Η μυρωδιά που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αδύνατοι

Η μυρωδιά που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αδύνατοι

Η μυρωδιά που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αδύνατοι

 

Ποια μυρωδιά μας κάνει να νιώθουμε ελαφρύτεροι και ποια πιο βαρείς;

Oι επιστήμονες έχουν την απάντηση

 

Η μυρωδιά του λεμονιού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Sussex.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Διάδρασης Ανθρώπων – Υπολογιστών (INTERACT 2019) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών για ανθρώπους με διαταραχές αντίληψης του σώματος ή φορητές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση.

Η Giada Brianza, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως «ο εγκέφαλός μας διατηρεί κάποια μοντέλα για την εμφάνιση του σώματός μας τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον. Αυτή αντίληψη για το σώμα μας αλλάζει διαρκώς ως απόκριση στα αισθητηριακά ερεθίσματα που λαμβάνονται».

Το ερευνητικό πρότζεκτ βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα για τη γνωστική νευροεπιστήμη και την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών που αποκαλύπτει ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας διεγείροντας μία σειρά αισθήσεων.

 

Η μυρωδιά που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αδύνατοι

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με δύο συνεχόμενες μελέτες. Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες κάθισαν μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή που παρείχε συγκεκριμένα οσφρητικά ερεθίσματα.

Κατόπιν τους ζητήθηκε αξιολογήσουν το άρωμα χρησιμοποιώντας μία κλίμακα οπτικής αναλογίας συγκρίνοντάς το με αιχμηρά ή κυκλικά σχήματα, ζεστό ή κρύο, υψηλή ή χαμηλή οξύτητα και λεπτές ή εύσωμες σιλουέτες.

Στη μελέτη που ακολούθησε οι συμμετέχοντες στάθηκαν σε ένα ξύλινο πίνακα φορώντας ακουστικά, ένα ζευγάρι αισθητήρων κίνησης και μία συσκευή στα παπούτσια που υπολόγιζε τα βήματά τους.

  Τα πράσινα παιδιά του Woolpit που στοίχειωσαν γενιές και γενιές..

 

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περπατήσουν σε ένα σημείο την ώρα που εκκρίνονταν τα οσφρητικά ερεθίσματα. Αμέσως μετά προσάρμοζαν το μέγεθος ενός τρισδιάστατου άβαταρ χρησιμοποιώντας σύμφωνα με την αντίληψη που είχαν για το σώμα τους.

Ακολούθως συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τα συναισθήματά τους, την ταχύτητά τους και το πώς ένιωθαν για το σώμα τους.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το άρωμα λεμονιού έκανε τους συμμετέχοντες να αισθάνονται ελαφρύτεροι ενώ το άρωμα βανίλιας τους έκανε να αισθάνονται βαρύτεροι.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το λεμόνι σχετιζόταν με τις αδύνατες σιλουέτες τα αγκαθωτά σχήματα και τους ήχους υψηλής συχνότητας. Από την άλλη η βανίλια σχετιζόταν με τις εύσωμες σιλουέτες τα στρογγυλά σχήματα και ήχους χαμηλότερης συχνότητας» εξήγησε η επικεφαλής του εργαστηρίου SCHI του Πανεπιστημίου, Marianna Obrist.

«Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πως o ήχος φαίνεται να έχει ισχυρότερη επίδραση στην ασυνείδητη συμπεριφορά ενώ το άρωμα έχει ισχυρότερη επίδραση στη συνειδητή.

Είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις προοπτικές γύρω από τα αισθητηριακά και τα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα στην αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας.

 

fumara.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *