«Ο κανόνας του μπλε δελφινιού» που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις κάθε αρνητική σκέψη

 

«Ο κανόνας του μπλε δελφινιού» που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις κάθε αρνητική σκέψη

«Ο κανόνας του μπλε δελφινιού» που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις κάθε αρνητική σκέψη

 

Μήπως τελευταία κατακλύζεσαι από πολλές αρνητικές σκέψεις;

Αν ναι, οι ψυχολόγοι επιμένουν να δοκιμάσεις τον «κανόνα του μπλε δελφινιού».
Αν τελευταία νιώθεις ότι κάνεις αρνητικές σκέψεις, υπάρχει τρόπος να τις διώξεις μακριά, αρκεί να εντοπίσεις αυτό ακριβώς που σου συμβαίνει.

Το «πρόβλημα της λευκής αρκούδας» μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον κοινωνικό ψυχολόγο Daniel Wegner στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Wegner διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπνίξουν ή να αντισταθούν σε ορισμένες αρνητικές σκέψεις, αυτή η προσπάθεια τους κάνει να σκεφτούν ακόμη πιο έντονες μορφές αυτής της εικόνας.

Κάπως έτσι οι ψυχολόγοι σκέφτηκαν να δοκιμάσουμε μια απλή άσκηση σκέψης. Προσπάθησε να περάσει ένα ολόκληρο λεπτό χωρίς να σκεφτείς μια λευκή αρκούδα. Πώς τα πήγες; Τα κατάφερες; Ή μήπως οι λέξεις «λευκή αρκούδα» ή η εικόνα μιας λευκής αρκούδας εμφανίστηκαν στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι έλεγε: «Προσπάθησε να μη σκεφτείς μια πολική αρκούδα και και θα διαπιστώσεις ότι η καταραμένη αυτή σκέψη θα έρχεται στο μυαλό σου συνέχεια».

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που προσπαθούν να απομακρύνουν σκέψεις που τους προκαλούν άγχος, είναι πιο πιθανό να σκέφτονται τι τις πυροδότησε κι έτσι στο τέλος να νιώθουν πιο αγχωμένοι. Η «λευκή αρκούδα» παίρνει πολλές μορφές και και όσο περισσότερο προσπαθείς να διώξεις μια σκέψη, τόσο πιο πολύ διογκώνεται.

 

«Ο κανόνας του μπλε δελφινιού» που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις κάθε αρνητική σκέψη

Πώς λοιπόν μπορείς να υπερνικήσεις το πρόβλημα «της λευκής αρκούδας»;

  Οι σπάνιες σιαμαίες δίδυμες που γεννήθηκαν το 2020 σήμερα είναι 2 όμορφα μωρά και ζουν ξεχωριστά τη ζωή τους

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι χρειάζεσαι ένα «μπλε δελφίνι»! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο κανόνας αυτός συνδέεται έντονα με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα μεγάλο μέρος του EQ στηρίζεται στην ικανότητα να να κατανοείς και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα και αυτό σημαίνει ότι μαθαίνεις να πολεμάς τις αρνητικές σου σκέψεις (φαινόμενο λευκής αρκούδας).

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση.

Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας, μπορούμε να ελέγξουμε τη διάρκειά τους. Ο Wegner είχε παρουσιάσει πολλές στρατηγικές καταπολέμησης όλων αυτών των σκέψεων αλλά «ο κανόνας του μπλε δελφινιού» μας κάνει να εστιάσουμε κάπου αλλού την προσοχή μας, ξεφεύγοντας από τη «λευκή αρκούδα».

Το «μπλε δελφίνι» στην πραγματικότητα έρχεται να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις που μας κατακλύζουν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κυριευτείς από άγχος, μπορείς αμέσως να πείσεις τον εαυτό σου πως είσαι ενθουσιασμένη, βρίσκοντας έναν λόγο που σε κάνει στ’ αλήθεια να νιώθεις έτσι, και θα δεις πως σύντομα θα απομονώσεις τον αρνητισμό που σε διακατέχει.

Αν για παράδειγμα αγχώνεσαι για ένα meeting, πείσε τον εαυτό σου πως θα πάει υπέροχα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ότι θα συνεχίσεις να κυριεύεσαι από «λευκές αρκούδες».

Το θέμα είναι να μην ξεχνάς να εφαρμόζεις πάντα «τον κανόνα του μπλε δελφινιού». Έτσι, τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου θα αρχίσουν να γίνονται διαχειρίσιμα.

 

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *