Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε

Πως να χάσετε κιλά

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε

 

Αν βαρεθήκατε να προσπαθείτε να χάσετε βάρος χωρίς αποτέλεσμα, αλλά παρόλα αυτά θέλετε όντως να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά, τότε ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί.

Παλιότερα πολύς κόσμος πίστευε, και δυστυχώς κάποιοι το πιστεύουν ακόμη και σήμερα, ότι για να αδυνατίσει κανείς πρέπει μόνο να στερείται τα πάντα και οπωσδήποτε να πεινάει. Κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα λανθασμένο.

Το να πεινάει κανείς ενώ προσπαθεί να χάσει βάρος, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τον οδηγήσει στην πρόσληψη ολοένα και περισσότερου βάρους, δηλαδή πολύ απλά θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Μάλιστα, σχεδόν εξ’ ορισμού, θα λέγαμε, για να είναι επιτυχημένη μια προσπάθεια απώλειας βάρους, πρέπει αυτός που την κάνει να μπορεί να απολαμβάνει το φαγητό του, και φυσικά να μην πεινάει καθόλου.

 

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε

Η δομή του παρόντος άρθρου είναι η εξής:

Όχι στις στερητικές δίαιτες

Ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο

Η σωματική άσκηση και η γυμναστική είναι σύμμαχος μας και όχι εχθρός μας

Δεν δαιμονοποιούμε τροφές

Βρίσκουμε εναλλακτικές μορφές σωματικής άσκησης

Πως να χάσουμε το έξτρα βάρος με φυσικό τρόπο

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως μπορείτε να καταφέρετε να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε εύκολα και πάνω από όλα υγιεινά.

 

Ξεχάστε τις στερητικές δίαιτες

Δίαιτα σημαίνει περιορισμός και ο περιορισμός θα μας οδηγήσει στο να επιλέγουμε να καταναλώνουμε ολοένα και πιο κακής ποιότητας τροφή με αποτέλεσμα το βάρος μας όχι μόνο να μην μειώνεται, αλλά να αυξάνεται κιόλας.

Οι δίαιτες με την κλασική έννοια, δηλαδή οι στερητικές δίαιτες, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας με ολέθρια αποτελέσματα στη ρύθμιση του βάρους μας. Το σώμα μας σταματάει να καταναλώνει ενέργεια και αντίθετα ξεκινά να την αποθηκεύει σαν ρεζέρβα για “ώρα ανάγκης”.

Η δίαιτα οδηγεί στη μείωση του επιπέδου της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι να πεινάμε πολύ πιο συχνά και σαν να μην έφτανε αυτό, να θέλουμε να καταναλώνουμε αυξημένες ποσότητες τροφής.

Ξεχάστε τις στερητικές δίαιτες

Οι δίαιτες ασκούν πίεση (στρεσάρουν) το σώμα μας. Μετά από αυτές τις περιόδους πίεσης το επιπλέον βάρος επιστρέφει (ή τείνει να επιστρέψει) αρκετά σύντομα.

Οπότε πως μπορούμε να χάσουμε βάρος σωστά; Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε 4 απλούς κανόνες:

1) Πρέπει να κάνουμε 5-6 μικρά γεύματα τη μέρα και να μασάμε καλά την τροφή μας προκειμένου να λάβουμε τα σήματα του κορεσμού που στέλνει το σώμα μας. Πολλές φορές χρειάζονται ακόμη και 10 λεπτά για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε.

2) Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Καλό είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα 50/30/20, δηλαδή να καταναλώνετε 50% πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό κλπ), 30% φρούτα και λαχανικά (σαλάτες) και 20% υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά κλπ)

3) Ασκηθείτε συστηματικά. Η συχνή άσκηση βοηθά τον μεταβολισμό κι έτσι θα μπορείτε ακόμη πιο εύκολα να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνετε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

4) Κοιμηθείτε σωστά. Το σώμα μας χρειάζεται περίπου 7 με 8 ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστεί σωστά και να ανανεωθούν τα κύτταρα μας.

Και να θυμάστε: Η προσωρινή “δίαιτα” δεν λειτουργεί. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά είναι να αλλάξετε τρόπο ζωής, όχι προσωρινά, αλλά για πάντα!

 

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε  Πείτε ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το να χάσουμε βάρος δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερούμαστε. Έτσι, το αλκοόλ μπορεί περιλαμβάνεται κι αυτό στο πρόγραμμα διατροφής μας, αλλά φυσικά με μέτρο και με κάποιους περιορισμούς.

  Πώς να διορθώσετε έναν αργό μεταβολισμό

Για παράδειγμα καλό είναι να αποφύγουμε τα “βαριά ποτά” (όπως πχ βότκα, ουίσκι κλπ). Μπορούμε αντί αυτών να πιούμε μπύρα ή κρασί (επιτρέπεται και το λευκό και το κόκκινο).

Πως να χάσετε κιλά

Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η κατανάλωση ενός ποτηριού καλού κόκκινου κρασιού ισοδυναμεί με μία ώρα σωματικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά έδειξε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι το ίδιο “υγιεινό” με 1 ώρα στο γυμναστήριο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, ωστόσο τα οφέλη του κρασιού στην υγεία και στη διατροφή μας είναι αναμφισβήτητα. Η Ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει την παραγωγικότητα, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και ενδυναμώνει τους μύες, έχοντας παρόμοιο αποτέλεσμα με την άσκηση.

 

Κάντε την σωματική άσκηση και τη γυμναστική σύμμαχο σας και όχι εχθρό σας

Τα οφέλη από την γυμναστική και γενικότερα από κάθε μορφής σωματική άσκηση είναι πολλά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο μεταβολισμός μας ενδυναμώνεται και βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος.

Αμέσως μετά την άσκηση, οι πρωτεϊνούχες τροφές και οι υδατάνθρακες απορροφώνται τέσσερις φορές περισσότερο. Επιπλέον, εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Φανταστείτε ότι οι ίδιες ορμόνες εκκρίνονται και όταν είμαστε ερωτευμένοι ή στιγμιαία όταν τρώμε σοκολάτα. Ωστόσο, στην περίπτωση της άσκησης, η έκκριση ενδορφίνης έχει μεγαλύτερη διάρκεια!

Κάντε την σωματική άσκηση και τη γυμναστική σύμμαχο σας

Μετά από καιρό συνεχόμενης προπόνησης, βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς και των βαλβίδων της και αυξάνεται κατά πολύ η αντοχή μας. Μάλιστα, ιδίως αν κάνετε κάποιο άθλημα, θα δείτε ότι μετά από κάποιους μήνες βελτιώνεται και η λειτουργία του μυαλού, καθώς θα μπορείτε να παίρνετε σωστές αποφάσεις γρηγορότερα. Και φυσικά, μετά από χρόνια αυξάνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής, καθώς με την άσκηση επιβραδύνεται η γήρανση.

Πάντως, πολύ συχνά οι άνθρωποι ξεκινούν με ενθουσιασμό και καταλήγουν να κάνουν σημαντικά λάθη όσον αφορά στην άσκηση τους. Για παράδειγμα το να πάει κάποιος στο γυμναστήριο και να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα σκληρή γυμναστική σηκώνοντας βάρη επειδή “το πήρε απόφαση” είναι εντελώς λάθος.

Το σωστότερο και πολύ αποτελεσματικότερο είναι να ξεκινήσει με κάτι μικρό (πχ διάδρομο, ποδήλατο κλπ) το οποίο αφενός μπορεί να το φέρει σε πέρας καλύτερα και αφετέρου θα ενδυναμώσει τους μύες του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και το ζητούμενο.

Ένα ακόμη συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι “αρχάριοι” στο γυμναστήριο ή γενικά όταν ξεκινήσουν σωματική άσκηση είναι ότι δεν έχουν μέτρο, με αποτέλεσμα να ασκούνται μέχρι να εξαντληθούν.

Αυτό είναι ένα εγκληματικό λάθος, καθώς μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να τα παρατήσει, οπότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το σωστό θα ήταν να επιλέξει κανείς ένα πρόγραμμα αυξανόμενης δυσκολίας για 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Η σωματική άσκηση βοηθάει περισσότερο σε συνδυασμό με μια προσεγμένη και υγιεινή διατροφή. Ούτε η διατροφή από μόνη της, αλλά ούτε και μόνο η άσκηση μπορούν να έχει τα σωστά αποτελέσματα στη ρύθμιση του βάρους. Αντιθέτως, όταν συνδυάζονται μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

Επίσης, ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την απώλεια βάρους από την σωματική άσκηση είναι ότι η αερόβια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από την μυϊκή ενδυνάμωση. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται όλα! Και αερόβιες ασκήσεις, και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεις για στρέτσινγκ.

  Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες

 

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε  Μην δαιμονοποιείτε τροφές

Θα έχετε ίσως ακούσει αρκετό κόσμο που κάνει “δίαιτα” να λέει ότι δεν πρέπει να τρώμε καθόλου γλυκά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Η αντίληψη αυτή είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Για την ακρίβεια, αυτοί που το λένε μάλλον δεν έχουν κάνει ποτέ τους προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τροφές όπως πχ τα γλυκά, τα παγωτά ή ακόμη και το έτοιμο φαγητό (πχ burgers, σουβλάκια κλπ), ούτε να βάζουμε στόχους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να πετύχουμε.

Πως να χάσετε κιλά

Παραδείγματος χάριν, το να κάνουμε την δήλωση “δεν θα ξαναφάω ποτέ γλυκό” είναι ανώφελο καθώς δεν μπορούμε (και δεν χρειάζεται) να την τηρήσουμε. Αντιθέτως μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας την απόλαυση ενός γλυκού επιδόρπιου μια φορά την εβδομάδα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες “κακές” ή καλύτερα παχυντικές τροφές. Για παράδειγμα μπορείτε μια φορά τον μήνα να φάτε σουβλάκια με την παρέα σας ή ακόμη και ένα burger. Έτσι θα “ξεδίνετε” και δεν θα θέλετε να φάτε ολόκληρο το ψυγείο σε καθημερινή βάση.

 

Εφεύρετε εναλλακτικές μορφές άσκησης

Αν δεν είστε ο τύπος που θα χτυπιέται όλη μέρα στο γυμναστήριο ή θα βάλει το σορτσάκι του και θα τρέχει στα κορφοβούνια, τότε ίσως μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης μέσα στην καθημερινότητα τας. Λίγη εφευρετικότητα χρειάζεται.

Για παράδειγμα βγάλτε τον σκύλο βόλτα. Το να τον βγάζετε βόλτα μία ή και δύο φορές την μέρα είναι πολύ καλή άσκηση. Αν τώρα δεν έχετε σκύλο, απλά βγείτε και περπατήστε. Το περπάτημα είναι από τις καλύτερες μορφές άσκησης αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ. Καλό είναι να αποφεύγετε αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου. 🙂 Προτιμήστε τις σκάλες όταν αυτό είναι εφικτό, καθώς το ανέβασμα της σκάλας θεωρείται ως μια από τις πιο καλές και αποτελεσματικές αερόβιες ασκήσεις.

Αφήστε το αυτοκίνητο στο γκαράζ και ξεχάστε το λεωφορείο ή το μετρό. Πηγαίνετε κάθε μέρα στη δουλειά σας με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Έτσι και θα εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα ή από το εισιτήριο, και θα κάνετε καλό στην υγεία και στο σώμα σας.

Κάντε babysitting στο ανιψάκι σας ή στα παιδιά των φίλων σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες θερμίδες θα καταναλώσετε απλώς προσέχοντας ένα παιδί. Εκμεταλλευτείτε την ενέργεια τους και χάστε βάρος διασκεδάζοντας και προσφέροντας!

Ξεκινήστε χορό! Πρόκειται για μια από τις καλύτερες και πιο διασκεδαστικές αερόβιες ασκήσεις. Και δεν μιλάμε να χτυπιέστε κάνοντας zumba όλη μέρα. Όλοι οι χοροί καταναλώνουν ενέργεια, για αυτό διαλέξτε αυτόν που σας αρέσει και σας ταιριάζει και δώστε του να καταλάβει.

 

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε Συμβουλές για να χάστε το έξτρα βάρος με φυσικό τρόπο

Τέλος, θα δούμε πως υπάρχουν μερικά μικρά, αλλά ωστόσο πολύ χρήσιμα και αποτελεσματικά tips για να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από το περιττό βάρος (και λίπος) με απόλυτα φυσικό και υγιεινό τρόπο.

 

Πως να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε

Καταναλώστε περισσότερα αυγά

Από ένα μέχρι και τρία αυγά την μέρα μπορεί να είναι ο απόλυτος σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Μπορείτε να τα απολαύσετε βραστά, ποσέ, ομελέτα ή ακόμη και στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.

  Δείτε ποιο λαχανικό κόβει την επιθυμία για γλυκό - Σωτήριο για όσους κάνουν δίαιτα

Τα αυγά όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά αντιθέτως κάνουν και πολύ καλό στην υγεία μας! Κι αυτό γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και πιπλέον έχουν λίγες θερμίδες και δημιουργούν ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού.

Καταναλώστε περισσότερα αυγά

Αν τώρα αυτό σας φαίνεται κάπως υπερβολικό, μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε κάποιυς κρόκους με ασπράδια.

 

Πιείτε νερό με λεμόνι κάθε πρωί

Ξεκινήστε την μέρα σας κάθε πρωί πίνοντας ένα ποτήρι νερό με μισό λεμόνι στυμμένο μέσα. Αυτό το περίεργο “κοκτέιλ” θα σας γεμίσει με ενέργεια και θα αυξήσει σημαντικά τον μεταβολισμό σας.

 

Πίνετε πράσινο τσάι σε καθημερινή βάση

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι λίγο-πολύ γνωστά. Όσον αφορά στη διαχείριση του σωματικού βάρους με φυσικό τρόπο, η καθημερινή κατανάλωση 1 με 2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού κάθε μέρα, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το επικίνδυνο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

 

Πιείτε νερό με μηλόξιδο τα απογεύματα

Αραιώστε 1 με 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το καθημερινά τις απογευματινές ώρες. Το ξίδι είναι γνωστός λιποδιαλύτης, ενώ θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να αποφύγετε μολύνσεις και ασθένειες.

 

Πλένετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα ή ακόμη και το απλό ξέπλυμα του στόματος με στοματικό διάλυμα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να γίνει ένας καλός και αξιόπιστος σύμμαχος στην προσπάθεια σας να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος.

Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, το πλύσιμο των δοντιών θα σας βοηθήσει σημαντικά να αποφύγετε τα πολλά σνακ και τα τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα. Απλά δοκιμάστε το.

 

Ασκηθείτε σε καθημερινή βάση

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει ένας καλός σύμμαχος στην απώλεια βάρους, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Μετά από μια περίοδο προσαρμογής, ένα καθημερινό πρόγραμμα 30 με 40 λεπτών βοηθάει σημαντικά στην καύση του λίπους και μπορεί να δώσει στο σώμα μας ένα πολύ όμορφο σχήμα.

 

Κόψτε τελείως ή ελαττώστε τα ανθρακούχα ποτά και τα αναψυκτικά

Ακόμη και αυτά χωρίς ζάχαρη ή ακόμη και το ανθρακούχο νερό, δεν είναι ότι καλύτερο για τη διατροφή σας και κυρίως για την προσπάθεια σας να χάσετε κιλά.

Προτιμήστε αντί για σόδα ή άλλα αναψυκτικά, να πίνετε άφθονο νερό, το οποίο βοηθάει στην καλή λειτουργία της περιοχής του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.

 

Ελαττώστε την κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών

Καλό είναι να αποφύγετε έξτρα ζάχαρη ή επιβαρυμένες με πολλά και κορεσμένα λιπαρά ή άλλα επιβλαβή πρόσθετα τροφές όπως πχ το γρήγορο φαγητό (fast food). Μην τα αποκλείσετε τελείως, απλά περιορίστε τα όσο περισσότερο μπορείτε.

Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις προτάσεις του συγκεκριμένου άρθρου, θα δείτε ότι τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να χάσετε τα περιττά κιλά χωρίς να πεινάσετε και μάλιστα με απόλυτα φυσικό και υγιεινό τρόπο.

Καλή επιτυχία!

 

coolweb.gr

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *