Atkins: Χάσε κιλά με τη διασημότερη δίαιτα του πλανήτη!

 

Atkins: Χάσε κιλά με τη διασημότερη δίαιτα του πλανήτη

Atkins: Χάσε κιλά με τη διασημότερη δίαιτα του πλανήτη

 

Είναι ίσως η πιο διάσημη αλλά και η πιο αμφιλεγόμενη διατροφή των τελευταίων ετών.

Το όνομά της το οφείλει στον εμπνευστή της, καθηγητή Atkins Αμερικανό καρδιολόγο που εμπνεύστηκε το χορταστικό αυτό διαιτολόγιο. Η βασική αρχή της είναι πως τα υπέρβαρα άτομα δυσκολεύονται να χάσουν βάρος κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, είναι η πρώτη πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν μειώσει κανείς τις ποσότητές τους, τότε ο οργανισμός στρέφεται προς το συσσωρευμένο λίπος για την απαραίτητη ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπόλυση και σύμφωνα με τους οπαδούς της δίαιτας θα σε βοηθήσεις να χάσεις γρήγορα κιλά.

Στη δίαιτα επιτρέπονται κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυρί, ξηροί καρποί και λαχανικά. Απαγορεύονται ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν απαγορεύονται εντελώς, αλλά περιορίζονται.

 

Atkins: Χάσε κιλά με τη διασημότερη δίαιτα του πλανήτη

 

Τι τροφές επιτρέπονται;

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυρί, ξηροί καρποί και λαχανικά. Λίπη, που μπορεί να προέρχονται από: το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά, όπως το αβοκάντο.

 

Τι τροφές απαγοεύονται;

Υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν απαγορεύονται εντελώς αλλά περιορίζονται. Για την ακρίβεια η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη φέτα ψωμί.

 

Tο «μεταβολικό πλεονέκτημα»

Σύμφωνα με τον Atkins η διατροφή ελεγχόμενων υδατανθράκων έχει το «μεταβολικό πλεονέκτημα», το οποίο έγκειται στη γρήγορη απώλεια βάρους λόγω της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση της όρεξης για φαγητό. Με λίγα λόγια ακολουθώντας τη δίαιτα του Atkins, καίμε περισσότερες θερμίδες και πεινάμε λιγότερο.

  Ξεφουσκώστε μέσα σε 10 μέρες χωρίς δίαιτα

 

Τα υπέρ

Γρήγορη απώλεια βάρους. Αν κάποιος την ακολουθεί πιστά, μπορεί να χάσει ακόμη και τέσσερα κιλά την πρώτη εβδομάδα.

Δεν είναι πολύ αυστηρή ή εξαντλητική.

Δε στηρίζεται στη στέρηση και την πείνα.

 

Τα κατά

Δεν έχει πάντα σταθερά αποτελέσματα. Όταν κάποιος διακόψει τη δίαιτα είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Το σημαντικότερο όμως ελάττωμα, που της καταλογίζουν οι επικριτές της, είναι ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός τροφών από τη διατροφή μας λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας.

Όσοι ακολουθούν αυτού του είδους τις δίαιτες, θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια νεφρικής λειτουργίας, ειδικά σε άτομα που πάσχουν ήδη από ήπια νεφρική ανεπάρκεια.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω αυξημένης πρόσληψης νατρίου (κρέας, τυριά, τυποποιημένα τρόφιμα όπως αλλαντικά) σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών.

Μία διατροφή πλούσια σε κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά οδηγεί στην υπερβολική πρόσληψη λίπους και μάλιστα κορεσμένου, το οποίο συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

joytv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *