Κέρκυρα: Παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, μοσχομυρίζουν το βράδυ «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού»

«τηγανίτες του Αγιού», τους ευρέως γνωστούς σε όλους λουκουμάδες της Κέρκυρας.

Με τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος αύριο, η Κέρκυρα έχει την τιμητική της.

Γιορτάζει και τιμά τον άγιο και προστάτη του νησιού, τον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, που παρότι ήταν ορμώμενος από την Κύπρο, το ιερό και άφθαρτο λείψανό του βρίσκεται στο νησί από το 1456, όταν ακόμη η Κέρκυρα ήταν υπό την κατοχή των Ενετών.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Έκτοτε οι Κερκυραίοι, τιμώντας τον ‘Αγιό τους, καθιέρωσαν και το έθιμο με τις «τηγανίτες του Αγιού», τους ευρέως γνωστούς σε όλους λουκουμάδες της Κέρκυρας.

Σε κάθε καντούνι, σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι, μαγειρεύουν σήμερα το βράδυ οι νοικοκυρές τους λαχταριστούς λουκουμάδες, «για να μυρίσει το σπίτι και να χαρεί ο άγιος για τη γιορτή του» θα πει η κ. Αντζελίνα στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνταγή είναι ιδιαίτερη και όπως αναφέρεται στο βιβλίο “ΚΕΡΚΥΡΑ-Μια ματιά στο χρόνο (1204-1864)” της Νινέτας Λάσκαρι, «η συνταγή δεν απαιτεί παρά μία ουγγιά μαγιά, ένα καρτούτσο, δηλαδή δύο ποτήρια νερό, τέσσερις κουταλιές «ράζες» (κοφτές) ζάχαρη, τέσσερις κουταλιές «ράζες» βούτυρο, κοπανισμένη ζάχαρη με κανέλλα σε «καλτσέτα» ένα αυτοσχέδιο λεπτό φίλτρο, ή αραιωμένο με νερό μέλι και το ανάλογο λάδι για το τηγάνισμα.

Πολλές φορές προσθέτουν και σταφίδα μέσα στη ζύμη. Πασπαλίζονται με μέλι ή με κοπανιστή ζάχαρη»…

Κάποιοι Κερκυραίοι, θα ομολογήσουν ότι η συνταγή της τηγανίτας χάνεται στα βάθη των αιώνων και υιοθετήθηκε το 2ο αιώνα π. Χ., από τους Ρωμαίους, που έφτιαχναν ένα παρόμοιο γλυκό το λεγόμενο “scribita. Ήταν τηγανητές μπάλες από βρεγμένο ζυμάρι, το οποίο ρίχνανε σε καυτό λίπος.

Σήμερα, όπου και αν πας το βράδυ στην Κέρκυρα, η ευωδία από την κανέλα και τους ζεστούς λουκουμάδες είναι αισθητή. Μικροί και μεγάλοι, θα τους τιμήσουν ιδιαίτερα.

Κυρίως όμως, όσοι θα ξενυχτήσουν δίπλα στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, καθώς σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση, το έθιμο ξεκινά από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα θα παραμένει ανοιχτό τρεις μέρες για προσκύνημα.

  Μηνιαίες προβλέψεις- Δεκέμβριος 2017: Πώς θα είναι ο μήνας σου σύμφωνα με το ζώδιό σου


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι τηγανίτες του Αγιού» και τα μυστικά τους, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, από την γιαγιά στα εγγόνια και συνεχίζονται, όλα αυτά τα εκατοντάδες χρόνια, κάνοντας ξεχωριστή τη μέρα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, που θα εορταστεί αύριο με όλες τις δέουσες τιμές.

Αφήστε μια απάντηση