Πρωτεϊνικές δίαιτες στο μικροσκόπιο!

Πρωτεϊνικές δίαιτες στο μικροσκόπιο

Πρωτεϊνικές δίαιτες στο μικροσκόπιο

Αγγελική Γαρνέλη

 

Λίγο πριν το καλοκαίρι πολλοί έχουν αυξημένο άγχος να χάσουν τα κιλά που πήραν και επιχειρούν ειδικά αυτό το διάστημα να ακολουθήσουν μια δίαιτα που θα έχει γρήγορα και ορατά αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο βρήκαν έδαφος διάφοροι ‘ειδικοί’ και δημιούργησαν δίαιτες εξπρές που βασίζονται στην υπερκατανάλωση της πρωτείνης και στον περιορισμό των υδατανθράκων.

Η επιτυχία αυτών των διαιτών στηρίχτηκε αφενός μεν στην άγνοια του κόσμου και αφετέρου στον ισχυρισμό ότι χωρίς πολύ προσπάθεια μπορούν να χάσουν τα άτομα τα παραπανίσια τους κιλά σε χρόνο ρεκόρ.

Για αυτό τον λόγο τέτοιες δίαιτες όπως η Atkins ή η Ντουκάν βρήκαν πολλούς φανατικούς υποστηρικτές ανάμεσα στους οποίους και πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ.

Η σωστή ενημέρωση είναι το βασικό όπλο που έχει κάποιος ούτως ώστε να μπορέσει να αποφασίσει αν αυτό που θα ακολουθήσει του ταιριάζει αλλά πάνω απ’ όλα είναι ασφαλές. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των πρωτεινικών διαιτών, ποια τα μειονεκτήματα, και ποιά τα πλεονεκτήματα τους και τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με αυτό που υποστηρίζουν αυτοί που τις δημιούργησαν.

 

Χαρακτηριστικά αυτών των διαιτών

Οι πρωτεινικές δίαιτες βασίζονται στην πολύ υψηλή κατανάλωση πρωτείνης δηλαδή στο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και λιπαρά, φυτικά και πολλές φορές και ζωικά όπως στην Άτκινς, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ο βασικός περιορισμός αυτών των διαιτών βρίσκεται στους υδατάνθρακες. Έτσι τέτοιες δίαιτες περιορίζουν δραστικά τους υδατάνθρακες όπως φρούτα, αμυλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και αμυλούχες τροφές όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια και πατάτες.

  Ποια βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις λίπους τον χειμώνα

 

Τι υποστηρίζουν ότι προκαλεί την απώλεια

Οι δημιουργοί των πρωτεινικών διαιτών υποστηρίζουν ότι η χαμηλή πρόσληψη των υδατανθράκων, που αναγκάζουν τον οργανισμό μας να παράγει ινσουλίνη, που αυτή με την σειρά της ευνοεί την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό, αφενός μεν δεν δίνει την δυνατότητα να δημιουργήθει λίπος και αφετέρου αναγκάζεται για τις καύσεις του να χρησιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες αποθήκες λίπους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει γιατί και οι πρωτείνες διεγείρουν την έκκριση της ινσουλίνης.

 

Πρωτεϊνικές δίαιτες στο μικροσκόπιο

Πώς χάνεται το βάρος πραγματικά

Στην αρχή παρατηρείται πολύ γρήγορη απώλεια βάρους που οφείλεται στην αυξημένη διούρηση εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων που προκαλεί απώλεια νερού από τις αποθήκες γλυκογόνου. Δηλαδή τα αρχικά θεαματικά αποτελέσματα που βλέπουμε είναι από την απώλεια νερού και μυικού ιστού.

Επίσης, η απουσία υδατανθράκων οδηγεί στην κέτωση, που είναι μια επιβαρυντική για τον οργανισμό βιοχημική διαδικασία, που διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού. Η κέτωση προκαλεί μείωση της όρεξης και οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και άρα περαιτέρω απώλεια βάρους.

Άρα η όποια απώλεια βάρους προκύπτει αρχικά από την μεγάλη απώλεια υγρών και μετά από την μείωση των θερμίδων που προκύπτει λόγω της έλλειψης ποικιλίας τροφίμων που συνιστάται σε αυτές τις δίαιτες.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πρωτεϊνικών διαιτών

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Αρχική γρήγορη απώλεια βάρους (μέχρι και 6 μήνες) Η κέτωση που προκύπτει από την αυξημένη κατανάλωση κρέατος προκαλεί ναυτία, ζαλάδα, κόπωση, δυσοσμία στόματος και αδυναμία.
Βελτίωση δεικτών υγείας- μείωση τριγλυκεριδίων και μείωση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικούς. Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεινών προκαλεί απέκκριση ασβεστίου με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης στην ζωη του ατόμου αργότερα όπως επίσης και επιδείνωση νεφρικών προβλημάτων.
Σε διαβητικά άτομα η υπερβολική κατανάλωση πρωτείνης μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση διαβητικής νεφροπάθειας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εμφανίζεται γρήγορα κούραση λόγω εξάντλησης του γλυκογόνου, όπου δεν αναπληρώνεται λόγω μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων.
Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου σε συνδυασμό με την μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που προκύπτει από την μεγάλη κατανάλωση κρέατος, σχετίζονται με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά, το αυγό είναι πλούσια σε πουρίνες που μεταβολίζονται ως ουρικό οξύ και δημιουργεί ουρική αρθρίτιδα σε άτομα που έχουν την προδιάθεση.
Το μη ισορροπημένο διαιτολόγιο που συστήνουν αυτές οι δίαιτες μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.
  Έτσι κρατάει την κοιλιά της πλάκα - Το συστατικό που έχει αφαιρέσει εδώ και πολλά χρόνια η Κοκκίνου από τη διατροφή της

 

Πριν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει μια δίαιτα καλό είναι να ενημερωθεί για τα υπέρ και τα κατά αυτής της δίαιτας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πρωτεϊνικών διαιτών.

 

Πρωτεϊνικές δίαιτες στο μικροσκόπιο

Η γνώμη του ειδικού

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών, και έχουν θερμούς υποστηρικτές λόγω των γρήγορων και ορατών αποτελεσμάτων. Από την άλλη μεριά οι δίαιτες αυτές έρχονται ενάντια στις διατροφικές συστάσεις πολλών οργανισμών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις Αμερικάνικες διαιτητικές συστάσεις, η ημερήσια διαιτητική πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τα 130γρ/ ημέρα, ώστε να καθίσταται δυνατή η ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου (DRIs, 2011), ποσότητα περίπου 6 πλάσια από τις συστάσεις πολλών πρωτεϊνικών διαιτών όπως είναι η Αtkins.

Η στέρηση και η έλλειψη ποικιλίας των τροφών κάνουν πολλά άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες να κουράζονται εύκολα και να επαναπροσλαμβάνουν τα απολεσθέντα κιλά αμέσως μετά τη λήξη τους, αν όχι και περισσότερα.

Η σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής και η διατήρηση αυτής της αλλαγής μετά την δίαιτα είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη προσπάθεια.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα μη περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής εντάσσοντας τροφές ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου όπως επίσης και εκπαιδεύοντας το άτομο να αλλάξει διατροφική συμπεριφορά με διάφορες διαθέσιμες στρατηγικές.

Σίγουρα μέσα σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει η σωματική δραστηριότητα που όχι μόνο βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την διατήρηση των απολεσθέντων κιλών. Το αν τελικά θα πρέπει να ακολουθείσετε ή όχι κάποια πρωτεϊνική δίαιτα τα συμπεράσματα δικά σας.

  Το έκοψε μία μέρα «μαχαίρι» και έχασε 18 κιλά: Έτσι τα κατάφερε και έμεινε μισός ο Γιώργος Παπαδάκης

 

medtips

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *