10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

 

Θεώνη Σταματοπούλου

 

Ο ύπνος κατέχει σημαντική θέση στην καρδούλα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι πάντα τέλειες.

Όσο κι αν νιώθουμε την ανάγκη να πέσουμε στην αγκαλιά του, συχνά δυσκολευόμαστε. Έχουμε κι εμείς τις αϋπνίες μας, εξαιτίας των οποίων δεν ταλαιπωρούμαστε μόνο τη νύχτα στριφογυρίζοντας ώρες στο κρεβάτι αλλά και την ημέρα που τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά.

Ο καλός ύπνος κάνει τα πάντα καλύτερα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τον επιδιώκεις. Κι ένα σημαντικό βήμα για να το καταφέρεις, είναι μέσω της διατροφής σου – παίζει παντού ρόλο, μην τα ξαναλέμε.

Ανάμεσα στα λάθη που πιθανόν να κάνεις δηλαδή, είναι να έχεις φάει κακές τροφές λίγες ώρες πριν κοιμηθείς.

Εάν επιθυμείς λοιπόν να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να κοιμάσαι σαν πουλάκι, τότε δοκίμασε να βάλεις τις παρακάτω τροφές στο βραδινό μενού και θα με θυμηθείς:

 

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

 

Μπανάνες

Μπανάνες

Το συγκεκριμένο φρούτο το λες και φυσικό «υπνωτικό» αφού είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, στοιχεία που λειτουργούν ως μυοχαλαρωτικά με αποτέλεσμα το σώμα να έρχεται πιο γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη του ύπνου. Είναι και πολύ γευστικό, οπότε τι άλλο θες; Μπανάνα και όνειρα γλυκά.

 

Κεράσια

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν

Πρόκειται για καλοκαιρινό φρούτο, οπότε θα σε βοηθήσει τους ζεστούς κυρίως μήνες να απολαμβάνεις έναν ποιοτικό και καλύτερο ύπνο. Το μεγάλο τους συν είναι ότι αποτελούν μία από τις ελάχιστες φυσικές τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα μελατονίνης, την ορμόνη που όπως είπαμε και πιο πάνω ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Φάε μία χούφτα κεράσια ή πιες ένα ποτήρι χυμό κεράσι πριν πέσεις λοιπόν και πες αντίο στις αϋπνίες.

  Παρατήρησαν κάτι περίεργο να κολυμπά στη θάλασσα – Αυτό που έζησαν θα το θυμούνται για πάντα!

 

Γλυκοπατάτες

Γλυκοπατάτες

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε στη ζωή μας την απλή πατάτα και να μην την αλλάζουμε με τίποτα, ωστόσο έχει και η γλυκοπατάτα τα οφέλη της που θα έπρεπε να τσεκάρουμε και να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας μαζί της. Εκτός των άλλων λοιπόν, βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της αϋπνίας, μιας και διαθέτει φουλ κάλιο (βασικό μέταλλο για χαλάρωση όπως είπαμε) αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες που φέρνουν καλό ύπνο.

 

Σολομός

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν

Φαντάζομαι πως ξέρεις ότι ο σολομός είναι ψάρι πλούσιο σε λιπαρά Ω3 και βιταμίνη D, τα οποία είναι απίστευτα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και σε βοηθούν να κοιμηθείς γρηγορότερα και πιο βαθιά, ενώ επίσης, ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ για την παραγωγή της σερετονίνης, την ορμόνη της ευτυχίας, η έλλειψη της οποίας όπως καταλαβαίνεις επηρεάζει άμεσα τον ύπνο.

 

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

Βραστό αυγό

Βραστό αυγό

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Αυτοί που λατρεύουν το αυγό και του έχουν χαρίσει μια σημαντική θέση στο καθημερινό τους μενού, κι εκείνοι που μισούν τη γεύση του και δε θέλουν ούτε να το βλέπουν.

Και στη δεύτερη περίπτωση όμως, πρέπει να κάνεις πέτρα την καρδιά σου και να το εντάξεις στη διατροφή σου. Ιδιαίτερα αν έχεις θέματα με τον ύπνο, το να τρως έστω ένα βραστό αυγό δύο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι, θα σε βοηθήσει να τα αντιμετωπίσεις, αφού η πρωτεΐνη που περιέχει συντελεί ακριβώς στο να κοιμηθείς καλύτερα.

 

  Τήνος: Ευαγγελίστρια

Βρώμη

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν

Σε πολύ κόσμο δεν αρέσει η βρώμη και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Αν συνδυαστεί με τα σωστά φρούτα και ξηρούς καρπούς, είναι πεντανόστιμη και απίστευτα ωφέλιμη. Στο θέμα του ύπνου συγκεκριμένα, είναι ιδανική για κατανάλωση λίγες ώρες πριν ξαπλώσεις για να σε νυστάξει, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, ενώ οι υδατάνθρακες που επίσης περιέχει προκαλούν υπνηλία.

 

Ζεστό γάλα

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν

Το ζεστό γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, όπως και ο σολομός. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και έπειτα αυξάνονται και τα επίπεδα μελατονίνης και το γλάρωμα δεν αργεί να έρθει. Και όπως και να το κάνουμε είναι μια συνήθεια από παλιά που στην όψη της και μόνο φέρνει νύστα. Πόσοι έχουμε συνδυάσει ένα ποτήρι ζεστό γάλα το βράδυ με τον ύπνο; Οι περισσότεροι φαντάζομαι. Πιες το γαλατάκι σου λοιπόν και θα δεις αμέσως διαφορά. 

Κάπου εδώ να πω πως σε συνδυασμό με τη βρώμη παραπάνω, μπορείς να φτιάξεις ένα ωραιότατο porridge και είσαι έτοιμος/η για νάνι.

 

Φρέσκα βότανα

Φρέσκα βότανα

Υπάρχουν πάρα πολλά αφεψήματα που είναι ιδανικά για να προκαλέσουν υπνηλία. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το τσάι του βουνού και το χαμομήλι. Οι χαλαρωτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές, καθώς μεταξύ άλλων μειώνουν το άγχος και χαλαρώνουν την ένταση και τα νεύρα.

Μπορείς επίσης να πιεις τσάι μέντας ή τσάι βαλεριάνας, που είναι επίσης φυσικά ηρεμιστικά. Πολλές οι επιλογές για να κλείσεις τη μέρα σου λοιπόν, το αποτέλεσμα όμως ίδιο, θα νυστάξεις πριν το καταλάβεις.

 

Μέλι

10 τροφές που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

Φαντάζομαι δε σε ενοχλεί καθόλου να φτιάξεις ένα ψωμάκι ή μια φρυγανιά με μέλι σαν σνακ το βράδυ ή ακόμα και να ρίξεις μια κουταλιά στο τσάι/χαμομήλι σου (διπλό το καλό). Είναι δηλαδή μια τέλεια γευστική επιλογή, που όχι μόνο θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου, αλλά και τον εγκέφαλό σου, καθώς το μέλι ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν τρυπτοφάνη. Έτσι, μπαίνεις σε mood χαλάρωσης και είναι πολύ πιο πιθανό να απολαύσεις έναν ποιοτικό υπνάκο.

  π. Ανδρέας Κονάνος: «Είμαι με τη γυναίκα μου, είμαστε μαζί εμείς. Την τιμώ, την ξεχωρίζω»

 

Καρύδια

Καρύδια

Τα καρύδια είναι superfood. Είναι από τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν περισσότερες από 19 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Είναι μεταξύ άλλων ιδανικά και για τον ύπνο, μιας και περιέχουν μελατονίνη, again, την ορμόνη του ύπνου. Οπότε, μία χούφτα καρύδια πριν τον ύπνο είναι ό,τι πρέπει για να οδηγηθείς πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα.

 

Photo by Lex Sirikiat on Unsplash

neopolis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *