Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που νικάει τον πόνο και δυναμώνει τα οστά

 αντιοξειδωτικό μπαχαρικό

Το γαρύφαλλο προσφέρει τα γεύση και άρωμα σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, καπνιστά και ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες.

Οι επωφελείς για την υγεία ιδιότητές του είναι γνωστές εδώ και αιώνες, με τη σύγχρονη επιστήμη να στηρίζει αυτά τα οφέλη.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μάλιστα το έλαιό του, η ευγενόλη χρησιμοποιείται ευρέως στην οδοντιατρική. Επίσης το γαρίφαλλο χρησιμοποιείται ευρέως στην αγιουβερδική ιατρική για την αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αναλγητική δράση του.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά κάποιοι από τους λόγους που οι επιστήμονες έχουν αναδείξει το γαρύφαλλο σε «υπερ-τρόφιμο». Διαβάστε τους και εντάξτε το στη ζωή σας.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο

Παρά το γεγονός ότι είναι μπαχαρικό, το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε μαγγάνιο, στοιχείο που συμβάλλει στα γερά οστά.

Τα 12 φυτά που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής για να θεραπεύουν τα πάντα (από τον πόνο στις αρθρώσεις μέχρι τον καρκίνο)

Ένα κουταλάκι γαρύφαλλο περιέχει πάνω από το 50% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής.

Επιπλέον, το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων που υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην επούλωση των πληγών και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Ανακουφίζει από τον πονόδοντο

Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται ήδη από τον 13ο αιώνα για να καταπραΰνει τον πονόδοντο.

Η δράση του αυτή οφείλεται στην ευγενόλη, μια ένωση που βρίσκεται ειδικά σε αυτό το μπαχαρικό, και αποτελεί ένα ισχυρό αναλγητικό ενώ ανακουφίζει και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία και έχει ήπια αντισηπτική δράση.

  Σταμναγκάθι, αγριόχορτο κατάλληλο για το συκώτι, την καρδιά, το στομάχι, το δέρμα

Όπως αναδείχθηκε σε σχετική μελέτη, μάλιστα, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν οδοντόκρεμα με βάση την ευγενόλη μετά από ένα οδοντιατρικό πρόβλημα, βίωσαν λιγότερο πόνο, φλεγμονή και μόλυνση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το γαρύφαλλο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη βενζοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό.

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το γαρύφαλλο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών ποντικιών, στοιχείο αρκετά ελπιδοφόρο, παρόλο που αντίστοιχες έρευνες σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.

Συγκεκριμένα, σε μια μικρή μελέτη διαβητικών ασθενών, φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν 1-3 γραμμάρια γαρύφαλλο για διάστημα 30 ημερών παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση σε παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, όπως τα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης.

19 πράγματα που μας λέει το σώμα μας για την υγεία μας

Σε μια άλλη προκαταρκτική δοκιμή, υγιείς ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα εκχυλίσματος γαρύφαλλου είδαν βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι εξισορροπητικές ιδιότητες του γαρύφαλλου στο σάκχαρο του αίματος πιθανότατα οφείλονται στο μαγγάνιο, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή ινσουλίνης.

Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Τα μπαχαρικά θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Μάλιστα, σε μια αξιολόγηση των 100 πλουσιότερων πηγών για πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, τα καρυκεύματα ήταν η διατροφική ομάδα με τα περισσότερα τρόφιμα στη λίστα και το γαρύφαλλο ήταν το πρώτο στη λίστα, προσπερνώντας τα μύρτιλα με πάνω από 30 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.


Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά και τέλος, τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

  🌷🌷🌷 Κλεοπάτρα, Κλειώ, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα Χρόνια Πολλά....giortazo.gr

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *