Καρπούζι και πεπόνι: Αδυνάτισμα πως το βοηθούν

Καρπούζι και πεπόνι: Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Καρπούζι και πεπόνι: Αδυνάτισμα πως το βοηθούν

 

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι και πεπόνι; Ε, όχι αυτό δε γίνεται! Είτε το συνοδεύσεις με φέτα ή προσούτο, τα δύο αυτά φρούτα είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Σε δροσίζουν.

 

Σε αδυνατίζουν. Pause! Αυτό είναι σημαντικό. Ειδικά, τώρα. Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα; Πώς συνδέονται με τη μείωση της παχυσαρκίας;

Ο Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ Αλεξάνδρα, PhD, Παπαβαγγέλης Χρήστος μας απαντά. Ο λόγος στον ειδικό…

Ένας μόνιμος πονοκέφαλος των επιστημόνων της διατροφής είναι αυτός της παχυσαρκίας. Το 50% των ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαροι ενώ το περίπου 23% (μέσος όρος) κατατάσσονται ως παχύσαρκοι. Παρακάτω, θα δεις τους 15 πιο παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης:

Το 50% των ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαροι
(https://www.worldatlas.com/articles/the-fattest-countries-in-europe.html)

 

Υπάρχουν πάρα πολλές πλέον μέθοδοι για να καταπολεμηθεί η πανδημία της παχυσαρκίας, αλλά ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές και απλές είναι η κατανάλωση υγιεινών, χαμηλοθερμιδικών τροφίμων συχνά και καθημερινά. Παράδειγμα αυτών των τροφίμων είναι τα φρούτα όπως το καρπούζι (Citrullus lanatus), και το πεπόνι, τα οποία αποτελούν εμβληματικά τρόφιμα του καλοκαιριού.

 

Καρπούζι και πεπόνι: Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα

 

Πόσο μας βοηθάει το καρπούζι;

Καρπούζι και πεπόνι: Αδυνάτισμα

 

Το καρπούζι έλκει την καταγωγή του από την Νότια Αφρική. Η εποχή του είναι η άνοιξη και σχεδόν όλοι οι μήνες του καλοκαιριού, ενώ στην παρούσα χρονική περίοδο καλλιεργείται και καταναλώνεται σε όλες τις Ηπείρους.

Εκτός από τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα που σου δίνει αυτό το δροσερό φρούτο, σε βοηθά με τις ουσίες που περιέχει να καταπολεμήσεις το φαινόμενο της παχυσαρκίας και, επομένως, να αδυνατίσεις.

– Έτσι, λοιπόν, το καρπούζι σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεις(λόγω της πολύ γλυκιάς του γεύσης), είναι ένα τρόφιμο που έχει ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500 γρ. καρπουζιού δίνει στον οργανισμό 150 περίπου θερμίδες και το καθιστά μια έξοχη πηγή χαμηλο-θερμιδικού σνακ.

  Τα κρυμμένα μυστικά των σπόρων του καρπουζιού – Οι περισσότεροι αγνοούν τα τεράστια οφέλη τους

– Σε ενυδατώνει ικανοποιητικά (αποτελείται κατά 92% από νερό), δίνοντας με αυτό τον τρόπο τα απαραίτητα μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο σου.

– Από την άλλη πλευρά, με την μικρή παροχή ζάχαρης που δίνει σε βοηθά να πεινάσεις αρκετά αργότερα.

– Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην ανακούφιση των κατακρατήσεων που υπάρχουν σε εκτεταμένο βαθμό στην παχυσαρκία.

– Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι καλή και αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό να περιοριστεί η φλεγμονή που δημιουργεί η παχυσαρκία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Ακόμη, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία) του προσδίδει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

– Τέλος, πρόσφατα αναδείχτηκε η αξία του ως τρόφιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης (περιέχει το αμινοξύ l-κιτρουλίνη). Η μείωση της αρτηριακής υπέρτασης είναι στρατηγικός στόχος σε συνύπαρξη με την παχυσαρκία.

 

Πόσο μας βοηθάει το πεπόνι;

Πόσο μας βοηθάει το πεπόνι

 

– Το πεπόνι θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του καλοκαιριού με ελάχιστες θερμίδες (περίπου όπως του καρπουζιού).

– Η αίσθηση πληρότητας που δίνει το καθιστά ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα για την σύνθεση του καθημερινού διαιτολογίου στον έλεγχο βάρους.

– Επιπλέον σου προσφέρει σε μια λογική ποσότητα (περίπου 200 γρ) όλη την βιταμίνη C και βιταμίνη A που χρειάζεσαι. Τέλειο;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς με την κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων καταφέρνεις ουσιαστικά να ενισχύσεις την αντιοξειδωτική σου δύναμη (όπως αναφέρθηκε ήδη για το καρπούζι, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από ήπια φλεγμονή που τα δύο αυτά καλοκαιρινά φρούτα εξομαλύνουν).

Αν εξαιρέσουμε κάποιες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω της φρουκτόζης που διαθέτουν (το κύριο σάκχαρο των φρούτων), τότε θα μπορούσαμε να πούμε με ευκολία ότι τα 2 αυτά φρούτα είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού για ένα σώμα με λιγότερα κιλά.

  O απλός και αλάνθαστος τρόπος να ξεχωρίσεις ένα γινωμένο καρπούζι σε δευτερόλεπτα

 

tlife.gr

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη

-Αν νιώσετε δυσφορία μετά την πρώτη ημέρα της δίαιτας,
να διακόψετε τη δίαιτα αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χειροτερέψει.
-Και μην ξεχνάτε πώς πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αφήστε μια απάντηση