Η ειδικός αποκαλύπτει το βασικό λόγο που δεν μπορείς να χάσεις κιλά

ειδικός αποκαλύπτει το βασικό λόγο που δεν μπορείς να χάσεις κιλά

Το τσιμπολόγημα φταίει για όλα και η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ζωή Σαμαρά εξηγεί πώς θα το περιορίσεις.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους είναι το τσιμπολόγημα. Το τσιμπολόγημα είναι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής σε άστατα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Συνήθως τα τσιμπολογήματα δεν είναι δομημένα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης αντίληψη της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του τσιμπολογήματος.

Οι ερωτήσεις που όλες θέλουμε να κάνουμε στην ειδικό είναι οι εξής δύο:

#1: Γιατί τσιμπολογάς;

1. Συνήθεια

Πολλές φορές το τσιμπολόγημα γίνεται λόγω συνήθειας. Ένα παράδειγμα είναι το τσιμπολόγημα κάποιου γλυκού μετά το κυρίως γεύμα για να «αλλάξει η γεύση».

2. Μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα

Με το να είσαι πολλές ώρες νηστική και χωρίς να έχεις προγραμματίσει το επόμενο γεύμα σου «πέφτεις» εύκολα στην παγίδα του τσιμπολογήματος.

Αυτό, συνήθως, συμβαίνει,  είτε προληπτικά θεωρώντας πως θα αργήσει το κυρίως γεύμα, οπότε πρέπει κάτι να φας για να προλάβεις το αίσθημα της πείνας, είτε γιατί όντως έχεις πεινάσει, λόγω του ότι δεν έχεις προγραμματίσει σωστά τα γεύματά σου μέσα στη μέρα.

3. Οπτική επαφή με τρόφιμα που «ενδείκνυνται» προς τσιμπολόγημα

Η τοποθέτηση σνακ όπως είναι τα σοκολατάκια, τα μπισκότα, τα γλυκά σε εμφανή σημεία σε ωθεί πολύ πιο εύκολα στο τσιμπολόγημά τους απ’ ότι αν τα είχες τοποθετήσει σε ένα ντουλάπι ή σε ένα πιο ψηλό ράφι.

4. Είσαι στεναχωρημένη, στρεσαρισμένη, χαρούμενη

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να τρώει σε απάντηση των συναισθημάτων του; Κάτι κακό που μπορεί να συμβεί στη δουλειά δε λύνεται με το να τσιμπολογήσεις εκείνο το πατατάκι. Διοχέτευσε κάπου πιο δημιουργικά το αρνητικό σου συναίσθημα.

  Καληνύχτα Εικόνες Με Λόγια


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5. Δεν πεινάς, διψάς

Σου ακούγεται γελοίο; Κι όμως είναι πραγματικότητα. Η πολύ χαμηλή κατανάλωση υγρών υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε σύγχυση του αισθήματος της δίψας με αυτό της πείνας. Ενυδατώσου σωστά και επαρκώς. Και όταν λέμε σωστά, εννοούμε πως όταν διψάμε πίνουμε νερό και όχι αναψυκτικά και χυμούς.

#2: Πώς θα περιορίσεις το τσιμπολόγημα;

1. Φύγε από την κουζίνα

Μην μπαίνεις στον χώρο της κουζίνας, αν δεν χρειάζεται και αν μπεις μην ανοίγεις τα ντουλάπια που ξέρεις ότι υπάρχουν τρόφιμα που θα τσιμπολογήσεις εύκολα.

2. Διώξε από το σπίτι τα ανθυγιεινά σνακ

Γλυκά και αλμυρά σνακ, όπως μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια δε χρειάζεται να υπάρχουν μόνιμα στο σπίτι σου. Έχεις άμεση πρόσβαση, άρα είναι πολύ εύκολο να τα καταναλώσεις.

Από την άλλη, αν σου γεννηθεί η επιθυμία να τα καταναλώσεις και δεν τα έχεις ήδη σπίτι σου, τότε θα το σκεφτείς πολύ περισσότερο να πας στο κοντινότερο περίπτερο να τα αγοράσεις. Μπορεί να μην το κάνεις και να γλιτώσεις το τσιμπολόγημα.

3. Πλύνε τα δόντια σου

Ή αλλιώς φρόντισε τη στοματική και τη σωματική σου υγεία. Αν πλύνεις τα δόντια σου θα αλλάξεις γεύση και θα είναι πιο δύσκολο να τσιμπολογήσεις.

4. Κλείσε την τηλεόραση (ειδικά όταν έχει διαφημίσεις)

Είναι αυτονόητο, όταν θα δεις την αγαπημένη σου σοκολάτα να παρουσιάζεται με τόσο τέλειο τρόπο, θα τη θελήσεις κι εσύ. Η επιστήμη του marketing.

5. Κατάγραψε τι τρως κάθε μέρα

Αν κρατάς ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων κάθε μέρα με τα τσιμπολογήματα, θα μπορέσεις να εκτιμήσεις καλύτερα την ποσότητα και τη συχνότητά τους. Με αυτό τον τρόπο, σταδιακά θα βρεις την αιτία του τσιμπολογήματος και ίσως και τις λύσεις για να το διορθώσεις.

  Ευχές γενεθλίων και ονομαστικής εορτής..giortazo.gr


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

6. Σκέψου το

Πάρε μια βαθιά ανάσα, κοίταξέ το στα μάτια και ρώτησέ το: «σε θέλω πραγματικά»; Αν όντως το θέλεις, τότε ναι φα’το. Αν όμως σκεφτείς πως μετά θα αισθάνεσαι τύψεις, τότε καλά θα κάνεις να το αφήσεις κάτω.

Η απορία πολλών ατόμων που επισκέπτονται ένα διαιτολόγο, είναι πως δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί δεν μπορούν να χάσουν βάρος ή γιατί παίρνουν βάρος. Η απάντηση είναι πάντα στο τσιμπολόγημα.

Οκ, δε γίνεται να τρώμε μόνο όταν πεινάμε, αυτό δεν το έχει καταφέρει ούτε ο Γκουρού από το Νεπάλ. Αλλά όταν τρώμε συνεχώς μηχανικά ή σε απάντηση των συναισθημάτων μας δε θα χορτάσουμε ποτέ.

Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2410 288053

Facebook page: Dieticious by Zoi Samara
Instagram: @dieticious_sam

Πηγή: ladylike.gr

Αφήστε μια απάντηση