Οι χειρότερες απαντήσεις στο «σ’ αγαπώ»

Οι 7 χειρότερες απαντήσεις στο «σ’ αγαπώ»

Οι 7 χειρότερες απαντήσεις στο «σ’ αγαπώ»

 

«Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ» τραγουδούσε η αξέχαστη Τζένη Βάνου.

Και σας ρωτάω, δεν είναι η πιο μικρή πρόταση του κόσμου, που όταν την προφέρεις νιώθεις να φουσκώνουν τα πνευμόνια σου, να χτυπάει τρελά η καρδιά σου και να είσαι στα σύννεφα; Το «σ΄ αγαπώ» είναι η απάντηση όλων των μαζεμένων συναισθημάτων που νιώθεις για έναν άνθρωπο.

Εμπεριέχει τον έρωτα, το πάθος, την αγάπη, τη φροντίδα, το νοιάξιμο, τη λατρεία κι όσα ακόμη εσείς μπορείτε να προσθέσετε.

Υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν τη σοβαρότητα αυτών των λέξεων και πολύ σπάνια ίσως και ποτέ να μην το εκφράζουν ακριβώς. Γιατί είναι ιερό, γιατί είναι ξεχωριστό κι αληθινό.

Γιατί η ομολογία του κρύβει το ρίσκο μιας απάντησης που ποτέ δεν έχεις προβλέψει ποια θα είναι. Ακόμη κι αν ο αποδέκτης του είναι έτοιμος να το ακούσει, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα εισπράξουμε.

Ποτέ δεν ξέρουμε αν η δική μας ομολογία βρει τον σύντροφό μας προετοιμασμένο ή αν η παραδοχή των συναισθημάτων μας μέσω ενός «Σ’ αγαπώ» φέρει τον άλλον σε δύσκολη θέση, κάνοντάς τον ακόμη και να πνίγεται μέσα στη θάλασσα της εξομολόγησής μας.

Έτσι λοιπόν πάντα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις χειρότερες των απαντήσεων. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν «κι εγώ» ή ακόμη καλύτερα «Εγώ να δεις!». Αν όμως δεν είναι έτσι; Τι άλλο θα μπορούσαμε να ακούσουμε;

Πόσο χειρότερα θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει σ’ ένα «σ΄ αγαπώ»;

 

Οι 7 χειρότερες απαντήσεις στο «σ’ αγαπώ»

 

«Και ‘γω στη θέση σου θα μ’ αγαπούσα»

Μα πόσο μετριοφροσύνη κρύβει αυτή η απάντηση! Κι επίσης, για να ειπωθεί, λογικά κάποιος θα πρέπει να έχει ξεπεράσει στον ναρκισσισμό ακόμη και τον ίδιο τον Ντόριαν Γκρέυ. Φυσικά, όσο και να ψάξετε να ανακαλύψετε το αμοιβαίο συναίσθημα μετά από αυτή την απάντηση, δε θα το βρείτε πουθενά.

  19 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών

Σηκώστε λοιπόν τα μούτρα που έπεσαν στο πάτωμα κι αφήστε τον σύντροφό σας να πορευτεί μόνος του προς την αυτογνωσία.

 

«Να είσαι καλά. Σ’ ευχαριστώ»

Σαν να παραχωρούμε τη θέση μας στο Μετρό λέγοντας στον άλλο «παρακαλώ καθίστε», θυμίζει αυτή η απάντηση. Τουλάχιστον θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κρύβει ευγένεια και τακτ. Επίσης το συναίσθημα της αγάπης, είναι καλοδεχούμενο.

Τώρα βέβαια αν ο άλλος το εξέλαβε ως κοινωνικό μήνυμα, δε φταίτε εσείς. Πριν το ξανά επιχειρήσετε, φροντίστε απλώς να είστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια απάντηση ευγνωμοσύνης.

 

«Γιατί;»

Έλα μου ντε! Γιατί αν ξέραμε πως θα λαμβάναμε τέτοια απάντηση καλύτερα να μας κοβόταν η μιλιά. Σοβαρά τώρα είναι απάντηση το «γιατί;». Γιατί το αξίζετε; Γιατί είστε υπέροχοι για να μας κάνετε να το νιώθουμε;

Αυτό δεν είναι απάντηση, είναι χαστούκι και μάλιστα ηχηρό. Το μόνο που απομένει από αυτή την απάντηση δεν είναι η σκέψη αν πράξατε σωστά αλλά αν βρίσκεστε σε άλλο μήκος κύματος με τον σύντροφό σας και πρέπει να το επανεξετάσετε.

 

«Από τώρα;»

Συγνώμη, δεν προγραμματίσατε πότε θα το προφέρετε; Ποια μέρα βολεύει; Πότε θα ξέρετε πως είναι προετοιμασμένοι για να το ακούσουν; Μάλλον ποτέ. Βέβαια σε μια τέτοια απάντηση θα πρέπει να δώσουμε το ελαφρυντικό του πανικού στο άκουσμά της.

Είπαμε πως υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τον χρόνο τους για να το επεξεργαστούν. Αν νιώθετε πως αξίζει, δώστε τους μια μικρή παράταση πριν το ξαναπροφέρετε.

 

«Και ‘γώ σ’ αγαπώ. Φιλικά.»

Εδώ να με συγχωράτε αλλά κάτι έχετε κάνει εσείς λάθος. Διότι ή μπερδευτήκατε και το είπατε σε λάθος άτομο -που θα ήταν και το ιδανικό σενάριο σ’ αυτή την απάντηση- ή δεν καταλάβατε πως μάλλον ήταν η μισή δουλειά τελειωμένη και μόνο από σας.

  Απαγορεύει σε όλους να αγγίζουν τον σκύλο της! Ο λόγος είναι για να μπορεί συνέχεια να της σώζει τη ζωή

Αν λάβετε μια τέτοια απάντηση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τη γυρίσετε μπούμερανγκ και να παραδεχτείτε πως εννοείτε, η αγάπη είναι τελείως φιλική. Στην άχρηστη πληροφορία της ημέρας θα σας πω πως καλό είναι να πιείτε με γεμάτο στομάχι.

 

«Τι είναι η αγάπη;»

Σίγουρα δε θα περιμένατε ποτέ να ακούσετε κάτι τέτοιο ως απάντηση. Οι φιλοσοφικοί στοχασμοί του συντρόφου σας προφανώς μένουν αναπάντητοι ακόμη και για τον ίδιο. Αν λοιπόν δεν έχει κατανοήσει το νόημα της αγάπης, δε φταίτε εσείς. Δώστε χρόνο να ωριμάσει κι ίσως επανέρθει. Καλό είναι να μην είστε εκεί.

 

Σιωπή

Βλέμμα απλανές, καρφωμένο στο κενό. Δε σας κοιτάζει καθώς προσπαθεί να καταλάβει αν άκουσε καλά. Δύο τινά μπορούν να συμβούν σ’ αυτή την περίπτωση και μετά από μερικά λεπτά.

Ή τους ταρακουνάτε να ξυπνήσουν και χαμογελάτε λέγοντας πως ήταν ένα αστείο -άλλωστε μετά από αυτή την αντίδραση σίγουρα θα εισπράξετε την απάντηση «πλάκα μου κάνεις;»- ή παίρνετε το ρίσκο και το επαναλαμβάνετε με περισσότερο στόμφο. Στατιστικά το πρώτο θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Κάπου εδώ καταλήγουμε πως ένα από τα ριψοκίνδυνα που μπορούν να συμβούν στην αισθηματική μας ζωή είναι και το ρίσκο μια απόρριψης λέγοντας «Σ’ αγαπώ». Δεν είναι οι γονείς μας ή φίλοι μας αυτοί που θα το πούμε για να είμαστε ασφαλείς για την απάντηση. Σ’ αυτή την περίπτωση κι όσο πιο φρέσκια είναι η σχέση μπορεί και να μη γνωρίζουμε πότε είναι η στιγμή να το ξεστομίσουμε.

Η αγάπη είναι αμοιβαίο συναίσθημα κι όσο τη θρέφεις με περισσότερη αγάπη αυτή μεγαλώνει. Ίσως λοιπόν την επόμενη φορά που θα θέλουμε να πούμε σε κάποιον «σ’ αγαπώ», να είμαστε βέβαιοι από τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, πως η απάντηση του θα είναι μονόδρομος, και το ίδιο κοφτή και σύντομη με την ερώτησή μας.

  Αδέσποτο σκυλάκι δακρύζει όταν περαστικοί του δίνουν φαγητό

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

pillowfights.gr

Αφήστε μια απάντηση