Εορτολόγιο 15 Οκτωβρίου

 

EΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

Εορτολόγιο 15 Οκτωβρίου

 

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Ο Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας και Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας της Μεγάλης. Ο Όσιος Σαβίνος ο Επίσκοπος. Ο Όσιος Βάρσος. Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος.

 

Ἄρτου στερήσει Λουκιανὸς ἀντέχει, Τοῦ ζῶντος ἄρτου μὴ στερηθῆναι θέλων. Λιμῷ Λουκιανὸς δεκάτῃ θάνεν ἠδέ τε Πέμπτῃ.

 

Εορτολόγιο 15 Οκτωβρίου

 

Ο Άγιος Λουκιανός καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας. Ο Λουκιανός γεννήθηκε το 235 μ.Χ. στα Σαμόσατα της Συρίας, ήταν γόνος ευσεβούς οικογενείας και ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον. Έλαβε την απαραίτητη μόρφωση αλλά σε ηλικία 12 ετών έμεινε ορφανός. Τότε αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς και να αφοσιωθεί στις θεολογικές σπουδές.

Εντρύφησε στην μελέτη της Αγίας Γραφής και όντας γνώστης της εβραϊκής, διόρθωσε και συμπλήρωσε τις μεταφράσεις των Ο΄, του Ακύλα, του Συμμάχου και του Διοκλητιανού επί τη βάσει του πρωτοτύπου, δωρίζοντας την μετάφρασή του στην εκκλησία της Νικομηδείας. Η θεολογική του κατάρτιση και ο ενάρετος βίος του τον ανέδειξαν επίσκοπο Αντιοχείας.

Διακρίθηκε για την ζέση του κηρύγματός του, με το οποίο παρακινούσε τους πιστούς στο μαρτύριο. Όταν κάποτε πληροφορήθηκε ότι στη Νικομήδεια, επί Διοκλητιανού, κάποιοι χριστιανοί βασανίζονταν για την πίστη τους και είχαν χάσει το θάρρος τους, έσπευσε να τους στηρίξει. Συνελήφθη, όμως, από τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό και παρά τις πιέσεις του δεν πρόδωσε την πίστη του.

Τότε, ο αυτοκράτορας διέταξε να τον φυλακίσουν και να μη του δίνουν τροφή και νερό, με αποτέλεσμα ο Λουκιανός να παραδώσει μαρτυρικά το πνεύμα του στον Κύριο μετά από λίγο καιρό.

  Άγιος Λουκιανός: Μοίρασε την περιουσία του, φυλακίστηκε και πέθανε από την πείνα

 

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
Λουκιανός, Λουκιανή.

15 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Λουκιανού του Πρεσβυτέρου της Εκκλησίας της Αντιοχείας της Μεγάλης, του Αγίου Ευθυμίου του Νέου

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *