Παναγία η Πλατανιώτισσα στην Κρυσταλλοπηγή (πρώην Σελλιάνη) Παραμυθιάς


Πάνω στον επαρχιακό δρόμο Παραμυθιάς – Ηγουμενίτσας, και στο ύψος του χωριούΚρυσταλλοπηγή (πρώην Σελλιάνη), υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, που βρίσκεται μέσα στη «κάρδια» ενός πλάτανου. Ενός υπεραιωνόβιου δέντρου που είναι γνωστό στη περιοχή ως ο «πλάτανος του Αράπη».


«Το εκκλησάκι δημιουργήθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια μέσα στον λεγόμενο«πλάτανο του αράπη», η ηλικία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων» λέει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρυσταλλοπηγής Βλαδίμηρος Αρβανίτης 

και είναι κοντά σ’ ένα χώρο όπου βρέθηκαν ίχνη από παλιότερο μοναστήρι της Βυζαντινής περιόδου

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σενάρια για το όνομα του πλάτανου είναι πολλά, χωρίς κανείς να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα ποιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ιστορικόςΣπύρος Μουσελίνι που έχει ασχοληθεί με την ιστορία της περιοχής αναφέρει ότι ο πλάτανος πήρε το όνομά του από έναν φύλακα του κάμπου. Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή, που κερδίζει περισσότερο έδαφος μεταξύ των κατοίκων της Κρυσταλλοπηγής, το όνομα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «ραπ» που σημαίνει πλάτανος. Ένα τρίτο σενάριο, που αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης του τόπου, αποδίδει το όνομα σε κάποια αρχαία λέξη που σχετίζεται με κάποια μάχη στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.Ο Πλάτανος του Αράπη, όπως τον λένε οι ντόπιοι, είναι συνδεδεμένος με την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού εκεί έστησαν ενέδρα οι κάτοικοι σε Γερμανούς στρατιώτες.

Ο «πλάτανος του Αράπη» έχει ακόμη εμφανή τα ίχνη από πυρκαγιά που πήρε όταν μπήκαν μέσα σ’ αυτόν (πριν ακόμη γίνει εκεί το προσκυνηματικό εικονοστάσι), Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες και άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν.

Ευτυχώς η ζημιά που έγινε στο γιγάντιο αυτό δέντρο αποκαταστάθηκε γρήγορα, χάρη στη φροντίδα και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι τοπικές αρχές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *