Αυτές είναι οι εννέα τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σας!

τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό

Ποιες είναι οι τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σας.

 

Εάν θέλεις να χάσεις εκείνα τα λίγα κιλά που σε ταλαιπωρούν καιρό τώρα, αλλά η δίαιτα σου μοιάζει εφιάλτης, έχεις έναν καλό και αποτελεσματικό σύμμαχο: το μεταβολισμό σου, το εσωτερικό «μηχάνημα» που καίει τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου.

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να ενεργοποιήσεις περαιτέρω το μεταβολισμό σου και μάλιστα τρώγοντας –αρκεί να κάνεις τις σωστές επιλογές. Εμείς σου αποκαλύπτουμε τις τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό ενισχύοντας την καύση θερμίδων.

Αυτές είναι οι χορταστικές τροφές που παρέχουν θρεπτικά στοιχεία και καίνε λίπος:

Ποιες είναι οι τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σας.

1.Αυγά

Τα αβγά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που τα κάνουν μια πλήρη πρωτεΐνη. Αποτελούν ένα χορταστικό πρωινό επειδή η πρωτεΐνη εμποδίζει την απότομη άνοδο του σακχάρου του αίματός σου και τη μετέπειτα απότομη πτώση του, κάτι που σου προκαλεί πείνα.

Ένα αυγό έχει μόλις 75 θερμίδες και μας δίνει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, καίμε περισσότερες θερμίδες για να χωνέψουμε ένα αυγό, αντί για ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες. Προσοχή μόνο στη χοληστερίνη. Ένας κρόκος περιέχει ολόκληρη την ποσότητα που συνιστάται να τρως κάθε μέρα.

 

2. Καυτερές πιπεριές

Οι πιπεριές που καίνε περιέχουν καψαϊκίνη, ένα συστατικό που δεν έχει γεύση αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της πείνας και επιταχύνει το μεταβολισμό, αν και για λίγο χρόνο. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας, καθώς ενισχύει τη θερμογένεση και αυξάνει το καρδιακό μας ρυθμό με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες από τον οργανισμό μας.

Έτσι, εάν δεν έχουμε γαστρεντερικές διαταραχές μπορούμε να τις προσθέτουμε στο φαγητό μας και να δίνουμε με αυτόν τον τρόπο μια «ώθηση» στο μεταβολισμό μας.

  Καθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τι τρώει για πρωινό

 

3. Αβοκάντο

Το κρεμώδες αβοκάντο έχει γίνει δικαίως διατροφικό trend. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά και σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Ένα επιπλέον όφελος είναι πως τα λιπαρά οξέα που περιέχει το κάνουν μια τροφή που ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Υπέρβαροι άνθρωποι σε μια πρόσφατη έρευνα που έφαγαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό ανέφεραν σημαντική μείωση της επιθυμίας να φάνε κάτι αργότερα το απόγευμα.

 

4. Πράσινο τσάι

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι περιέχει διάφορα θερμογενετικά συστατικά. Δηλαδή οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό μας, αλλά και την οξείδωση του συσσωρευμένου λίπους. Φαίνεται λοιπόν τα συστατικά αυτά να είναι υπεύθυνα για την επίδραση που έχει το πράσινο τσάι στην απώλεια σωματικού βάρους.

Επιπλέον δεν έχει καθόλου θερμίδες και βοηθάει τον οργανισμό να κάψει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να πίνεις αρκετά φλιτζάνια την ημέρα (τουλάχιστον τέσσερα).

 

5. Μούρα

Φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα, σμέουρα. Όλα τα είδη μούρων βοηθούν στον μεταβολισμό. Πέρα από την ωραία γεύση έχουν πολλά να προσφέρουν στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Βοηθούν το σώμα να παράγει την αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης, περιορίζει τις λιγούρες και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Επίσης έρευνες δείχνουν πως μια δίαιτα πλούσια σε μούρα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα αποθηκεύει και επεξεργάζεται τη ζάχαρη σε ενέργεια και ως αποτέλεσμα ελαττώνει το κοιλιακό πάχος. Είτε είναι φρέσκα είτε κατεψυγμένα τα μούρα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στο πρήξιμο.

  Τα 5 τσάγια από βότανα που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

 

6. Φασόλια

Πρωτεΐνες και φυτικές ίνες είναι δύο από τα δομικά στοιχεία για την ενίσχυση του μεταβολισμού σας, τα φασόλια είναι πλούσια και στα δύο. Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φασολαμίνης και γλουταμίνης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, ελαττώνοντας την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα φασόλια είναι καλά για το μεταβολισμό σου. Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ενισχύουν τον μεταβολισμό. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες, που απαιτούνται για να κάψεις λίπος.

 

7. Σολομός

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό μας, γιατί αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στο καταβολισμό του λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας.

Έτσι η διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα, το σκουμπρί, ο κολιός μας εξασφαλίζει εκτός από υγεία και καλό μεταβολισμό. Αντίστοιχα υπάρχουν ανάλογες μελέτες που δείχνουν πως η σοβαρή έλλειψη απαραίτητων λιπαρών οξέων συνδέεται με την αύξηση του βάρους.

 

8. Μήλα

Η υψηλή περιεκτικότητα του μήλου σε νερό, αλλά και σε φυτικές ίνες, είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μας μετά την κατανάλωση του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα.

Γενικά τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, έτσι είναι απαραίτητα στη καθημερινή μας διατροφή για να κρατάμε σε υψηλά επίπεδα το μεταβολισμό μας, αφού θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι βιταμίνες –μεταξύ άλλων- είναι τα ενδιάμεσα κλειδιά αναρίθμητων μεταβολικών διεργασιών.

 

9. Προϊόντα ολικής άλεσης

Σούπερ βοηθητικές σε κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους, εν προκειμένω οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην καύση του λίπους, καθώς ο οργανισμός μας καταβάλλει έξτρα προσπάθεια για να τις διαλύσει. Παρόλο που τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν πολύ μικρή διαφορά στις θερμίδες σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης, οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα με ολικής άλεσης πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων, επειδή επιταχύνεται ο μεταβολισμός τους.

  Βάλτε τη Βρώμη οπωσδήποτε στη διατροφή σας!

Κατανάλωσε δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό σου, απόλαυσε ως σνακ μία μπάρα δημητριακών ολικής, καθώς επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το άσπρο ψωμί με το ψωμί ολικής άλεσης. Επιπλέον μία ακόμη καλή επιλογή είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις ένα εύγευστο γεύμα για ενίσχυση του μεταβολισμού.

 

Τέλος η επαρκής κατάποση νερού είναι απαραίτητη,

καθώς όλες οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας (πόσο μάλλον ο μεταβολισμός) χρειάζονται νερό. Επίσης το νερό είναι απαραίτητο για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού μας από βλαβερές ουσίες που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί, καθώς εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της μεταβολικής διαδικασίας.

Σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε, αν κι εφόσον μπορούμε, το νερό κρύο. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός μας πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), προκειμένου να το θερμάνει. Η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει πιο αποτελεσματικά το λίπος. Επιπλέον, ακόμη και μικρή αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό.

 

Αυτές είναι οι εννέα τροφές που θα απογειώσουν τον μεταβολισμό σας!

medicalland.gr

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *