 26 Μάρτυρες. Ο Άγιος Μάλχος ο Μοναχός. Ο Άγιος Πούλιος ο Αναγνώστης. Β Εβδομάδα Νηστειών.

 

Τὸν σὴν ἀπαγγείλαντα σάρκωσιν Νόα, Τιμῇ πρεπούσῃ πᾶσα σάρξ τιμᾷ, Λόγε. Εἰκάδι ἀμ’ ὕμνους Γαβριὴλ κτίσιν ἕκτῃ ἐγείρει.

Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος του Θεού». Στην Αγία Γραφή, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τον συναντάμε μία φορά στην Παλαιά Διαθήκη και δύο φορές στην Καινή.

Στην Παλαιά Διαθήκη, μας τον παρουσιάζει ο Δανιήλ σε μια όραση του (Η’ 16-17), όταν ζητάει απ’ αυτόν την εξήγηση της. Εκεί παρουσιάζεται μπροστά του κάποιος άνθρωπος, που είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και του εξηγεί ότι το κριάρι με τα δύο κέρατα σήμαινε τους βασιλείς της Μηδίας και της Περσίας, ο δε τριχωτός τράγος, το βασιλιά της Ελλάδας.

Στην Καινή Διαθήκη, ο αρχάγγελος Γαβριήλ στέλνεται στο Ζαχαρία (Κατά Λουκά Α’ 11 – 19) και του αναγγέλλει ότι η γυναίκα του Ελισάβετ θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, επίσης, είναι αυτός που ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την άσπορη σύλληψη και γέννηση του Σωτήρα Χριστού (γιορτή 25 Μαρτίου).

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

 

Εορτολόγιο

Πούλιος.
Σύλα, Σύλια, Σύλη, Σύλας, Σύλλας, Συλάς, Σύλος.
Γαβριήλ, Γαβριηλία, Γαβριέλα.

26 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και την μνήμη του Αγίου Μάλχου του ασκητή.

  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Μαρτίου

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και τις εμφανίσεις του στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

 

 

Πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *