Ευαγγελισμός Θεοτόκου: Λίγα λόγια για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

 

Ευαγγελισμός Θεοτόκου: Λίγα λόγια για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Ευαγγελισμός Θεοτόκου: Λίγα λόγια για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

 

Ποια η σημασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου; Λίγα λόγια για τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει καθιερωθεί προκειμένου να τιμήσει την ημέρα που ανακοινώθηκε στην Παναγία η είδηση της επικείμενης γέννησης του Ιησού.

Έτσι, η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου έχει διττή σημασία για τον ελληνισμό, καθώς την ίδια μέρα γιορτάζουμε αφενός την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αφετέρου τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Γιατί συμπίπτουν οι γιορτές
Η μεν γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είχε ήδη θεσπιστεί από τον 4ο περίπου αιώνα μ.Χ., έπειτα από τον ορισμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Έτσι, καθώς την ημέρα του Ευαγγελισμού γιορτάζουμε την είδηση της σύλληψης του Χριστού, ήταν εύλογη η τοποθέτηση της γιορτής 9 μήνες πριν την ημερομηνία της γέννησής του.

Από την άλλη, η επέτειος του εθνικού ξεσηκωμού καθιερώθηκε στις 25 Μαρτίου από τον βασιλιά Όθωνα, το 1838. Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση είχε ξεκινήσει στην Πελοπόννησο λίγες μέρες νωρίτερα, ωστόσο ήταν η επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής εταιρείας να επιλεγεί η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου.

Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν να συνδεθεί η μεγάλη γιορτή της Ελλάδας με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προκειμένου να τονωθεί το εθνικό φρόνημα του μέχρι πρότινος υποδουλωμένου ελληνικού λαού.

 

Ευαγγελισμός Θεοτόκου: Λίγα λόγια για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

 

  Σήμερα 05 Μαρτίου τιμάται ο Άγιος Κόνων

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Τι σημαίνει

Η λέξη Ευαγγελισμός αποτελείται από δύο μέρη: «ευ» + «άγγελος», με την πρόθεση «ευ» να χρησιμοποιείται για να δηλώσει το «θετικό/καλό» και τη λέξη «άγγελος» να αναφέρεται στην «είδηση/αναγγελία». Η δε λέξη Θεοτόκος συνίσταται από τους όρους «Θεός» και «τίκτω» (=γεννώ), επομένως αναφέρεται σε εκείνη που γέννησε το Θεό.

Συνεπώς, η λέξη Ευαγγελισμός σημαίνει «χαρμόσυνη είδηση» και αναφέρεται στα νέα για την επικείμενη γέννηση του Ιησού, που ανήγγειλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ προς τη Θεοτόκο. Την ίδια ημέρα γιορτάζουν, επίσης, οι Ευαγγελίες και οι Ευάγγελοι.

 

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Τι γιορτάζουμε

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται στην ημέρα που ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παναγία ότι επρόκειτο να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, την ημέρα του Ευαγγελισμού, ο Γαβριήλ στάλθηκε από τον θεό προς την Παναγία, για να της ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα. Ο αρχάγγελος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου».

Η νεαρή κοπέλα πανικοβλήθηκε από αυτό που είδε, όπως ήταν λογικό, ωστόσο ο Γαβριήλ έσπευσε να την καθησυχάσει, προτρέποντάς την να μην φοβάται: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ και ήταν αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ. Όταν, λοιπόν, ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα μπορούσε να συλλάβει, αφού δεν γνώριζε τον άνδρα, ο Γαβριήλ της είπε ότι επρόκειτο για άμωμο σύλληψη· το Άγιο Πνεύμα θα σε καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς, της εξήγησε.

  ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Έτσι, η Παναγία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος «απήλθε».

Όπως τονίζει ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο αρχάγγελος δεν ανακοίνωσε απλά την είδηση στη Μαριάμ σαν να μιλούσε για κάτι το δεδομένο, αλλά ζήτησε τη συγκατάθεσή της, δίνοντάς της με αυτό τον τρόπο την επιλογή να δεχτεί ή να αρνηθεί να μετέχει στη χαρά της συνδημιουργίας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση