Οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

7 τροφές που μας κάνουν χαρούμενους


ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Λιπαρά ψάρια: 

Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες, ο σολομός) είναι πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί, βάσει ερευνών, ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεση. Συνιστάται να τρώμε ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Ωμό σκόρδο: 

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κόπωσης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το σκόρδο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου μεταξύ των τροφών.

Αβοκάντο:

Εκτός από το να είναι η υψηλότερη πηγή τρυπτοφάνης, το αβοκάντο είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και των φιλικών για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Καρύδια: 

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, γεγονός που θεωρείται ότι δρα κατά της θλίψης (παρόμοια συστατικά έχουν και τα παντζάρια). 
Επίσης, η δράση τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Μια χούφτα καρύδια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.

Λιναρόσπορος: 

Οι σπόροι του λιναριού, καθώς και το έλαιό του, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως τα ψάρια και τα καρύδια), καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και στα δημητριακά πρωινού αφού πριν τον μουλιάσουμε λίγες ώρες σε νερό για να μαλακώσει.

Τροπικά φρούτα:

 Οι μπανάνες, η παπάγια, τα ακτινίδια και το μάνγκο είναι τροφές πλούσιες σε ένζυμα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευχαρίστησης που παράγει ο οργανισμός μας.

  ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΟΝΙΑ ΘΕΟΔΟΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ GIF


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σοκολάτα: 

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας (της πικρής μαύρης σοκολάτας) με την έκκριση των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού.

TIP: TΡΩΤΕ «ΚΑΛΟΥΣ» ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ! 

 Μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.Μια επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων αντιστοιχεί στα 130 γραμμάρια κάθε μέρα.

Να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρο αλεύρι, κ.λπ.) και να προτιμάτε τα προϊόντα ολικής αλέσεως (μαύρο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως),φρούτα και λαχανικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *