Η διατροφική αξία του πρωινού σας

Η διατροφική αξία του πρωινού σας

Η διατροφική αξία του πρωινού σας

 

Όλοι λίγο πολύ αναγνωρίζουμε τη διατροφική αξία του πρωινού στην καθημερινότητά μας, τουλάχιστον θεωρητικά.

Στην πράξη ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φαίνεται να έχει φτάσει σε σημείο να μην καταναλώνει πρωινό γεύμα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το 50% των Ελλήνων παραλείπει το πρωινό γεύμα, είτε γιατί υποτιμούν την αξία του, είτε για να «εξοικονομήσουν» θερμίδες. Πόσοι από εσάς έχετε καταφέρει να εντάξετε το πρωινό γεύμα σταθερά στο πρόγραμμά σας;

 

Η σημασία του πρωινού

Έχετε σκεφτεί ποτέ την αγγλική μετάφραση του πρωινού «breakfast»; Προέρχεται συνθέτοντας τις λέξεις «break» + «fast», που σημαίνουν τη διακοπή της νηστείας του οργανισμού. Το σώμα μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνεχίζει να «δουλεύει», αλλά «νηστεύει». Επομένως, με τη χρήση του πρωινού γεύματος ο οργανισμός μας επαναπροσλαμβάνει την κατάλληλη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό γεύμα μας βοηθάει να μην επαναφέρουμε το χαμένο μας βάρος με την πάροδο του χρόνου, μετά από δίαιτα, ενώ η σημαντική αυτή διατροφική συνήθεια μειώνει τις πιθανότητες να οδηγηθούμε σε παχυσαρκία. Επιπλέον, καταναλώνοντας τακτικά πρωινό όπως και τα υπόλοιπα βασικά γεύματα είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε τελικά λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στη μέρα, σε σύγκριση με το αν τρώγαμε 2 συνολικά βασικά γεύματα.

Θυμηθείτε το εαυτό σας όταν φάγατε ένα πλήρες και ωραίο πρωινό; Πεινάσατε σύντομα; Νομίζω πως όχι! Όταν το πρωινό μας γεύμα είναι πλήρες και γευστικό, ο οργανισμός μας χορταίνει καλύτερα, με αποτέλεσμα να μην οδηγούμαστε στην υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ποσοτήτων στο επόμενο γεύμα.

Το πρωινό κάνει καλό και στην καρδιά! Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί σε μελέτη, ότι οι άνδρες που δεν καταναλώνουν πρωινό έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό. Τα άτομα, επίσης, που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα νιώθουν περισσότερο το αίσθημα της πείνας μέσα στη μέρα τους και καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα φαγητού στο βραδινό τους γεύμα.

  Υγρασία: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται – Πώς θα την αντιμετωπίσετε

 

Από τι αποτελείται ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό;

Το πρωινό μας γεύμα πρέπει να αποτελεί το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Είναι σημαντικό η ενέργεια αυτή να προέρχεται από όλες τις ομάδες των θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά αλλά και να είναι πλούσιο από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που δεν έχουν θερμίδες αλλά είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

 

Tip: Βάλτε φαντασία στο πρωινό σας και θα χορτάσετε περισσότερο!

Μερικές ενδεικτικές επιλογές θρεπτικού πρωινού είναι:

Δημητριακά πρωινού ολική άλεσης με πρωτεΐνη μαζί με γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και λίγα αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα. Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης προσδίδουν στον οργανισμό μας σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β που μαζί με την πρωτεΐνη, μας χορταίνουν καλύτερα. Με το γάλα και το γιαούρτι παραλαμβάνουμε την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου για δυνατά οστά, ενώ τα φρούτα μας εφοδιάζουν με σημαντικές ποσότητες επιπλέον βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι. Ένας δυνατός συνδυασμός φυτικών ινών, βιταμινών και «καλών» λιπαρών για τον οργανισμό μας. Ένα φρέσκο φρούτο θα μπορούσε και εδώ να προσθέσει μερικές «φρέσκιες» βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά στο γεύμα σας.

Τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και φρούτο εποχής. Ένα εύκολο και γευστικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους για να μην έχουν την δικαιολογία ότι καθυστερούν το πρωί! Δοκιμάστε να προσθέσετε στο τόστ κάποιο λαχανικό της αρεσκείας σας (ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι), έχει σημασία να απολαμβάνετε το γεύμα σας.

Φρυγανιές ολικής άλεσης με φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα φρούτων. Ένας συνδυασμός ενέργειας και θρεπτικών συστατικών από τον οποίο παραλαμβάνουμε φυτικές ίνες για κορεσμό, «καλά» λιπαρά για την καλή νοητική λειτουργία και υδατάνθρακες για ενέργεια.

  Λάδι καρύδας: Ένα φυσικό προϊόν γεμάτο θεραπευτικά και ευεργετικά συστατικά για ευεξία

 

Πρωινό στο σπίτι

Οι διαιτολόγοι συχνά επιμένουμε «να απολαμβάνεις το κάθε σου γεύμα». Το πρωινό δεν εξαιρείται από αυτό. Είναι σημαντικό να μπορούμε να απολαύσουμε το κάθε μας γεύμα με ηρεμία. Προτιμείστε, λοιπόν να ξυπνήσετε 15 λεπτά πιο νωρίς, να ετοιμάσετε το πρωινό σας γεύμα και να το απολαύσετε με ηρεμία. Ακόμα περισσότερο, αν έχετε παιδί προτείνετε να φτιάχνετε μαζί το πρωινό του, στα αγαπημένα του μαγειρικά σκεύη, δείχνοντάς του την αξία και τη σημασία αυτού του γεύματος.

Κι αν πάλι δεν προλαβαίνετε; Η σωστή διαχείριση και ο προγραμματισμός είναι η λύση. Φτιάξτε, για παράδειγμα ένα τοστ από το βράδυ και πάρτε το μαζί σας ή μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Η δική σας σπιτική σπανακόπιτα θα μπορούσε, επίσης να είναι μια εύκολη λύση πρωινού.

Πρωινό στο σπίτι

 

Πρωινό «στο χέρι»

Είναι φυσικό κάποια μέρα να μην προλάβετε να καταναλώσετε το πρωινό σας στο σπίτι. Επιλέξτε τότε μια από τις υγιεινές επιλογές που μπορεί να έχει ο συνοικιακός σας φούρνος, όπως για παράδειγμα ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή κάποια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με κάποιο φυσικό χυμό φρούτων εποχής.

Είναι σημαντικό να προσέξετε τις μικρές παγίδες εδεσμάτων που κυκλοφορούν στους φούρνους. Μυρωδάτα κρουασάν, γευστικές τυρόπιτες, πίτσες και άλλα πολλά, που δεν ξέρετε όμως το τρόπο παρασκευής τους. Σίγουρα δεν θα περιέχουν το μετρημένο παρθένο ελαιόλαδο που θα βάζατε οι ίδιοι! Προτιμείστε σε τέτοιες περιπτώσεις να τα φτιάξετε μόνοι σας από το σπίτι και να κεράσετε και τους συναδέλφους στη δουλειά!

  Αυτές είναι οι εννέα τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σας!

Συμφωνείτε λοιπόν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Αν καταφέρετε να εντάξετε το πρωινό στην καθημερινότητά σας, θα δείτε πολύ σύντομα τα οφέλη αυτού στον οργανισμό σας. Ακόμα, περισσότερα είναι τα οφέλη στους μικρούς μας φίλους, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της κατανάλωσης ενός θρεπτικού πρωινού έχει θετικά αποτελέσματα στην επίδοσή τους στο σχολείο.

 

πηγή: mednutrition.gr
των Πάρη Παπαχρήστου και Ελένης Τσαχάκη, διαιτολόγων – διατροφολόγων.

Βιβλιογραφία:

Rampersaud GC, Pereira MA, Girard BL, Adams J, Metzl JD. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J Am Diet Assoc. 2005 May;105(5):743-60; quiz 761-2.
Harvard School of Public Health. A healthy breakfast essential to losing weight (https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/a-healthy-breakfast-essential-to-losing-weight/)
Harvard School of Public Health. Skipping breakfast may increase coronary heart disease risk (https://www.hsph.harvard.edu/news/features/skipping-breakfast-may-increase-coronary-heart-disease-risk/)
Harvard School of Public Health. Food and Diet: Beyond Willpower: Diet Quality and Quantity Matter (https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/diet-and-weight/)
Katie Adolphus, Clare L. Lawton, and Louise Dye. The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. Front Hum Neurosci. 2013; 7: 425. Published online 2013 Aug 8. Prepublished online 2013 Jun 25

 

Η διατροφική αξία του πρωινού σας

oreinomeli.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *