Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε;

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε;

Τι συμβαίνει στις ορμόνες μετά την απώλεια βάρους

 

Αν και η απώλεια βάρους για ορισμένους είναι εύκολη υπόθεση, η δυσκολία για κάποιον που αδυνάτισε είναι να μην τα ξαναπάρει.

Νορβηγοί ερευνητές έκαναν μελέτη, για να διαπιστώσουν γιατί ένας μεγάλος αριθμός όσων αδυνατίζουν ξαναπαίρνουν τα κιλά μερικές φορές και με το παραπάνω. Τουλάχιστον για έναν χρόνο μετά την απώλεια του βάρους και μέχρι να σταθεροποιηθεί ο μεταβολισμός, οι ορμόνες αλλάζουν και λειτουργούν διαφορετικά.

Έτσι, όταν κάποιος χάσει πολλά κιλά, η επιθυμία του για φαγητό αυξάνεται. Ακόμη κι αν ο εγκέφαλος έχει δώσει το μήνυμα του κορεσμού, τα άτομα δεν νιώθουν χορτάτα. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute

Η έρευνα Επί έναν χρόνο οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την πρόοδο των συμμετεχόντων που ήταν παχύσαρκοι και προσπαθούσαν να χάσουν κιλά. Ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή και γυμνάζονταν τακτικά, ενώ επισκέπτονταν και ψυχολόγο. Στο τέλος του έτους, όλοι είχαν χάσει περισσότερα από 10 κιλά.

Οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν τους εθελοντές ανά εξάμηνο για 2 ακόμη χρόνια μετά την απώλεια των κιλών, για να δουν πως διαχειρίζονταν τη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση και αν θα έπαιρναν ξανά τα κιλά που έχασαν. Μετρούσαν τα επίπεδα των ορμονών τους και κυρίως εκείνων που σχετίζονται με την πέινα, τον κορεσμό και την ευχαρίστηση.

Διαπίστωσαν ότι η αντίδραση του σώματος στην απώλεια βάρους, άλλαζε με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή, οι ορμόνες που αφορούσαν στην πείνα, αυξάνονταν απότομα. Το ίδιο συνέβαινε και με τον κορεσμό. Έτσι, αρχικά διατηρούνταν το βάρος τους. Όμως, μετά από μερικούς μήνες, ενώ έτρωγαν τα συνηθισμένα τους γεύματα, δεν χόρταιναν

  10 τροφές που όσο τις τρως, τόσο αδυνατίζεις

 

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε; Τι συμβαίνει στις ορμόνες μετά την απώλεια βάρους

Τι συμβαίνει στις ορμόνες μετά την απώλεια βάρους
Η όρεξη για φαγητό αυξάνεται όταν χάσει κάποιος πολλά κιλά

 

Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι το σώμα για να συνηθίσει στην απώλεια θερμίδων κάνει κινήσεις που δεν απαιτούν ενέργεια.

Δηλαδή, ενεργοποιούνται μηχανισμοί άμυνας που εμποδίζουν τον οργανισμό να χάνει πολλές θερμίδες, αναπτύσσοντας το αίσθημα της πείνας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν για να προστατεύουν τους ανθρώπους σε περιπτώσεις πείνας, αλλά τελικά δυσκολεύουν τη διατήρηση χαμηλού βάρους.

 

Πως να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μην ξαναπάρει κιλά

 

Κοιμηθείτε καλά

Όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς, έχουν αυξημένα τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που ευθύνεται για την πείνα. Δηλαδή, αυξάνεται η πείνα και μειώνεται το αίσθημα κορεσμού.

 

Τηρήστε τα γεύματα σας

Η παράλειψη γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους, αντίθετα στερεί από τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Οι διατροφολόγοι συνιστούν τουλάχιστον 5 γεύματα την ημέρα.

Έτσι, αποφεύγεται το αίσθημα πείνας και διατηρείται το επιθυμητό βάρος. Το άμυλο και η ζάχαρη φέρνουν πείνα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες και κυρίως αχρείαστες ποσότητες.

 

valueforlife.gr

%d