Tips για να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις την όρεξη σου

Tips για να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις την όρεξη σου

Tips για να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις την όρεξη σου

Όταν κάνεις δίαιτα και προσπαθείς να χάσεις βάρος, κάθε θερμίδα μετράει!

 

Για να δεις τη ζυγαριά να πέφτει, θα πρέπει οι θερμίδες που τρως να είναι λιγότερες από αυτές που καις, δηλαδή να πετυχαίνεις αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ο μεταβολισμός σου – η ταχύτητα με την οποία καις θερμίδες – και η ρύθμιση της όρεξης είναι βασικά εργαλεία πάνω στα οποία μπορείς να δουλέψεις για να πετύχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Αν το νούμερο της ζυγαριάς δεν πέφτει, βεβαιώσου ότι ακολουθείς τα παρακάτω tips:

 

Tips για να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις την όρεξη σου

 

Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα δυναμωτικό πρωινό!

Το σώμα σου έχει μείνει χωρίς τροφή όλο το βράδυ, άρα πρέπει να του δώσεις ενέργεια για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα.

Ξύπνα τον μεταβολισμό σου με έναν συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης, όπως ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα, ένα αυγό με φρυγανιά και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ή ένα τοστ με γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά. Έρευνες δείχνουν ότι όταν καταναλώνεις πρωινό, έχεις χαμηλότερο βάρος, διότι πεινάς λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Μικρά και τακτικά γεύματα.

Θα μειώσει την όρεξή σου και μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου. Βάλε σνακ μεταξύ των γευμάτων σου και μην αφήνεις το στομάχι άδειο για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 ωρών. Έτσι θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να φας μεγάλη ποσότητα στο επόμενο γεύμα σου ή να τσιμπολογήσεις ένα όχι και τόσο υγιεινό σνακ.

  Αργός μεταβολισμός: 5 κόλπα για την επιτάχυνση του και 6 τρόποι για καθημερινή καύση του λίπους

 

Πες ΟΧΙ στις στερητικές δίαιτες.

Αν και θα δεις άμεσα αποτελέσματα στο βάρος σου, αυτό θα έχει ως συνέπεια ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (η ενέργεια δηλαδή που χρειάζεσαι για τις βασικές λειτουργίες του σώματός σου) να ‘κατεβάσει στροφές’. Θα δεις επομένως, λίγο αργότερα, ότι δεν θα μπορείς να χάσεις βάρος.

Επιπλέον, με το να τρως λίγο δεν τρέφεσαι σωστά (θυμήσου, δεν είναι τα πάντα θέμα ποσότητας αλλά και ποιότητας!) και χάνεις κυρίως μυική μάζα και όχι λίπος! Αν σταματήσεις τη δίαιτα αυτή, θα ξαναπάρεις τα κιλά πολύ πιο εύκολα από ότι τα έχασες.

 

Απόφυγε τη ζάχαρη.

Η ζάχαρη και όλα τα τρόφιμα και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σου και σε κάνουν να πεινάς πιο γρήγορα. Αν βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου ή είσαι φίλη των γλυκών, μήπως να το ξανασκεφτείς;

 

Παράλληλα βάλε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου.

Αντί λοιπόν για ζάχαρη, επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα φυτικές ίνες. Θα τις βρεις σε όλα τα ολικής άλεσης προϊόντα, στη βρώμη, στο καστανό και άγριο ρύζι, στα λαχανικά και στα φρούτα με τη φλούδα τους (όπου μπορείς να τη φας, φυσικά).

 

Συνδύασε πρωτείνη και υδατάνθρακες στα γεύματά σου.

Οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και είναι γνωστές για το αίσθημα πληρότητας που σου προσφέρουν. Συνδύασέ άλιπη πρωτείνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ασπράδι αυγού) και ψάρι με πηγές υδατανθράκων πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

 

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Με τακτική άσκηση θα ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και θα κάψεις επιπλέον θερμίδες. Επιπλέον, η αύξηση της μυικής μάζας αυξάνει τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τρέξιμο και λίγα βάρη;

  Τι είναι η διαλειμματική δίαιτα που ακολουθεί η Άννα Βίσση

 

* Από τον Γιώργο Σαλταούρα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc

joytv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *