Aφράτη βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης και γλυκό κρασί

Aφράτη βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης και γλυκό κρασί

Aφράτη βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης και γλυκό κρασί

 

Είναι μία συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου.

 

Υλικά

5 αυγά χωρισμένα

1 1/2 κούπας ζάχαρη

2/3 κούπας ελαιόλαδο

2/3 κούπας γλυκό λευκό κρασί

0,25γρ. κρόκο Κοζάνης διαλυμένο σε 1 κουταλιά ζεστό ναρό

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 βανίλια

1/4 κουταλάκι κρεμόριο ή 2 σταγόνες χυμό λεμονιού

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Aφράτη βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης και γλυκό κρασί

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Στρώνουμε τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί

Χτυπάμε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, και το σαφράν και χτυπάμε 1′ να ενωθούν το μείγμα των υγρών. Βάζουμε το αλεύρι και τη βανίλια και αναμειγνύουμε 1´ να ενωθούν όλα μαζί στο μείγμα των υγρών

Χτυπάμε χωριστά τα ασπάδια με το κρεμόριο ή το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα απαλή. Την ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα των κρόκων προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα

Ψήνουμε στους 180ºC, 20′. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄-30′. Βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογύφίδα και αν μας βγει στεγνή είναι έτοιμη η βασιλόπιτα

Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε.

 

πηγή

  Tips Για Να Διατηρήσεις Το Μαύρισμα Σου Περισσότερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *