Ποια Είναι η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα;

Η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα

Ποια Είναι η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα;

 

Εκμεταλλευτείτε τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού σας, για να νικήσετε τη λαιμαργία, να γεμίσετε ενέργεια και να χάσετε κιλά… τη σωστή ώρα!

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε και πόσο σκληρά ή συχνά ασκείστε. Σημασία έχει -κυριολεκτικά- και η ώρα κατά την οποία επιδίδεστε στη μία ή την άλλη δραστηριότητα. Για την ακρίβεια, μάλιστα, αποτελεί το κλειδί για να αδυνατίσετε εύκολα και άμεσα.

Σύμφωνα με έρευνες, το εσωτερικό μας ρολόι (εκείνο που ρυθμίζει το πότε πεινάμε ή νυστάζουμε) αποσυντονίζεται από τα μηνύματα για φαγητό που λαμβάνουμε από διάφορες εξωτερικές πηγές, από τη μεγάλη έκθεσή μας στο τεχνητό φως, αλλά και από τις εορταστικές περιόδους κατά τις οποίες αυξάνεται αναπόφευκτα η κατανάλωση φαγητού.

Το αποτέλεσμα είναι το σώμα μας γίνεται έρμαιο μιας συνεχούς έκκρισης ορμονών, που ενισχύει την επιθυμία μας να φάμε λιγάκι παραπάνω και, συνεπώς, μειώνει τη διάθεσή μας να μείνουμε πιστοί σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Μήπως, λοιπόν, νιώθετε ότι έχει έρθει η ώρα να συγχρονιστείτε με το εσωτερικό ρολόι σας και να αποχαιρετίσετε μια και καλή την κοιλίτσα; Αν η απάντησή σας είναι «ναι», δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά αυτό το ωριαίο πρόγραμμα για να ελέγξετε την πείνα σας και να βάλετε τέλος στο τσιμπολόγημα!

 

Η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα

 

6.00-8.00 π.μ.: Μπείτε σε κίνηση

Μισή ώρα αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι και λίγο πριν πάρετε πρωινό, κάντε 20 λεπτά αερόβιας άσκησης. Ερευνες έχουν δείξει ότι η πρωινή (πριν από το φαγητό) άσκηση σας βοηθά να κάψετε λίπος πιο αποτελεσματικά.

Αν αποφασίσετε να πάρετε τους δρόμους, θα έχετε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Η έκθεση στο φυσικό φως θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε εύκολα τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, πράγμα που δεν γίνεται εξίσου αποτελεσματικά στο τεχνητό φως του γυμναστηρίου.

  Το Αποτελεσματικό Κοκτέιλ με Αγγούρι: Το μυστικό για να χάσεις έως 5 κιλά σε 7 μέρες!

 

6.55-8.55 π.μ.: Πιείτε στην υγειά σας

Πριν από κάθε γεύμα φροντίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό (περίπου 200 ml). Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν αυτήν την ποσότητα νερού πριν από το φαγητό μπορεί να χάσουν έως και 2 κιλά παραπάνω τον χρόνο από τα άτομα που δεν το συνηθίζουν.

 

7.00-9.00 π.μ.: Πάρτε πρωινό

Το πρωινό ξύπνημα αφυπνίζει την παραγωγή γρελίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη. Αν επιμένετε να αγνοείτε τα σημάδια της, μάλλον κάνετε λάθος, καθώς αυτή η συνήθεια ενισχύει την παραγωγή της, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι -κυριολεκτικά- λιμοκτονείτε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επίδραση της γρελίνης; Να καταναλώσετε ένα πρωινό με σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη (π.χ. αυγά, ψωμί ολικής άλεσης) μία ώρα αφότου εγκαταλείψετε το άνετο στρώμα σας.

 

10.00-11.00 π.μ.: Λίγο φαγητό ακόμα

Τα επίπεδα της γρελίνης στο αίμα αρχίζουν να ανεβαίνουν 1-2 ώρες πριν από το μεσημεριανό γεύμα. Για να βάλετε (προσωρινό) στοπ σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να το ρίξετε στο φαΐ και συγκεκριμένα στο δεκατιανό. Αν αυτό περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη (π.χ. γιαούρτι με φρούτα), μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες της γρελίνης.

η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα
Η καλή μέρα κι η πετυχημένη δίαιτα από το πρωινό φαίνονται!

 

12.00-1.00 μ.μ.: Στρωθείτε στο τραπέζι

Η έκκριση γαλανίνης, ακόμα μίας ορμόνης που συνδέεται με την όρεξη και πυροδοτεί την επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών τροφών, αυξάνεται λίγο πριν από το μεσημέρι. Ωστόσο, λαμβάνοντας λιπαρά μέσω της διατροφής σας ενισχύετε την παραγωγή της, με αποτέλεσμα να σας ανοίγει κι άλλο η όρεξη για αυτές τις τροφές.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποτελούν την ιδανική λύση. Προτιμήστε λοιπόν μια κρύα σούπα με λαχανικά ή μια σαλάτα με κοτόπουλο.

  Δίαιτα αποτοξίνωσης για το καλοκαίρι… από την Ελένη Πετρουλάκη

 

2.00-3.00 μ.μ.: Κάντε σιέστα

Αυτές τις ώρες νιώθετε την ενέργειά σας να πέφτει κατακόρυφα. Η συνήθης επιλογή είναι να ψάχνετε παρηγοριά σε ακόμα ένα σνακ. Στη θέση του λοιπόν προτιμήστε να πάρετε έναν σύντομο υπνάκο. Απλώς, θυμηθείτε να βάλετε ξυπνητήρι. Αρκούν 15-20 λεπτά για να τονώσετε τον οργανισμό σας χωρίς να στερηθείτε λεπτό από τον βραδινό σας ύπνο.

 

3.30 μ.μ.: Coffee time

Χρειάζεστε έξτρα ενέργεια; Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να απολαύσετε μια κούπα καφέ. Η καφεΐνη μετά τις 4 το απόγευμα διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μετράτε πρόβατα μέχρι (τελικά) να αποκοιμηθείτε.

 

4.00-8.00 μ.μ.: Βάλτε τα αθλητικά σας

Η πλέον κατάλληλη ώρα για να ασκηθείτε είναι τώρα! Κι αυτό γιατί το απόγευμα η θερμοκρασία του σώματός σας φτάνει στο υψηλότερο σημείο της κι έτσι βελτιώνεται κατακόρυφα η απόδοσή σας. Σε πρόσφατη έρευνα, τα άτομα που έκαναν γυμναστική αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ εμφάνισαν 22% αύξηση του μυϊκού τους ιστού σε σχέση με εκείνα που ασκούνταν το πρωί.

Coffee time
Για να κάνετε βαθύ ύπνο, αποφύγετε την κατανάλωση καφέ μετά τις 4 μ.μ.

 

5.00-7.00 μ.μ.: Φάτε έξυπνα

Για να κόψετε τις μεταμεσονύκτιες επιδρομές στο ψυγείο, φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε στο δείπνο σας πηγές υγιεινών λιπαρών, όπως είναι ο λιναρόσπορος κι ο σολομός. Σας αρέσει να συνοδεύετε το φαγητό σας με λίγο κρασί;

Τώρα είναι η ιδανική ώρα για να πιείτε ένα ποτηράκι. Η κατανάλωση αλκοόλ μετά τις 7 μ.μ. μπορεί να εμποδίσει την έλευση του Μορφέα, καθώς διαταράσσει τη φάση REM και απειλεί να κόψει τον (βαθύ) ύπνο σας στη μέση.

 

9.00-10.00 μ.μ.: (Υδατ)άνθρακας, ο θησαυρός

Αν πεινάτε λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, μην αρνηθείτε στον εαυτό σας ένα μικρό σνακ. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. γιαούρτι) μιας και συμβάλλουν στην παραγωγή τρυπτοφάνης, μιας ουσίας που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης.

  Rainbow diet -Η δίαιτα που βάζει χρώμα στο πιάτο σου και προσφέρει ψυχοσωματική υγεία

Η τελευταία, με τη σειρά της, πυροδοτεί την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Διαβάστε εδώ ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να κάνετε ήρεμα όνειρα!

 

9.00-10.30 μ.μ.: Μείνετε -κυριολεκτικά- στο σκοτάδι

Ήρθε η ώρα να απομακρυνθείτε σιγά-σιγά από τον υπολογιστή, την τηλεόραση, ακόμα κι από το κινητό σας. Ο λόγος;

Εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να βλάψει σοβαρά τον ύπνο σας. Στη θέση της αγαπημένης σας σειράς ή ενός ακόμα update του status σας στο Facebook, επιλέξτε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Κι όλα αυτά πάντα υπό χαμηλό φωτισμό.

Μείνετε -κυριολεκτικά- στο σκοτάδι
Κι όμως τα social media και το κινητό σας μπορεί να ευθύνονται για τα παραπανίσια κιλά. Για αυτό, μείνετε μακριά τους μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο!

 

9.30-11.00 μ.μ.: Στο κρεβάτι ολοταχώς!

Για καλύτερα zzzzzzzz, φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Σε βάθος χρόνου, ένας σταθερός κύκλος ύπνου-αφύπνισης θα σας βοηθήσει όχι μόνο να αποκοιμάστε πιο εύκολα αλλά, παράλληλα, θα ενισχύσει τις μεταβολικές καύσεις του οργανισμού σας σε καθημερινή βάση.

 

Η Καλύτερη Ώρα για Δίαιτα

spirossoulis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *