22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας που δεν γνωρίζατε και θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή κάθε γυναίκας

22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας που δεν γνωρίζατε και θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή κάθε γυναίκας

22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

 

Η μαγειρική σόδα ή αλλιώς όξινο ανθρακικό νάτριο, είναι ένα κοινό μαγειρικό υλικό, το οποίο έχει πολλές χρήσεις, όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Από την αποτελεσματικότητά του ως ένα ήπιο λειαντικό, μέχρι τις αποσμητικές του ικανότητες, οι εφαρμογές της μαγειρικής σόδας δείχνουν ατελείωτες.

Η εμπειρογνώμονας καθαρισμού και συγγραφέας Μπέκι Ραπιντσούκ, γνωστή και ως «Clean Mama», αποκάλυψε στην Huffington Post μια λίστα από τις πολλές καταπληκτικές χρήσεις αυτής της χημικής ένωσης που θα σας συναρπάσουν.

«Το πιο διασκεδαστικό από όλα είναι πως η μαγειρική σόδα είναι πολύ φθηνή» δήλωσε η Ραπιντσούκ.

 

22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Μαγειρική σόδα: Για τον καθαρισμό του νεροχύτη

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί και σαν ήπιο λειαντικό, επομένως είναι ένα χρήσιμο καθαριστικό για τον νεροχύτη. Μπορεί να πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα τον νεροχύτη σας και στην συνέχεια να τον τρίψετε με ένα σφουγγάρι.

Η Ραπιντσούκ λέει ότι της αρέσει να αναμειγνύει την μαγειρική σόδα με 20-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου για άρωμα ενώ προσθέτει και λίγο υγρό πιάτων προτού αρχίσει να τρίβει.

«Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε αρωματοθεραπεία την ώρα που εκτελείται μια καθόλου διασκεδαστική δουλειά» σημειώνει.

Άλλοι, την ανακατεύουν με χυμό λεμονιού για να σχηματίσουν μία πάστα ή τρίβουν την μαγειρική σόδα με ένα κομμένο λεμόνι.

Πάντως, αφού καθαρίστε τον νεροχύτη σας με σόδα μαγειρικής, μπορείτε να ξεπλύνετε τον νεροχύτη με ξύδι και μετά με ζεστό νερό. Άλλοι συστήνουν την σόδα μαγειρικής και ως έναν τρόπο για να καθαρίσουν οι σωλήνες της αποχέτευσης.

 

Μαγειρική σόδα: Προϊόν καθαρισμού

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, η μαγειρική σόδα είναι μια αποτελεσματική λύση για την αφαίρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε τον καθαρό σας νεροχύτη με νερό, να προσθέσετε τέσσερα κουταλάκια μαγειρικής σόδας, να μουλιάσετε το προϊόν για πέντε λεπτά και στην συνέχεια να το στεγνώσετε.

 

Μαγειρική σόδα: Προϊόν καθαρισμού

 

Μαγειρική σόδα: Απομακρύνει τις οσμές από το ψυγείο

Εκτός από ένα πολύ ήπιο λειαντικό, η μαγειρική σόδα είναι και ένα πολύ κοινό αποσμητικό. «Μπορείτε να βάλετε μια ανοιχτή συσκευασία μαγειρικής σόδας στο ψυγείο σας ή όπου υπάρχει λίγη μούχλα. Θα απορροφήσει τελείως την μυρωδιά» λέει η Ραπιντσούκ.

 

Μαγειρική σόδα: Φρεσκάρει τις πετσέτες

Οι αποσμητικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά και για πράγματα που απορροφούν μυρωδιές, όπως οι πετσέτες.

  Πως να φτιάξετε αλκαλικό νερό και να καταπολεμήσετε κούραση, να ενεργοποιήσετε το πεπτικό και να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο

«Αν χρειαστεί να φρεσκάρετε τις πετσέτες σας, μπορείτε να τοποθετήσετε μισό φλιτζάνι στο πλυντήριό σας μαζί με το κανονικό απορρυπαντικό ρούχων για να απαλλαγείτε από τις οσμές» σημειώνει η Ραπιντσούκ.

 

Μαγειρική σόδα: Καθαρισμός κοσμημάτων

Αν έχετε ασημένια κοσμήματα, μπορείτε να τα βουτήξετε σε ένα μίγμα με σόδα μαγειρικής και ζεστό νερό σε ένα μπολ με αλουμινόχαρτο.

Μέσα από την διαδικασία ανταλλαγής ιόντων, η μαύρη πατίνα θα μεταφερθεί από το ασήμι στο νερό. Μόλις βγάλετε το κόσμημα, σκουπίστε το καλά με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και για άλλα οικιακά αντικείμενα και ασημικά. Για πιο σκληρά υλικά, όπως διαμάντια και πλατίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας, νερού, αλατιού και σαπουνιού.

 

Μαγειρική σόδα: Να βγάλετε λεκέδες από τα χαλιά

«Εάν έχετε έναν λεκέ στο χαλί σας, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη σόδα μαγειρικής το σημείο εκεί και αυτό μπορεί να το βοηθήσει» εξηγεί η Ραπιντσούκ.

«Μπορείτε επίσης, να ρίξετε λίγο ξύδι και να πασπαλίσετε με σόδα μαγειρικής. Τα δύο αυτά υλικά θα αντιδράσουν και θα εξαφανιστεί ο λεκές. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια βάλτε ηλεκτρική σκούπα».

Η Ραπιντσούκ λέει ότι παρόλο που έχει χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο με μεγάλη επιτυχία, τονίζει ότι δεν λειτουργεί με όλα τα χαλιά.

 

22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Μαγειρική σόδα: Απομακρύνει τις οσμές από τα παπούτσια

Η Ραπιντσούκ δήλωσε ότι της αρέσει να χρησιμοποιεί μαγειρική σόδα για να φρεσκάρει τα δύσοσμα παπούτσια. Και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνει κανείς αυτό.

Μπορείς να πασπαλίσεις με μαγειρική σόδα κατευθείαν τα παπούτσια, να τα αφήσεις για μία μέρα και στην συνέχεια να την απομακρύνεις.

Μπορείς επίσης, να φτιάξεις μικρά σακουλάκια αποτελούμενα είτε από κάλτσες, ή κομμάτια υφάσματος δεμένα με κορδέλα και γεμισμένα με μαγειρική σόδα και να τα βάζεις μέσα στα παπούτσια όταν δεν τα φοράς.

Αν πάλι πρόκειται για σανδάλια, μπορείς να τα σφραγίσεις σε μια σακούλα που θα περιέχει μαγειρική σόδα.

Την τελευταία αυτή τεχνική, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και για ρούχα.

«Αν έχετε ρούχα που είναι δύσοσμα, αλλά δεν έχετε χρόνο για να τα πλύνετε, μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα μαγειρικής σε μια σακούλα και να κλείσετε εκεί μέσα για να απορροφήσει τις οσμές» εξήγησε η συγγραφέας.

 

Μαγειρική σόδα: Θεραπεία νυχιών

Συνδυάστε τρία μέρη μαγειρικής σόδας με ένα μέρος νερού για να δημιουργήσετε ένα μείγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε απολέπιση στα νύχια σας.

  Αποκτήστε λεπτή μέση και χάστε λίπος με μόνο 2 συστατικά

Μπορείτε, επίσης, να συνδυάσετε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού για να δημιουργήσετε μια πάστα που μπορεί να απολεπίσει την επιδερμίδα και να αφαιρέσει τους λεκέδες των νυχιών.

 

Μαγειρική σόδα: Σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά

Πολλοί άνθρωποι πασπαλίζουν λίγη μαγειρική σόδα για να απορροφήσει την περίσσεια λιπαρότητας από τα μαλλιά τους, ή την αναμιγνύουν με άλλα συστατικά όπως το άμυλο καλαμποκιού, το αλεύρι βρώμης, την κανένα ή και αιθέρια έλαια για παρόμοιο αποτέλεσμα.

«Μερικοί άνθρωποι το βάζουν στα μαλλιά τους για να απομακρύνουν την λιπαρότητα, αλλά αυτό δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα για όλους» λέει η Ραπιντσούκ.

Πράγματι, η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική για όλους, και ορισμένοι έχουν αναφέρει ακόμη και ζημιές στα μαλλιά τους με την πάροδο του χρόνου.

 

Μαγειρική σόδα: Καθαριστικό ντουζιέρας

Η Ραπιντσούκ λέει ότι χρησιμοποιεί τη μαγειρική σόδα για να καθαρίζει την ντουζιέρα της. «Μπορείτε να την αναμίξετε με λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι. Αλλά να προσέχετε να μην βάλετε πάρα πολύ».

 

Μαγειρική σόδα: Θεραπεία των τσιμπημάτων

«Αν έχετε κάποιου είδους τσίμπημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα» εξήγησε η Ραπιντσούκ. «Κάντε μια πάστα με την σόδα και νερό και απλά βάλτε επάνω στην επιφάνεια που έχετε το τσίμπημα και αφήστε την να στεγνώσει.

Ιστορικά μιλώντας, χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση του κεντριού αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το πρήξιμο, την φαγούρα ή την ερυθρότητα».

Μερικοί άνθρωποι συστήνουν αυτή την μέθοδο και για την αφαίρεση ακίδων.

Άλλοι χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα και υγρά μίγματα για την ανακούφιση από ήπιο ηλιακό έγκαυμα ή άλλους ερεθισμούς του δέρματος, ενώ πολλοί λένε ότι διευκολύνει στον πόνο και την δυσφορία.

 

Μαγειρική σόδα: Φρεσκάροντας τον αέρα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα δημοφιλές συστατικό για τα σπιτικά αποσμητικά χώρου. Η Ραπιντσούκ συμβουλεύει να τοποθετείτε μαγειρική σόδα και αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα μικρό βάζο, αντικαθιστώντας το καπάκι με ένα κομμάτι υφάσματος.

 

22 εκπληκτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Μαγειρική σόδα: Καθαριστικό για βούρτσες και χτένες

Αφού αφαιρέσετε τις τρίχες από τις βούρτσες και τις χτένες, μπορείτε να τις βουτήξετε σε ένα μείγμα σόδας μαγειρικής, σαμπουάν και νερού. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό αφού τις αφήσετε να μουλιάσουν για 30-60 λεπτά.

 

Μαγειρική σόδα: Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα για το δέρμα σας

«Η σόδα μαγειρικής είναι εξαιρετική για ένα μπάνιο με άλατα» δήλωσε η Ραπιντσούκ.

Πράγματι, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φλιτζάνια σόδας μαγειρικής για να ανακουφιστείτε από τυχόν πόνο ή ένταση ή να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας.

Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήστε για ποδόλουτρο ή να δημιουργήσετε ένα απολεπιστικό μείγμα για να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας (αν και δεν το συνιστούν όλοι οι ειδικοί).

  Δεν έβρισκε πετσέτα και σκουπίστηκε με το φόρεμα της νύφης: Το viral βίντεο που έχει γίνει ανάρπαστο στο TikTok (vid)

 

Μαγειρική σόδα: Καθαρισμός του φούρνου σας

 

Μαγειρική σόδα: Καθαρισμός του φούρνου σας

Η Ραπιντσούκ αναμιγνύει την σόδα μαγειρικής με σαπούνι και νερό για να δημιουργήσει μία πάστα για τον καθαρισμό του φούρνου.

Άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο διάλυμα μαγειρικής σόδας για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων και άλλων οικιακών συσκευών.

 

Μαγειρική σόδα: Απομακρύνει τις οσμές από το χαλί

Αν πασπαλίσετε με σόδα μαγειρικής το χαλί σας και μετά το αφήσετε να«καθίσει» λίγο προτού το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα, η ουσία θα έχει αποσμητικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε επίσης, να το εφαρμόσετε και σε άλλες μαλακές επιφάνειες, όπως στρώματα ή κρεβάτια κατοικίδιων ζώων. Η Ραπιντσούκ λέει ότι χρησιμοποιεί ένα κόσκινο για να πασπαλίσει ομοιόμορφα την σόδα μαγειρικής.

 

Μαγειρική σόδα: Καθαριστικό προσώπου

Πολλοί λάτρεις της ομορφιάς έχουν πειραματιστεί με την σόδα μαγειρικής ως καθαριστικό προσώπου και μάλιστα έχουν φτιάξει μάσκες με το υλικό αυτό.

Τα αποτελέσματα ήταν μικτά, οπότε είναι προτιμότερο να το δοκιμάσετε αρχικά σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν από την χρήση σε όλο το πρόσωπο.

 

Μαγειρική σόδα: Καθαρισμός των σφουγγαριών

Μπορείτε να επαναφέρετε τα δύσοσμα σφουγγάρια στην ζωή βυθίζοντάς τα σε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού.

 

Μαγειρική σόδα: Φτιάχνοντας ένα φυσικό αποσμητικό

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βουρτσάκι μακιγιάζ, σόδα μαγειρικής και να βουρτσίσετε την επιφάνεια του σώματός σας που θέλετε για να απορροφήσει τις μυρωδιές» λέει η Ραπιντσούκ.

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν ως φυσικό αποσμητικό, αλλά δεν αντιδρούν όλοι καλά σε αυτό. Συχνά χρησιμοποιείται και σε λάθος ποσότητες.

 

Μαγειρική σόδα: Δημιουργία σόδας πλυσίματος

«Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ενισχυτικό καθαρισμού ή ενισχυτικό πλυντηρίου, μπορείτε να το φτιάξετε θερμαίνοντας για μία ώρα στους 220 βαθμούς Κελσίου σόδα μαγειρικής» εξήγησε η ειδικός.

«Είναι ένα διασκεδαστικό κόλπο γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σόδα πλυσίματος σε μια μαλακή πάστα καθαρισμού» προσθέτει.

 

Μαγειρική σόδα: Κάνοντας απολέπιση στο σπίτι σας

Πέρα από τους νεροχύτες και τα ντους, οι ήπιες λειαντικές δυνατότητες της μαγειρικής σόδας την καθιστούν ένα χρήσιμο καθαριστικό γενικής χρήσης.

«Η αγαπημένη μου χρήση είναι η βραδινή μου απολέπιση» λέει η Ραπιντσούκ, σημειώνοντας πως συνδυάζει δύο φλιτζάνια με 20-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου. «Το αναμιγνύω με ένα μαχαίρι, το αποθηκεύω σε ένα βάζο και χρησιμοποιώ το ίδιο μείγμα για να τρίβω διάφορες περιοχές του σπιτιού μου».

 

epicstories.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *