Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα Ζώνης;

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα Ζώνης

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα Ζώνης

 

Πολλοί σταρ ορκίζονται στο όνομά της!

Η γνωστή δίαιτα Ζώνης που δημιούργησε ο Barry Sears, Ph.D., συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου (μπορείς να το παραγγείλεις online από το amazon.com).

Προβλέπει ότι κάθε γεύμα σε μια διατροφή μειωμένων θερμίδων βασίζεται στην ακόλουθη ισορροπία: 40% υδατάνθρακες βραδείας καύσης, 30% άπαχη πρωτεΐνη και 30% καλά λιπαρά.

 

Γιατί οι σταρ επιλέγουν τη δίαιτα Ζώνης;

Για την ελίτ του Χόλιγουντ είναι πολύ βολική. «Εύκολα την ακολουθεί κάποιος με υπερφορτωμένο πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση σε υγιεινές τροφές» τονίζει η Elyse Resch, R.D., διατροφολόγος στο Μπέβερλι Χιλς.

Επίσης, πολλά εστιατόρια, τόσο στο Χόλιγουντ όσο και σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, περιλαμβάνουν στο μενού τους γεύματα της Ζώνης, ενώ λειτουργεί και υπηρεσία delivery μικρογευμάτων της Ζώνης.

Πολλοί τη χρησιμοποιούν για να αρχίσουν να χάνουν βάρος γρήγορα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Cindy Crawford, η Madonna και η Jennifer Aniston.

 

Πώς θα έχει αποτέλεσμα για σένα

Η δίαιτα Ζώνης υποστηρίζει την ισορροπία της αναλογίας ανάμεσα στην πρωτεΐνη, στους υδατάνθρακες και στα λίπη, όταν ακολουθεί κανείς μια διατροφή περιορισμένου θερμιδικού φορτίου – και όχι τη σχολαστική μέτρηση των θερμίδων.

Καθώς η κάλυψη του 30% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών γίνεται από πρωτεϊνούχες τροφές, αναφερόμαστε σε μια διατροφή με υψηλά ποσοστά πρόσληψης πρωτεϊνών.

Η δίαιτα Ζώνης υποστηρίζει την ισορροπία της αναλογίας ανάμεσα στην πρωτεΐνη, στους υδατάνθρακες και στα λίπη

Η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής για την απώλεια βάρους οφείλεται, σύμφωνα με το δημιουργό της, στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

  Πώς να μειώσεις την πείνα;
Μάθε τι κινδύνους κρύβει και τι περιλαμβάνει το μενού μιας τυπικής ημέρας της Δίαιτας Ζώνης…

Σύμφωνα όμως με τον Γρηγόρη Ρίσβα, MmedSci, διαιτολόγο-διατροφολόγο, «η δίαιτα Ζώνης δεν θεωρείται υγιεινό διατροφικό σχήμα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες.

Η αποτελεσματικότητά της φαίνεται πως οφείλεται στο θερμιδικό περιορισμό και μόνο, ενώ η υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές και κάποιες μορφές καρκίνου.

Γενικά πρόκειται για ένα σχήμα που έχει διαφημιστεί πολύ και σίγουρα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο άλλες ανορθόδοξες δίαιτες.

Όμως, φορείς όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA), ο Αμερικανικός Διαιτολογικός Σύλλογος (ADA) και βέβαια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων δεν το συστήνουν ως πιο κατάλληλο για ισορροπημένη διατροφή.

Η έστω πιο αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη, που να συμφωνεί με τις αρχές της Μεσογειακής Δίαιτας».

 

Πώς θα προστατευτείς από τους κινδύνους που κρύβει η δίαιτα Ζώνης;

– Ένας σχετικά ακίνδυνος τρόπος δοκιμής αυτού του διατροφικού πλάνου είναι ο παρακάτω: στο ένα τρίτο του πιάτου βάλε μία μικρή μερίδα άπαχου κρέατος και συμπλήρωσε τα άλλα δύο τρίτα με φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως.

Συμπλήρωσε το γεύμα με μια μικρή ποσότητα «καλών λιπαρών», όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί ή το αβοκάντο.

– Εάν οι θερμίδες είναι πολύ λίγες για τις ενεργειακές ανάγκες σου. -Αν, για παράδειγμα, είσαι πολύ δραστήρια-, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον φρούτα και λαχανικά ή μία φέτα μαύρο ψωμί σε κάθε γεύμα, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ρίσβα.

– Ωστόσο, μη διανοηθείς να ακολουθήσεις από μόνη σου μια διατροφή τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες χωρίς να συμβουλευτείς προηγουμένως έναν ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο.

  Ποια είναι η δίαιτα των μονάδων που κάνει θραύση στο εξωτερικό;

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα Ζώνης

Τι περιλαμβάνει ενδεικτικά το διαιτολόγιο μιας μέρας

Μία μέρα της δίαιτας ζώνης μπορεί να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά…

Πρωινό: Τηγανίτες με maple sirop (σιρόπι σφενδάμου).
Μεσημεριανό: Σαλάτα μαρούλι με τυρί κότατζ και κοτόπουλο στήθος ψητό.
Σνακ: 12 αμύγδαλα.
Βραδινό: Ψητό ψάρι με μαύρο ρύζι.
Σνακ: Μπράουνις από φιστικοβούτυρο με σιρόπι σοκολάτας.

 

Οι διάσημοι που ακολουθούν τη δίαιτα Ζώνης:

Kristin Davies, Karmen Electra, Jennifer Aniston, Charlei Sheen, Demi Moore, Sarah Jessica Parker, κ.ά.

 

 Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *