Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε αναιμία

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε αναιμία

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε αναιμία

Η αναιμία είναι όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σώματος μειωθεί πολύ χαμηλά, περιορίζοντας έτσι τη ροή οξυγόνου που απαιτούν οι μύες και οι ιστοί μας για να λειτουργήσουν όσο καλύτερα μπορούν.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ευαισθησία στο κρυολόγημα, ζάλη, ευερεθιστότητα, πιθανή δυσκολία στην αναπνοή, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή πονοκεφάλους. Ο κύριος ένοχος είναι η ανεπάρκεια σιδήρου.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε αναιμικοί ή αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μπορείτε επίσης να εξασφαλίσετε την κατανάλωση σιδήρου μέσω της διατροφής.

Δείτε τι πρέπει να τρώτε.

Σκούρα πράσινα λαχανικά  

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου ο αιμικός που βρίσκεται στις ζωικές τροφές και ο μη-αιμικός που βρίσκεται στις φυτικές πηγές αλλά απορροφάται σε μικρή ποσότητα σε σχέση με τον αιμικό. Επομένως εάν θέλετε να πάρετε σίδηρο από τις φυτικές τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα πρέπει να προσθέσετε και τη βιταμίνη C έτσι ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι τα  καρύδια και οι σπόροι είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Έτσι λοιπόν εάν θέλετε να πάρετε σίδηρο μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Φασόλια σόγιας

Οι σπόροι σόγιας αποτελούν καλή πηγή μη-αιμικού σιδηρού σιδήρου για όσους είναι vegan ή χορτοφάγοι. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου ενώ επιπλέον περιέχουν Ω-3 λιπαρά, βιταμίνες Α, D, B, ιώδιο και πρωτεΐνες. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, βοηθούν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

  Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Το φως της Μεταμορφώσεως στη ζωή μας

Συκώτι

Αν και το συκώτι είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου, απαγορεύεται να το καταναλώνουν οι έγκυοι, γιατί περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, που θεωρείται εμβρυοτοξική.

Όσπρια

Τα όσπρια -ιδίως οι φακές- είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αναιμία, καθώς μόνο μισό φλιτζάνι περιέχει μέχρι 3,3 χιλιοστογραμμάρια σιδήρου.

Αυγά

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικά τα αυγά. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ θρεπτικά, είναι επίσης ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για αναιμία χάρη στο υψηλό επίπεδο σιδήρου. Συνδυάστε τα αυγά με σπανάκι για ένα ελαφρύ γεύμα ή δημιουργήστε ένα πρωινό πλούσιο σε σίδηρο με αυγά επάνω σε φρυγανιές και βούτυρο.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *