Εορτολόγιο 08 Ιουλίου – Άγιος Προκόπιος

 

Εορτολόγιο 08 Ιουλίου - Άγιος Προκόπιος

Εορτολόγιο 08 Ιουλίου – Άγιος Προκόπιος

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα:

Ο Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυρας. Ο Όσιος Θεόφιλος ο Αγιορείτης εκ Ζίχνης. Ο Άγιος Αναστάσιος ο εξ Ιωαννίνων ο Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Προκόπιος ο δια Χριστόν σαλός ο εν Ουστούζη και Θαυματουργός.

Ο Όσιος Προκόπιος γεννήθηκε και έζησε στο Ουστιούγκ.

Το Βελίκι Ούστιουγκ είναι μια πόλη στην Περιφέρεια Βόλογκντα στη Ρωσία, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά στη συμβολή των ποταμών Σουχόνα και Γιουγκ.

Κάποτε ο Όσιος, διασχίζοντας τους δρόμους του Ουστιούγκ, έφτασε τρέχοντας στην εκκλησία. Γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και φώναξε:

«Μητέρα του Θεού, σώσε μας, σώσε μας»!

 

Εορτολόγιο 08 Ιουλίου – Άγιος Προκόπιος

Γύρισε προς τον κόσμο, που παρευρισκόταν εκείνη την στιγμή μέσα στην εκκλησία και τους φώναξε δυνατά να μετανοήσουν, να παύσουν να αμαρτάνουν, διαφορετικά ο Θεός θα τους λιθοβολήσει. Ο κόσμος τον θεώρησε τρελό. Και αφού τον έδειραν, τον έδιωξαν.

Ύστερα από καιρό, όμως, ο ουρανός της πόλης καλύφθηκε από ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο. Όλες οι εκκλησίες γέμισαν από πιστούς. Ο Όσιος Προκόπιος τότε, άρχισε να ελέγχει τον κόσμο και τους παρότρυνε να προσευχηθούν.

Και προσευχήθηκαν όλοι και το σύννεφο διαλύθηκε. Ο ουρανός καθάρισε και όλοι οι κάτοικοι, σαν κάτι να τους έσπρωχνε, έτρεξαν έξω από την πόλη! Εκεί αντίκρισαν μια τεράστια έκταση σκεπασμένη με μαύρες πέτρες-μετεωρίτες. Αν οι πέτρες αυτές έπεφταν επάνω στην πόλη, δεν θα έμενε άνθρωπος ζωντανός.

Οι πέτρες βρίσκονται εκεί ακόμη μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες που τις εξέτασαν βεβαίωσαν ότι, πράγματι οι πέτρες αυτές είναι μετεωρίτες. Για το πώς όμως βρέθηκαν όλες μαζί σε ένα σημείο, δεν μπόρεσαν να δώσουν εξήγηση. Αυτό βέβαια το γνώριζε μόνο ο δούλος του Θεού, που το είχε προβλέψει.

  19 Ιανουαρίου:Μάρκου Ευγενικού, Αγίας Ευφρασίας, Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου..giortazo.gr

Ο Όσιος Προκόπιος ο δια Χριστόν σαλός ο εν Ουστούζη, ο θαυματουργός κοιμήθηκε το 1303 μ.Χ. και η Αγιοκατάταξη του από την Ρώσικη Εκκλησία έγινε το 1818 μ.Χ..

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση