Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε

Αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Ορμονικές αλλαγές, μία περισσότερο καθιστική ζωή, το αυξημένο στρες και ο κακός ύπνος λόγω των υπερβολικών ευθυνών είναι ορισμένοι από αυτούς.

«Ένας βασικός λόγος για την πρόσληψη βάρους στους μεσήλικες είναι η φυσική απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει σε όλους μας», αναφέρει η διευθύντρια του Κέντρου Διατροφής και Διαχείρισης Βάρους του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης.

«Η ποσότητα της καθαρής (σσ. χωρίς λίπος) μυικής μάζας μας σχετίζεται με τον μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη μυική μάζα διαθέτουμε, τόσες θερμίδες θα κάψουμε.

Οι μυική μας μάζα φυσιολογικά αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 30 και η διαδικασία αυτή που ονομάζεται σαρκοπενία επιταχύνεται στα 40.

Αν δεν κάνουμε κάτι για να το προστατεύσουμε και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη μυική μας μάζα, ο μεταβολισμός μας θα επιβραδυνθεί και η απώλεια της μυϊκής μάζας αντικαθίσταται από λίπος».

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη σαρκοπενία;

Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η άσκηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, ένας ικανοποιητικός ύπνος δίνει στο σώμα το χρόνο για να αποκαταστήσει τους μύες.

Ακόμη, μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, ψάρια, πουλερικά ή τόφου, φασόλια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. μπορεί να είναι ωφέλιμη για την διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Είναι επίσης σημαντικό να μην παραλείπονται γεύματα, ώστε να κάνετε «οικονομία θερμίδων» προκειμένου να φάτε αργότερα ένα μεγαλύτερο γεύμα.

«Το καλύτερο είναι να τρώτε συχνά, μικρά γεύματα που συνδυάζουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

  Πώς θα βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου

Τρώγοντας τακτικά θα σας βοηθήσει να έχετε δυνάμεις για προπόνηση, να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση και να μην το παρακάνετε με τα γεύματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

 

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε

Πηγή

trelogaidouri

Αφήστε μια απάντηση