Αποτοξίνωση παντού!

Αποτοξίνωση παντού!

Αποτοξίνωση παντού!

 

Καθημερινά εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αναρίθμητες τοξικές, χημικές ουσίες, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Πολύχρονες έρευνες αποκαλύπτουν σήμερα, πως μπορούμε να αποφύγουμε όσο γίνεται τους αόρατους εχθρούς, μια για πάντα!

Από την Άντζελα Μολφέτα

 

Εάν αποφασίζουμε να κάνουμε αποτοξίνωση παραγγέλνοντας από ένα βιολογικό ρεστοράν, αντί της αγαπημένης μας πιτσαρίας, τότε μάλλον είμαστε σε λάθος δρόμο… Οι επικίνδυνες τοξίνες βρίσκονται παντού! Από τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι, τα τρόφιμα, μέχρι και τα καλλυντικά μας. Ας δούμε πώς μπορούμε να τις κρατήσουμε μακριά μας…

 

Αποτοξίνωση παντού!

Ψάχνουμε για τοξίνες και τοξικές ουσίες

Συνήθως, όταν μιλάμε για τοξικές ουσίες αναφερόμαστε σε τεχνητές χημικές ενώσεις, χωρίς να σκεφτόμαστε πως υπάρχουν τοξίνες και στη φύση και οι οποίες μπορούν να είναι το ίδιο επικίνδυνες για την υγεία μας. Η λέξη τοξίνες αναφέρεται κυρίως σε φυσικές ουσίες, οι οποίες είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβες, όπως για παράδειγμα ο μόλυβδος.

Από την άλλη, τοξικές ουσίες θεωρούνται περισσότερο οι τεχνητές ενώσεις που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, όπως οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πλαστικά σκεύη και προσωπικά προϊόντα φροντίδας. Όπως και να τις ονομάσουμε, τόσο σε φυσική όσο και σε τεχνητή μορφή, οι τοξίνες είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται σε αφύσικα υψηλά επίπεδα, εξαιτίας της ανθρώπινης αμέλειας.

Ελέγχουμε τα καθαριστικά προϊόντα του σπιτιού

Πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι δεν αναφέρουν αναλυτικά ποιες ακριβώς χημικές ενώσεις περιέχουν, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τη σύσταση τους.

Οι πιο συνηθισμένες επικίνδυνες δραστικές ουσίες είναι τα κατιονικά τασιενεργά (surfacant). Πρέπει να ελέγχουμε επίσης, εάν περιέχονται φθαλικές ενώσεις, triclosan, χλώριο, υπερφθόριο( PFCs), φορμαλδεΰδη, βενζοϊκό νάτριο, και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

  Ποντίκι μπαίνει κρυφά σε κοσμηματοπωλείο και κλέβει ένα κολιέ με διαμάντια

Βρίσκονται σε πολλά, διαφορετικά προϊόντα και συνδέονται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία. Ειδικά η πρόσμιξη χλωριούχων προϊόντων με άλλα καθαριστικά μέσα είναι υπεύθυνα για σοβαρά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, τον ορθό και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όλα αυτά λειτουργούν ως φυτοφάρμακα για τον οργανισμό μας. Επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα του σώματος, ιδιαίτερα τους θυρεοειδείς αδένες, ενώ είναι πολύ πιθανόν να διαταράξουν και τη φυσική ανάπτυξη του στήθους.

Απορρυπαντικό από τα χεράκια μας!

Για να είμαστε απόλυτα βέβαιες πως κανένα από τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι δεν περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνες μας το ιδανικό καθαριστικό.

Αντί λοιπόν, των σύγχρονων και επικίνδυνων απορρυπαντικών χρησιμοποιούμε απλό ξίδι, μαγειρική σόδα, νερό, λεμόνι, υπεροξείδιο του υδρογόνου και φυσικό, πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς.

 

Αποτοξίνωση παντού!

Ξεκαθαρίζουμε τα καλλυντικά μας

Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού προσώπου, αλλά και πολλά ακόμα καλλυντικά είναι πιθανόν να περιέχουν συντηρητικά όπως φορμαλδεΰδη, parabens, triclosan, μόλυβδο, αρωματικές ενώσεις και πολλές χημικές ουσίες που συμπεριλαμβάνουν και μια σειρά τοξικών.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως τέτοιες ουσίες υπάρχουν συνήθως στα κονσήλερ, τα μέικ-απ, στις σκιές ματιών, τις κρέμες και τα βερνίκια νυχιών, ενώ και τα κραγιόν πρωτοστατούν σε αυτήν την έρευνα, χάρη στα υψηλά ποσοστά μόλυβδου που περιέχουν.

Σημειώνουμε επίσης, πως πολλές κρέμες μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, στοιχείο που προκαλεί τοξικότητα και ενδέχεται να βλάψει τα νεφρά και το νευρικό μας σύστημα.

Τέλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στα βερνίκια νυχιών, όπου συστατικά όπως τολουόλιο, φορμαλδεΰδη, DBP, ρητίνη, και καμφορά επηρεάζουν το ενδοκρινικό μας σύστημα και ακόμα χειρότερα, τη γονιμότητα.

  Εικόνες Για Καλώς Ήρθες Οκτώβρη

Προσοχή στη διατροφή

Όπως ήδη αναφέραμε, η διατροφική αποτοξίνωση δεν αφορά απλά και μόνο την επιλογή βιολογικών αντί συμβατικών προϊόντων. Θα πρέπει να μάθουμε να μην χρησιμοποιούμε πλέον πλαστικά σκεύη και δοχεία, αλλά να τα αντικαταστήσουμε με γυάλινα ή ανοξείδωτα.

Γενικός και απαράβατος κανόνας είναι να πετάξουμε τελικά, όλα τα πλαστικά από τους χώρους εστίασης, ώστε να μην εκτιθέμεθα σε φθαλικές ενώσεις, οι οποίες ύπουλα διαταράσσουν τις ορμόνες μας.

Η υγιεινή των ταμπόν

Οι περισσότερες από εμάς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα υλικά που χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή φροντίδα τις δύσκολες ημέρες του μήνα.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν μπορεί να αποτελούνται από τεχνητές ίνες, συνθετικά υλικά, όπως ρεγιόν και πολυεστέρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να περιέχουν και τοξικές ποσότητες διοξίνης (ίση ή μικρότερη ποσότητα από το ανιχνεύσιμο όριο που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία).

Όπως και να’χει είναι προς όφελός μας να επιλέγουμε όσο γίνεται πιο φυσικά υλικά σε σερβιέτες και ταμπόν, δηλαδή βαμβάκι 100% ή φυσικό βιοδιασπώμενο υλικό, για πλήρη ασφάλεια.

Ποτέ με παπούτσια στο σπίτι

Οι σόλες των παπουτσιών μας μεταφέρουν οπωσδήποτε αρκετά ανεπιθύμητα στοιχεία. Είναι πολύ εύκολο να βρεθούν ίχνη φυτοφαρμάκων, πίσσα άνθρακα, μόλυβδος και πολλά ακόμα απειλητικά συστατικά, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα παπούτσια μας στην πόρτα.

Πρόσφατη μελέτη επισημαίνει πως εάν χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο, νωπό χαλάκι πριν μπούμε στην είσοδο του σπιτιού μας και αφήσουμε τα παπούτσια μας στην άκρη, τα επίπεδα μόλυβδου, σκόνης και άλλων εχθρικών ρύπων μειώνονται έως και 60%!

 

womanidol

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *