Βάλε «φωτιά» στο μεταβολισμό σου με 10 έξυπνα τρικ

Βάλε «φωτιά» στο μεταβολισμό σου με 10 έξυπνα τρικ

Βάλε «φωτιά» στο μεταβολισμό σου με 10 έξυπνα τρικ

 

Δε φτάνει η δίαιτα και η γυμναστική για να καταφέρεις να χάσεις κιλά γρήγορα και ουσιαστικά, χωρίς το φόβο του να τα ξαναπάρεις στην πρώτη «παρασπονδία».

Αν θέλεις να κάψεις και να συνεχίσεις να καις λίπος, αυτό που χρειάζεται είναι να.. ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου.

Φυσικά ο μεταβολισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία αλλά και τα γονίδια και εξηγεί πώς ενώ εσύ πασχίζεις να χάσεις κιλά προσέχοντας τη διατροφή σου, η φίλη σου που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με πίτσες και σοκολάτες δεν παίρνει γραμμάριο.

Πριν απογοητευτείς όμως, να θυμάσαι πως υπάρχουν μερικά έξυπνα τρικ που θα ενεργοποιήσουν και τον πιο «τεμπέλη» μεταβολισμό ώστε αντί να αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει, να τις καίει μέσω των υπόλοιπων ιστών και κυρίως του μυϊκού.

 

Βάλε «φωτιά» στο μεταβολισμό σου με 10 έξυπνα τρικ

 

Μη μένεις νηστική:

Για να κρατήσεις τον μεταβολισμό σου ενεργό θυμήσου να τρως κάθε 3-5 ώρες μικρά γεύματα που όμως δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Το πρωινό είναι -πράγματι- το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας:

Αν θέλεις να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου, πρέπει να φροντίσεις να τρως το πρωί. Αν δε φας πρωινό, ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι υπάρχει έλλειψη τροφής. Τότε εκλύονται ορμόνες του στρες και στη συνέχεια καταναλώνεται μυϊκός ιστός προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη του σώματος για τροφή. Όταν αργότερα αποφασίσεις να φας, ο οργανισμός θα παραγάγει περισσότερη ινσουλίνη για να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, θεωρώντας ότι υπάρχει έλλειψη τροφής.

  Έχασε 35 κιλά! Η δίαιτα αυτής της γυναίκας κάνει και για σένα

 

Κάνε έξυπνες στρατηγικές αλλαγές στη διατροφή σου:

Φρόντισε κάθε γεύμα σου να περιέχει πρωτεΐνη καθώς ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη ώρα και ενέργεια (η οποία μεταφράζεται σε καύση θερμίδων, αλλά και μεγαλύτερο σε διάρκεια αίσθημα κορεσμού) για να αφομοιώσει την πρωτεΐνη, παρά για τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ενώ παράλληλα βοηθά στο χτίσιμο μυϊκού ιστού. Περιόρισε τη ζάχαρη γιατί επιβραδύνει το μεταβολισμό αλλά και το αλάτι που προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών.

Αντίθετα πες “ναι” στα καυτερά και τα μπαχαρικά, καθώς  η  καψαϊκίνη που περιέχουν αυξάνει η θερμογένεση, άρα και το μεταβολισμό, βοηθώντας σε να κάψεις  76 παραπάνω θερμίδες καθημερινά.

 

Tea (and coffee) time:

Πες ναι στο πράσινο τσάι και τον καφέ και φρόντισε να πίνεις μέχρι 3 φλιτζανια την ημέρα (αποφεύγοντας όμως ζάχαρες, κρέμες και λοιπές παχυντικές προσθήκες).  Όπως μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς, έτσι αυξάνει και το μεταβολισμό.

Πολύ πιο σημαντικά οφέλη αναφέρονται πια στην καφεΐνη που περιέχει το πράσινο τσάι λόγω των αντιοξειδωτικών του ικανοτήτων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, φαίνεται να αυξάνει τη λιπόλυση κατά 17% και το βασικό μεταβολισμό κατά 4% (περίπου 78 θερμίδες).

 

Όταν γυμνάζεσαι, άκου μουσική:

Είτε είσαι στο διάδρομο, είτε στο δρόμο, είτε σηκώνεις βάρη ή κάνεις ασκήσεις είτε περπατάς, η μουσική θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις όταν το σώμα σου αρχίσει να παραπονιέται λόγω κούρασης. Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 41 υπέρβαρες γυναίκες, αποκάλυψε πως εκείνες που περπατούσαν ακούγοντας μουσική έχασαν κατά μέσον όρο 7 κιλά και 4% λίπος από το σώμα τους μέσα σε 6 μήνες, το διπλάσιο από εκείνες που περπατούσαν χωρίς μουσική.

  Δημήτρης Γρηγοράκης: Χάσε 5 κιλά σε ένα μήνα και θέσε τον μεταβολισμό σου ξανά σε λειτουργία

Γι’ αυτό βάλε στα ακουστικά τα αγαπημένα σου «ανεβαστικά» κομμάτια, πάτα play και ξεκίνα να καις!

 

Βάλε την βιταμίνη Β στο μενού:

Η συγκεκριμένη βιταμίνη (βιταμίνες Β3, Β6, Β12 και φολικό οξύ) θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυικό ιστό, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τον λιπώδη, άρα και θα καις περισσότερη ενέργεια και θερμίδες και δεν θα έχεις να ανησυχείς για πιασιματάκια και ψωμάκια. Θα την βρεις σε πουλερικά, ψάρια, μαύρο ρύζι και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

 

Ανέβασε ταχύτητες:

Καλώς ή κακώς αν δεν ιδρώσεις δεν θα δεις αποτελέσματα, όσα «μυστικά» κι αν γνωρίζεις. Δε χρειάζεται να φέρεις τον εαυτό σου σε σημείο εξάντλησης προφανώς, αρκεί να δοκιμάσεις την τεχνική της διαλειμματικής γυμναστική (intervals) προσαρμόζοντάς την στη δική σου προπόνηση. Για 1 λεπτό εκτέλεσε την άσκηση που κάνεις σε γρήγορο ρυθμό, όποια κι αν είναι αυτή.

Στη συνέχεια χαλάρωσε για 2 και επανέλαβε. Μ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα «απογειώσεις» τις καύσεις λίπους στον οργανισμό σου, αλλά παράλληλα θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, έτσι ώστε να συνεχίσεις να καις ακόμη και μετά τη προπόνηση.

 

Mix and match:

Μην επικεντρώνεσαι σε ασκήσεις που γυμνάζουν μόνο ένα μέρος του σώματός σου.  Οι συνδυαστικές ασκήσεις (όπως squats συνδυασμένα με βαράκια)  αναγκάζουν το σώμα να δουλεύει περισσότερο και πιο ολοκληρωμένα για να σταθεροποιηθεί, δεν αφήνουν κανένα μυ να ατροφήσει, αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς σου και εν τέλει σε βοηθούν στο να κάψεις περισσότερες θερμίδες στο μισό χρόνο.

 

Ξεκουράσου και κοιμήσου καλά: 

Μην το παρακάνεις με τη δουλειά ή και τη γυμναστική. Ο οργανισμός σου χρειάζεται χρόνο να ανασυνταχθεί και να πάρει δυνάμεις. Η εξάντληση είτε λόγω «υπερβάλλοντα ζήλου» στην γυμναστική είτε λόγω κακής ποιότητας ύπνου επιβραδύνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σου και μαζί και το μεταβολισμό σου.

  Αδυνάτισε με 5 λιποδιαλυτικά ροφήματα που κάνουν… θαύματα!

Να θυμάσαι να κάνεις κάποιες μέρες διάλειμμα από τη γυμναστική και φυσικά να κοιμάσαι τουλάχιστον 6 ώρες καθημερινά, αφού ο ύπνος είναι ο βασικός ρυθμιστής του βιολογικού σου ρολογιού και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού σου.

 

joytv.gr

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *