Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι. Τα μυστικά 35 ετών, από την κ. Κατερίνα

 

Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι.

Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι

Τα μυστικά 35 ετών, από την κ. Κατερίνα.

 

Επιλογή καρπουζιών: Μια από τις χαρές του καλοκαιριού είναι τα φρούτα.

Ειδικά το καρπούζι ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Ποιος είναι ο τρόπος όμως να διαλέγουμε τα τέλεια καρπούζια;

 

Επιλογή καρπουζιών

 

Επιλογή καρπουζιών: Αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια, στήνουν το πρόχειρο τους υπαίθριο μαγαζάκι επί της λεωφόρου Αρχαγγέλου στη Λευκωσία. Βρίσκονται εκεί από τα τέλη Μάιου μέχρι τα τέλη Αυγούστου όταν πλέον το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο κλείνει τον κύκλο του.

Εκεί είναι ο κ. Αντώνης και η κα. Κατερίνα οι οποίοι κάνουν αυτή τη δουλειά 35 χρόνια τώρα. Η καταγωγή τους είναι απ’ το Καπούτι της Μόρφου και μένουν σε συνοικισμό στο Στρόβολο.

Άνθρωποι του μεροκάματου και των δυσκολιών της ζωής. Συνήθως φοράνε μαύρα, καθώς έχασαν το ένα από τα τρία τους παιδιά πριν λίγα χρόνια.

 

Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι. Τα μυστικά 35 ετών, από την κ. Κατερίνα

Είναι γνωστοί σε ολόκληρη την πόλη για το εγγυημένο καρπούζι που πουλάνε. Τη λίγη ώρα που βρεθήκαμε στο μανάβικο τους, συναντήσαμε μια νεαρή κυρία η ήρθε από την άλλη άκρη της Λευκωσίας για να αγοράζει καρπούζι από την κα. Κατερίνα.

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πελάτες, λέει η κα. Κατερίνα.

Την ρωτήσαμε πώς μπορεί κανείς να διαλέξει καλό καρπούζι.

Να είναι γλυκό και νόστιμο, να μην είναι λιωμένο και να είναι γεμάτο. Δηλαδή να μην έχει κενά στη ψίχα του. Μας λέει πως ο κ. Αντώνης, ο σύζυγός της, είναι ο ειδικός. «Ο κόσμος έρχεται και το κτυπά, νομίζει εν καλό». Αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το καλό καρπούζι…

  ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΚΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ;

 

Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι

 

Επιλογή καρπουζιών: Κάθε πράγμα στον καιρό του

Όπως μας λέει ένα μυστικό είναι το πότε ξεκινά να κόβει κανείς καρπούζι απ’ το χωράφι. Δικά τους μποστάνια δεν έχουν, ωστόσο μετά από τρεις και κάτι δεκαετίες στη δουλειά, έχουν μάθει το πότε ωριμάζουν και μπορείς πλέον να τα κόψεις.

Το θέμα με τα καρπούζια είναι πως δεν ωριμάζουν με τη συγκομιδή όπως άλλα φρούτα.

Ο κ. Αντώνης και η κα. Κατερίνα είναι από τους τελευταίους που αρχίζουν δουλειά με την πώληση καρπουζιών το καλοκαίρι. Καθόλου τυχαίο… «Υπάρχουν άλλοι που έβαλαν καρπούζια πριν έναν μήνα.

Εμείς μόλις την περασμένη Παρασκευή ξεκινήσαμε», λέει η κα. Κατερίνα, τονίζοντας πως το κάθε φρούτο έχει την εποχή του. Τα πρώιμα καρπούζια δεν έχουν τη νοστιμιά του καρπουζιού που θα κοπεί στην ώρα του.

Ο κ. Αντώνης, όπως ο ίδιος μας λέει, επειδή πλέον δεν υπάρχουν καρπούζια της κοκκόνας τα λεγόμενα, κι όλες οι καρπουζιές είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού, ο καρπός πρέπει να κόβεται στην ώρα του διαφορετικά αν είναι ωμό το καρπούζι θα μοιάζει με«κολότζι».

«Πρέπει να το αφήσει ο παραγωγός να τελειώσει πάνω στη μάνα του»…

 

Επιλογή καρπουζιών: Το ζωντανό μποστάνι

Ο ίδιος αγοράζει κυρίως καρπούζια από παραγωγούς στο Φρέναρος, στην Αγία Νάπα και στο Ακάκι.

Από τα Κοκκινοχώρια είναι τα πρώτα καρπούζια που ψήνονται στην Κύπρο. Όπως μας αποκαλύπτει πάει ο ίδιος στο μποστάνι γιατί όλη η τέχνη του καρπουζιού αντικατοπτρίζεται από την όψη του μποστανιού.

«Όταν το μποστάνι είναι ζωντανό είσαι σίγουρος ότι ο καρπούζι που θα πάρεις θα είναι καλό. Έχει μποστάνια που αρρωσταίνουν.

  Μόλις δείτε αυτό, δεν θα ξανακόψετε το καρπούζι με άλλον τρόπο!

Αυτά τα βλέπεις από το φύλλωμα… Είναι κιτρινωπό και μαραμένο. Ε, αυτά θα βγάλουν άνοστα καρπούζια και κατώτερης ποιότητας και δεν θα τρώγονται»…

 

Πως θα διαλέξεις το καλό καρπούζι. Τα μυστικά 35 ετών, από την κ. Κατερίνα

Όπως μας εξηγεί υπάρχουν τρεις ποιότητες καρπουζιού: η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη ποιότητα. Η κάθε μία από αυτές έχει την τιμή της. Ο ίδιος επιλέγει την πρώτη ποιότητα γιατί αυτό του ζητάνε οι τακτικοί πελάτες του.

Της πρώτης ποιότητας καρπούζια η τιμή αυτή τη στιγμή είναι τα 70 σεντ αν και όπου υπάρχει ανταγωνισμός πέφτει και στα 60 σεντ το κιλό. Τα δεύτερης και τρίτης ποιότητας η τιμή φτάνει και τα 40 σεντ.

 

Επιλογή καρπουζιών: Το μεγάλο μυστικό

Το μεγάλο μυστικό τους; Πώς να διαλέξουμε ένα εξαιρετικά καλό καρπούζι μόνο από την όψη του; Μπορούμε;

Η πρώτη ένδειξη κατά τον κ. Αντώνη είναι το χρώμα του καρπουζιού. Η πράσινη ρίγα η πατσάλα όπως μας περιέγραψε το χρώμα του καρπουζιού θα πρέπει να αρχίσει να ξεθωριάζει. Να μην είναι καταπράσινη δηλαδή».

Ένα τέτοιο καρπούζι σίγουρα θα έχει ξηρό κοτσάνι. Αυτή είναι μια δεύτερη ένδειξη πως το καρπούζι μας είναι ώριμο. Αν το κοτσάνι είναι πράσινο ούτως ή άλλως δεν το αγοράζουμε.

Η τρίτη ένδειξη για γλυκό και νόστιμο καρπούζι είναι να μην είναι κάτασπρο το σημάδι στο μέρος του καρπουζιού που ακουμπούσε στη γη, αλλά κιτρινοπορτοκαλί. Αυτό μαρτυρεί πως το καρπούζι μας θα έχει πολύ καλή γεύση.

Δείτε τη φωτογραφία κάτω με τα σημάδια στο καρπούζι και θα αντιληφθείτε για τι πράγμα μιλά ο κ. Αντώνης…

  4 Φεβρουαρίου: παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Η γνώση προσφέρει δύναμη…

 

Επιλογή καρπουζιών

 

enimerotiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *