Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

 

Διατροφικές συμβουλές για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή, ενυδατωμένο και δραστήριο στη ζέστη, δίνουν οι SOS γιατροί.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων θερμοκρασιών και των προκλήσεων που θέτει η ακραία ζέστη στο σώμα και το μυαλό σας.

 

Αν και είναι σίγουρα γεγονός ότι ο οργανισμός δεν απαιτεί τόσες θερμίδες σε ζεστό όσο σε κρύο καιρό, εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σώμα σας λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο.

 

Αρχές διατροφής τις ημέρες με πολύ ζέστη ή καύσωνα

Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές, τις οποίες ακολουθώντας μπορείτε να κατανοήσετε και να επιτύχετε τη βέλτιστη διατροφή κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τις βαριές τροφές κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Περισσότερο από την ποσότητα, οι τύποι των τροφίμων που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, κατά τις περιόδους της έντονης ζέστης, περισσότερα πλούσια σε νερό τρόφιμα, όπως αγγούρια, φυλλώδη λαχανικά, μούρα, καρπούζια κ.λπ.

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

 

Επίσης, συνιστάται να μειώσετε τα πιάτα με βάση το κρέας και τις αμυλούχες τροφές, όπως το ρύζι και το ψωμί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε αυτόν τον κατάλογο τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασία ή/και γλυκαντικά. Αυτές οι τροφές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και να οδηγήσουν στην παραγωγή υπερβολικής θερμότητας.

  Δίνει έμπνευση κι ελπίδα: Μητέρα έχασε σχεδόν 70 κιλά κόβοντας από τη διατροφή της 4 τρόφιμα

Το να κρατάτε τα μεγέθη των μερίδων σας μικρά και να καταναλώνετε τις θερμίδες σας σε πολλά μικρά γεύματα είναι σίγουρα μια εξαιρετική στρατηγική.

Επιπλέον, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό ή μη ζαχαρούχα ποτά.

Τα ρευστά πιάτα, όπως οι κρύες σούπες, είναι ιδανικά για το καλοκαίρι. Όχι μόνο σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, αλλά είναι επίσης αρκετά εύκολο να τα καταναλώσετε όταν κάνει πολλή ζέστη.

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε περισσότερο τις ημέρες του καύσωνα

Σπανάκι

Το σπανάκι δεν είναι μόνο πλούσιο σε νερό (περίπου 92% νερό), αλλά είναι γεμάτο μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που το καθιστά μια θαυματουργή τροφή για τους πιο ζεστούς μήνες. Βοηθά επίσης να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Επίσης φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το μαρούλι αποτελούν μια εξίσου καλή επιλογή.

 

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, έχει αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι επίσης εξαιρετικός για την κυκλοφορία του αίματος. Είναι πλούσιος σε μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Πιπεριές τσίλι

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό στην αρχή, ειδικά αν δεν είστε οπαδός των καυτερών φαγητών, αλλά οι πιπεριές τσίλι είναι εξαιρετικές για να δροσίζουν το σώμα σας, όταν κάνει ζέστη. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να στείλει σήματα ότι το σώμα σας έχει υπερθερμανθεί και πρέπει να δροσιστεί.

Ενώ αυξάνουν τη θερμοκρασία σας στιγμιαία, η επακόλουθη εφίδρωση προκαλεί μια αντίδραση ψύξης, η οποία είναι ιδανική για το σώμα σας σε ζεστό καιρό.

  Καύσωνας Τι να φάτε και τι να αποφύγετε στην μεγάλη ζέστη

 

Καρπούζι

Είναι πολύ πλούσια σε νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται από τον ήλιο. Περιέχουν ορισμένα ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η κιτρουλίνη που σας βοηθούν να αισθάνεστε χαλαροί και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

 

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και κατά τον καύσωνα

Μέντα

Η μέντα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία που την καθιστούν μια εξαιρετική διατροφική προσθήκη για το καλοκαίρι. Επιπλέον, χαλαρώνει το σώμα και κάνει θαύματα για την πέψη σας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ικανότητά σας να χωνεύετε πλήττεται κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και η μέντα μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να συμπεριλάβετε στα πιάτα και τα ποτά σας, για να βοηθηθείτε.

 

Μούρα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα μεταξύ άλλων είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

 

Παραμείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα το σώμα χάνει πολύ περισσότερο νερό. Η συνεχής αναπλήρωση των χαμένων υγρών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και της υγείας σας, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Μην βασίζετε την κατανάλωση υγρών αποκλειστικά στο αίσθημα της δίψας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να ενυδατώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συνιστάται να πίνετε 2,5-3 λίτρα νερό την ημέρα.

 

Ποιά υγρα πρέπει να καταναλώσετε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Εκτός από το νερό, οι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν πράσινο τσάι, αφεψήματα κτλ.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε συσκευασμένα ποτά και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα, καθώς είναι βέβαιο ότι θα σας αφυδατώσουν. Οι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι μια αξιοπρεπής εναλλακτική λύση, αλλά με μέτρο, καθώς είναι πυκνοί σε φυσικά σάκχαρα.

  Τα 3 ''χρυσά'' φρούτα για μακροζωία!

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης, ακόμη και της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα, δεν κάνει καλό στην υγεία σας, ειδικά σε περιόδους έντονης ζέστης.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η με μέτρο κατανάλωση τσαγιού και καφέ θεωρείται αποδεκτή, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη σε υψηλές δόσεις, μπορεί να έχει διουρητική δράση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

truelife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *