Πώς να διορθώσετε έναν αργό μεταβολισμό

Πώς να διορθώσετε έναν αργό μεταβολισμό

Πώς να διορθώσετε έναν αργό μεταβολισμό

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Ο καθένας μας γεννήθηκε με ένα διαφορετικό βιοχημικό προφίλ. Ακόμη όμως κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε αργό μεταβολισμό, άρα δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος, υπάρχουν κάποιες κινήσεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Γράφει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου,
MMedSci Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Έχουμε τρισεκατομμύρια εργοστάσια ενέργειας που ονομάζονται μιτοχόνδρια κα τα οποία παρέχουν τα καύσιμα για να λειτουργήσει το σώμα μας. Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν το οξυγόνο που αναπνέουμε και την τροφή που τρώμε σε ενέργεια για χρησιμοποιηθεί από το σώμα μας. Σκεφτείτε τα μιτοχόνδρια ως κινητήρες εσωτερικής καύσης!

Όταν λοιπόν μιλάμε για μεταβολισμό, αναφερόμαστε στα μιτοχόνδρια, τα οποία όταν είναι υγιή, το σώμα καίει αποτελεσματικά θερμίδες και έχουμε καλό μεταβολισμό. Με μη υγιή μιτοχόνδρια δεν καίμε θερμίδες και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται.

 

Τι προκαλεί τον αργό μεταβολισμό;

Κάποια από τα αίτια είναι γενετικά. Έρευνες δείχνουν πως αν έχουμε ένα συγγενή με διαβήτη τύπου 2, τα μιτοχόνδρια μας είναι πιθανό να είναι 50% λιγότερο αποτελεσματικά στην καύση θερμίδων από ό,τι στο μέσο άτομο, ακόμα και αν είμαστε αδύνατοι.

Αν έχουμε αυτή την προδιάθεση είναι πιο πιθανό να πάρουμε βάρος και να εμφανίσουμε διαβήτη, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τα μιτοχόνδριά μας. Τόσο η γήρανση, όσο και πολλές χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθεια και άνοια που δημιουργούνται από μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.

Ωστόσο, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διατροφή μας. Εκτός από γεύση και θερμίδες, η τροφή στέλνει πληροφορίες στα κύτταρα και στα μιτοχόνδρια υπαγορεύοντάς τους τι να κάνουν.

  Ελέγξτε τον μεταβολισμό σας σε κάθε ηλικία

Όταν τρώμε πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένα, φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως εξευγενισμένα φυτικά έλαια για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπερφορτώνουμε τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (μιτοχόνδρια) προκαλώντας βλάβες.

 

Πώς να διορθώσετε έναν αργό μεταβολισμό

 

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση υποσιτισμού, το σώμα δεν αφήνει το λίπος να καεί. Η προτεραιότητα του σώματός μας είναι να μας κρατά ζωντανούς και όχι να δείχνουμε αδύνατοι με το μαγιό όταν έρθει το καλοκαίρι. Το σώμα μας είναι εξαιρετικά καλά προσαρμοσμένο να μην αφήνει το λίπος να καεί.

Επαναλαμβανόμενες δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ή άλλα ακραία μέτρα αναγκάζουν τον μεταβολισμό του σώματός μας να επιβραδύνεται και να αποθηκεύει λίπος για τις «δύσκολες ημέρες» που δεν έρχονται ποτέ!

Ο τρόπος ζωής μας, επίσης, επηρεάζει τα μιτοχόνδρια, όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, π.χ. τα φυτοφάρμακα, ο υδράργυρος, η ηλιακή ακτινοβολία, οι λοιμώξεις και το στρες μπορούν να τα βλάψουν.

Το εντερικό μικροβίωμα μας αποτελεί πρόβλημα εάν τα ανθυγιεινά, φλεγμονώδη βακτήρια ξεπερνούν τα καλά βακτήρια. Αυτά τα κακά βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες που λέγονται λιποπολυσακχαρίτες. Η απορρόφηση αυτών των τοξινών, δημιουργεί χρόνια φλεγμονή και βλάβη στα μιτοχόνδρια. Οτιδήποτε προκαλεί χρόνια φλεγμονή και οξειδωτικό στρες κάνει ζημιά στα μιτοχόνδρια.

 

Για να βελτιστοποιήσουμε τα μιτοχόνδρια μας πρέπει να τρώμε τα σωστά τρόφιμα και μάλιστα σε επαρκή ποσότητα

Ευτυχώς, μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μας. Υπάρχουν 7 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε τα μιτοχόνδρια υγιή και να βελτιστοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας.

 

1. Τρώμε υγιεινά λίπη

Υγιεινά λίπη, όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι, μαζί με τα άγρια λιπαρά ψάρια. Η καλύτερη “βενζίνη” για μιτοχόνδρια είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου ή MCT λάδι, το οποίο βρίσκεται στο λάδι καρύδας.

  Μεταβολισμός και βάρος στη μέση ηλικία

2. Τρώμε άφθονα φρέσκα πολύχρωμα λαχανικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για υγιή μιτοχόνδρια και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

 

3. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες ασκούν τεράστια πίεση στα μιτοχόνδρια. Οι γρήγορα απορροφήσιμοι υδατάνθρακες επιβαρύνουν ολόκληρο το ορμονικό σύστημα.

 

4. Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των θερμίδων

Η ποιότητα έναντι της ποσότητας είναι το μυστικό για τη βελτιστοποίηση των μιτοχονδρίων. Αν τρώμε συνέχεια πολύ λίγες θερμίδες κάτω από αυτές που απαιτούνται για τον βασικό μας μεταβολισμό σημαίνει ότι το σώμα μπαίνει σε κατάσταση υποσιτισμού.

 

5. Γυμναζόμαστε έξυπνα

Έρευνες δείχνουν πως η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση σε συνδυασμό με προπόνηση δύναμης αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να φτιάξουμε νέα, βελτιωμένα μιτοχόνδρια. Η προπόνηση δύναμης χτίζει μυς και δημιουργεί περισσότερα μιτοχόνδρια, ενώ η διαλειμματική προπόνηση βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και το πόσο γρήγορα καίνε οξυγόνο και θερμίδες.

 

6. Παίρνουμε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια

Αυτά είναι το συνένζυμο Q10 (CoQ10), το ά-λιποϊκό οξύ, η Ν-ακετυλο-κυστεΐνη, η καρνιτίνη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ω-3 λιπαρά. Βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας και μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή.

 

7. Κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ

Μελέτες δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη φλεγμονή, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και ρίχνει το ανοσοποιητικό, την πνευματική και κυτταρική απόδοση.

 

womanidol.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *