Εορτολόγιο 20 Μαΐου – Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ

 

Εορτολόγιο 20 Μαΐου - Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ

Εορτολόγιο 20 Μαΐου – Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ο Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος. Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία. Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ. Ο Όσιος Θαλάσσιος ο Μυροβλήτης. Ο Άγιος Τιμόθεος του Πσκώφ. Η Ανακομιδή και Μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Οἱ τρεῖς Ὅσιοι τῇ Ἁγίᾳ Τριάδι, Σὺν τοῖς ἀΰλοις νῦν παρίστανται νόοις.

Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ κατάγονταν από τη Χίο και έζησαν στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. και στις αρχές του 11ου μ.Χ. Ασκήτευαν σε μια σπηλιά του όρους Προβάτειο λεγόμενο, στη Χίο.

Εκεί κοντά, βρήκαν σ’ ένα δένδρο μυρσίνης κρεμασμένη την εικόνα της Θεοτόκου και ανήγειραν προς τιμήν της ευκτήριο οίκο, όπου και διέμεναν.

Αργότερα με τη συνδρομή του Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042 – 1054 μ.Χ.) και στη συνέχεια, της αδελφής του αυτοκράτειρας Ζωής, έκτισαν την μεγαλοπρεπή Νέα Μονή, στην οποία ο αυτοκράτορας δώρισε κτήματα και αφιερώματα, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει στους συγκεκριμένους Όσιους.

Μετά από μικρή εξορία, την οποία υπέστησαν λόγω κακόβουλων διαβολών, επανήλθαν στη μονή, όπου και κοιμήθηκαν με ειρήνη.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

Θαλλελαίος, Θαλής.
Λυδία, Λήδα, Λύδα.
Λητώ.

20 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της πρώτης Χριστιανής της Μακεδονίας της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, του Αγίου Θαλλελαίου του Μάρτυρα του ιατρού του Αναργύρου και του Οσίου Θαλασσίου του Μυροβλήτου.

 

Εορτολόγιο 20 Μαΐου – Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ

Πηγή

  Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Δεκεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση