Αν θέλεις να χάσεις κιλά, δες τι τρώει η κολλητή σου

Αν θέλεις να χάσεις κιλά

Αν θέλεις να χάσεις κιλά, δες τι τρώει η κολλητή σου

 

Τρώμε ότι και ο διπλανός, ή μάλλον η διπλανή μας καθώς οι διατροφικές συνήθειες είναι μεταδοτικές!

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει μια πρόσφατη μελέτη που στηρίχθηκε σε πολλές άλλες προηγούμενες, δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics και υποδεικνύει πως οι επιλογές των φίλων μας, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας. Αν λοιπόν η δίαιτά σου δεν πάει τόσο καλά όσο περίμενες, ρίξε μια ματιά στο πιάτο και τις συνήθειες της διπλανής σου.

Από την Αμαλία Φιλίππου, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

Αν θέλεις να χάσεις κιλά, δες τι τρώει η κολλητή σου

«Θα πάρω ότι και η κυρία δίπλα»

Αν οι φίλοι μας επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες είναι πολύ πιθανό ότι θα κάνουμε και εμείς το ίδιο. Αν οι μερίδες της παρέας μας είναι μικρές ή μεγάλες, το πιο πιθανό είναι και εμείς να επιλέξουμε κάτι που να «ταιριάζει» στις επιλογές των περισσοτέρων.

Μπορεί η ιδέα να σας ξενίζει, αναλογιστείτε όμως, πόσες φορές καθίσατε για φαγητό χωρίς να πολυπεινάτε για «την παρέα», ή επειδή ήθελε να φάει κάτι η φίλη σας και καταλήξατε να τρώτε του σκασμού. Πόσες φορές ξεκινήσατε με την προοπτική πως θα πάρετε μόνο έναν καφέ, αλλά επειδή οι υπόλοιποι στην παρέα παρήγγειλαν γλυκό, υποκύψατε στον πειρασμό ενός cheesecake…

Σε αυτό το συμπέρασμα λοιπόν καταλήγει η πρόσφατη αυτή έρευνα: ως προς τις διατροφικές μας επιλογές επηρεαζόμαστε σε μεγάλο ποσοστό από αυτό που επιλέγουν οι συνδαιτυμόνες μας στο γεύμα. Η επιρροή αυτή μάλιστα είναι τόσο ισχυρή που ξεπερνά τη δύναμη της διαφήμισης, ή της διατροφικής πληροφόρησής μας.

  Δίαιτα ORAC: Αυτά τρώει η Τατιάνα Στεφανίδου και έχει κορμί 25χρονης στα 52, τα μυστικά της διατροφής της

Καθόλου παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουμε την ανάγκη να μη διαφοροποιούμαστε πολύ από τους γύρω μας, να εντασσόμαστε σε κοινωνικά σύνολα, να χαίρουμε αποδοχής και επιδοκιμασίας από το περιβάλλον μας και να είμαστε μέλη μιας ομάδας.

Οι φίλοι και η κοινωνική μας ζωή αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας καθορίζοντας τη διάθεση και τη ψυχολογία μας αλλά όπως ξεκάθαρα οι έρευνες υποδεικνύουν και τις επιλογές μας!

 

«Είμαστε σαν χαμαιλέοντες. Παίρνουμε τον τόνο και το χρώμα του ηθικού μας χαρακτήρα από αυτούς που μας περιστοιχίζουν»

Τάδε έφη ο Άγγλος φιλόσοφος John Locke και από ότι φαίνεται η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να τον επιβεβαιώσει και να πάει το γνωμικό του ένα βήμα παραπέρα. Είμαστε χαμαιλέοντες όχι μόνο όσον αφορά την ηθική και το πνεύμα αλλά και το σώμα!

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα των μελετών είναι πως η ισχυρή επιρροή του περιβάλλοντός δεν περιορίζεται μόνο στις παρόμοιες επιλογές μεταξύ των παρευρισκομένων στο ίδιο τραπέζι. Η δυναμική της επιρροής εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και χωρίς τη φυσική παρουσία των άλλων, απλά και μόνο έχοντας ακούσει τις προτιμήσεις των γύρω μας.

Εν ολίγοις, όταν οι φίλοι στο περιβάλλον μας δηλώνουν πως τους αρέσουν τα υγιεινά φαγητά και οι σαλάτες είναι πολύ πιθανό στο επόμενο γεύμα μας να υιοθετήσουμε και εμείς αντίστοιχες συμπεριφορές. Αντιστρόφως, αν ο κοινωνικός μας περίγυρος μας δηλώνει πως τρώει συστηματικά φαστ φουντ και γλυκά ή πως δεν καταναλώνει υγιεινά τρόφιμα, οι πιθανότητες να μπούμε και εμείς σε αυτό το «διατροφικό mood» αυξάνονται κατακόρυφα!

  Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας

 

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι

Σε συνέχεια, η έρευνα δείχνει πως πέρα από τις διατροφικές επιλογές, η αντίληψη της εικόνας σώματος όπως και το βάρος μας αποτελούν αποτέλεσμα του λεγόμενου «peer pressure», της επιρροής δηλαδή, των φίλων και γνωστών μας.

Ο διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Νικόλαος Χρηστάκης, πριν μερικά χρόνια δημοσίευσε μια μεγάλης έκτασης έρευνα στην οποία μεταξύ άλλων φαίνεται πως αν η φίλη σας είναι παχύσαρκη, η πιθανότητα να γίνεται και εσείς παχύσαρκη αυξάνεται κατά 57%!

Αν ο σύντροφος ή ο σύζυγός σας είναι παχύσαρκος το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% αν ο αδελφός, ή η αδελφή σας είναι παχύσαρκος/η το ρίσκο σας για παχυσαρκία αυξάνεται κατά 30%!

 

Συμπέρασμα

Αν παλεύετε καιρό τώρα με τα περιττά σας κιλά και όλες οι προσπάθειες αδυνατίσματος που έχετε κάνει καταλήγουν σε αποτυχία, ίσως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη ζυγαριά της κολλητής σας! Αν οι φίλες σας αντιμετωπίζουν και αυτές πρόβλημα βάρους θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερο να αποτελέσετε εσείς τη δυναμικότερη επιρροή και να τις παρακινήσετε να ξεκινήσετε μαζί άσκηση και ισορροπημένη διατροφή!

 

joytv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *