19 Νοεμβρίου || Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό για το φαινόμενο, την ανάγκη αποφυγής στιγματισμού των παιδιών θυμάτων και την προώθηση της κύρωσης και εφαρμογής της Συνθήκης Λανζαρότε για την προστασία των παιδιών από κάθε είδους κακοποίηση.

Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.
Οι βασικές αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Ελλάδα επικύρωσε την σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (Ν.2101/92).
Ο όρος «Κακοποίηση/Παραμέληση του Παιδιού» αναγνωρίστηκε ως αυτοτελές φαινόμενο μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των παιδιών περιγράφεται στην παγκόσμια ιστορία από τους μυθολογικούς ακόμη χρόνους, τόσο από τους γονείς τους όσο και από την ίδια την κοινωνία.
Τα παιδιά πολλές φορές κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Η κακοποίηση απο αγνώστους είναι σπάνια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στην Ελλάδα περίπου 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο.
Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, της Europol και του Συμβουλίου της Ευρώπης:
  1. 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών.
  2. Κάθε χρόνο ανάμεσα στα 500 εκ. με 1.5 δις. παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.
  3. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι σε 70% με 85% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται.
  4. Υπολογίζεται ότι 120 εκ. κορίτσια και 73 εκ. αγόρια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, και περίπου 1 δις παιδιά έχουν υποστεί φυσική τιμωρία σε καθημερινή βάση.
  5. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
  6. 1 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο, πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία.
  7. Υπολογίζεται ότι 10 εκ. παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Το 2016 στην Ελλάδα, εξαφανίστηκαν -ήδη- 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *