11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό!

Ποια είναι τα  tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό!

 

Τώρα που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά, και ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι έχει αυξηθεί αντίστοιχα, οι όποιες λιγούρες και τυχόν “παρασπονδίες” είναι κατά πολύ περισσότερες. Βέβαια, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα κακό σε περίπτωση που φροντίζεις να αθλείσαι καθημερινά. Όμως τι ισχύει για την αντίθετη περίπτωση;

Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την κατανάλωση περαιτέρω θερμίδων από μέρους σου μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας σου και, συνεπακόλουθα, να οδηγήσει σε αύξηση των κιλών σου. Αν βάλεις στην εξίσωση και τον ερχομού το καλοκαιριού, καταλαβαίνεις πως δεν σε παίρνει να “γουρουνιάζεις” κάθε τρεις και λίγο.

11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό!

Tips για να απαλλαγείς από το αίσθημα της λιγούρας!

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι το τι μπορείς να κάνεις ώστε να “χαλιναγωγήσεις” την όρεξή σου. Πώς μπορείς να αποφύγεις τις λιγούρες για γλυκό ή αλμυρό, όταν κάθεσαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι; Η αλήθεια είναι ότι οι πειρασμοί-ως προς το φαγητό-εντός σπιτιού είναι πολλοί, ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε περίπτωση, για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρεις μερικά tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να “καλμάρεις” την όρεξή σου για επιπλέον φαγητό, προκειμένου να βγεις νικητής στη μάχη με τα περιττά κιλά. Μπορείς να υιοθετήσεις όλες τις συμβουλές που σου προτείνονται ή μερικές εξ’ αυτών. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που έχεις να αποκομίσεις από αυτές είναι κέρδη. Πάμε λοιπόν, να δούμε 11 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό!

 

11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό

Μην ξεχνάς το νερό

Μην ξεχνάς το νερό

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που τείνει να κάνει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του σχετίζεται με την αναγνώριση των “σημάτων” του σώματος προς τον εγκέφαλο. Και αυτό διότι πολύ συχνά πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα παραπάνω αισθήματα. Και κάπως έτσι καταλήγεις να τρως περισσότερο από αυτό που θέλει το σώμα σου.

Μία πολύ καλή πρόταση για να αντιμετωπίσεις αυτά τα λανθασμένα “σήματα” όρεξης αποτελεί το νερό.  Αν κάποια στιγμή νιώσεις μία ξαφνική λιγούρα για φαγητό ή γλυκό, δοκίμασε να πιεις ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Περίμενε για λίγα λεπτά και δες αν η εν λόγω λιγούρα εξαφανίστηκε ή συνεχίζει να υφίσταται. Σε περίπτωση που το αίσθημα λιγούρας κοπάσει, θα ξέρεις πως αυτό που πραγματικά ήθελες ήταν λίγο νερό.

Tip: Αν τώρα θέλεις να μειώσεις τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνεις, μία πολύ καλή λύση είναι να πιεις ένα ποτήρι νερό προτού φας. Με τον τρόπο αυτό θα “γεμίσεις” το στομάχι σου με νερό, στερώντας έτσι ένα μέρος του από  επιπλέον φαγητό.

  Η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε βάρος : 7 Κιλά σε 14 Ημέρες! Αξίζει να την Δοκιμάσετε!

Η πρωτεΐνη είναι σύμμαχός σου

να κόψεις την όρεξή σου

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την όρεξή σου και να σε κρατήσει μακριά από την υπερκατανάλωση τροφής. Το αίσθημα κορεσμού που προκαλεί η κατανάλωση πρωτεΐνης θα σε αφήσει ικανοποιημένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι θα συνέβαινε στην περίπτωση των υδατανθράκων, και μάλιστα, χωρίς να προσθέσει περιττές θερμίδες στον οργανισμό σου.

Μάλιστα, τα σχετικά οφέλη φέρεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα σε περίπτωση που εντάξεις την πρωτεΐνη στο πρωινό σου. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνη πρωινού τείνει να καταπολεμά το αίσθημα της λιγούρας μέσα στην ημέρα αλλά και τις βραδινές ώρες.

Απομακρύνσου από τους “πειρασμούς”

11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό!

Τι θα έκανες σε περίπτωση που αντίκριζες κάτι βγαλμένο απ’ τα πιο τρομακτικά σου όνειρα; Μήπως θα έφευγες όσο πιο μακριά γίνεται; Απορείς που κολλάνε τα παραπάνω ερωτήματα με το θέμα της καταπολέμησης της λιγούρας;  Μα φυσικά στον κοινό τρόπο αντιμετώπισης. Μία πολύ καλή λύση, λοιπόν, για να καταπολεμήσεις τις όποιες λαχτάρες σου για φαγητό ή γλυκό, απαντά στην πρακτική της απομάκρυνσής σου από τους σχετικούς “πειρασμούς”.

Με λίγα λόγια, αν πεινάς, κάνε κάτι άλλο για να το ξεχάσεις. Για παράδειγμα μπορείς να πας για έναν περίπατο (μην ξεχάσεις να στείλεις 6 στο 13033, αλλιώς δεν σε βλέπω να γλιτώνεις τα 150€), να κάνεις ένα ντους, να βουρτσίσεις τα δόντια σου ή να κάνεις μερικές κάμψεις. Η αλλαγή κατάστασης ή περιβάλλοντος (αναλόγως το τι θα επιλέξεις να πράξεις) θα σε βοηθήσει να “ξεχάσεις” τη λιγούρα σου.

Tip: Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μάσημα τσίχλας αποτελεί μία εξαιρετική λύση για να “τιθασεύσεις” την όρεξή σου. Επομένως, φρόντισε να έχεις πάντοτε ένα κουτάκι με τσίχλες στο σπίτι. Θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες αυτές τις μέρες!

 

Σχεδίασε τα γεύματά σου

Σχεδίασε τα γεύματά σου

Όπως ένα καλός προγραμματισμός στη δουλειά θα φέρει καλά εργασιακά αποτελέσματα, έτσι και στην περίπτωση του φαγητού, ένα πρόγραμμα γευμάτων θα σε βοηθήσει να διατηρηθείς σε μία σταθερή κατάσταση.

Με το να γνωρίζεις το τι και πότε πρόκειται να φας ουσιαστικά περιορίζεις τις σκέψεις σου γύρω από την κατανάλωση “απαγορευμένων” τροφών. Αρκεί και μόνο να σκεφτείς πως πολλές φορές τρώμε “χαζομάρες” μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουμε τι άλλο να φάμε. Έτσι καταφεύγουμε στην πιο εύκολη αλλά και εύγευστη λύση (κοινώς junk food).

 

Μην “λιμοκτονείς”

Παραπάνω μιλήσαμε για την ανάγκης σωστής διάκρισης μεταξύ των σημάτων πείνας και δίψας. Αλλά τι γίνεται σε περίπτωση που όντως πεινάμε; Αν, λοιπόν, όντως πεινάς, καλό είναι να μην αφήσεις την εν λόγω πείνα να “μεγαλώσει”. Τη στιγμή που νιώθεις πείνα ετοίμασε κάτι πρόχειρο-αλλά παράλληλα όσο πιο υγιεινό γίνεται-για να φας (π.χ. ένα τοστ, μία σαλάτα ή κάποιο άλλο μικρό σνακ). Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις το αίσθημα της πείνας να μεταμορφωθεί σε αυτό της “λιμοκτονίας”, ειδάλλως κινδυνεύεις να καταναλώσεις τα διπλά από αυτά που θα κατανάλωνες στην αρχή.

  Συντήρηση βάρους: Τι να κάνω για να μην ξαναπαχύνω;

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνηθίζουν να παροτρύνουν τον κόσμο να καταναλώνει μικρά και τακτικά γεύματα. Τα οφέλη μίας τέτοιας συνήθειας είναι πολλαπλά, αφού ο μεταβολισμός σου θα συνεχίσει να δουλεύει, το αίσθημα της πείνας θα καταπολεμηθεί και κάπως έτσι εσύ θα νιώθεις περισσότερο χαρούμενος.

 

Διώξε το άγχος

Το άγχος, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις φέρει στην ψυχολογική μας κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κατανάλωση τροφής και συνεπακόλουθα σε διατροφικές διαταραχές. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως το άγχος θα πρέπει να εξαλειφθεί από την καθημερινότητά σου για πολλούς και διάφορους λόγους.

Γενικότερα, το άγχος τείνει να αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα (ορμόνη), η οποία συνδέεται άμεσα με την πρόσληψη κιλών και ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς. Για να αποφύγεις το όποιο άγχος φρόντισε να αθλείσαι σε τακτική βάση ή να περνάς λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα κάνοντας κάποιο χόμπι. Επίσης, ο διαλογισμός αποτελεί ακόμη μία καλή εναλλακτική πρόταση.

 

11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό

Εκχύλισμα από σπανάκι

Εκχύλισμα από σπανάκι

Το σπανάκι αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο φέροντας μία πληθώρα από μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί πως διαθέτει και αντικαρκινική δράση. Αυτά όμως πιθανότατα τα ήξερες πριν καν τα αναφέρουμε. Αυτό που δεν ήξερες, ωστόσο, είναι πως το εκχύλισμα από τα φύλλα του σπανακιού μπορεί να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τα όποια φαινόμενα λιγούρας.

Το εκχύλισμα από σπανάκι βοηθά στην καθυστέρηση της διαδικασίας της πέψης του λίπους, αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής της ορμόνης GLP-1, η οποία καταπολεμά το αίσθημα της πείνας. Το εν λόγω εκχύλισμα μπορείς να το βρεις είτε σε μορφή σκόνης (μπορείς να το προσθέσεις σε κάποιο smoothie ή απλά σε ένα ποτήρι νερό) είτε σε μορφή κάψουλας.

 

Κοιμήσου αρκετά

Κοιμήσου αρκετά

Η καθημερινή μας όρεξη για φαγητό θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένα ατέρμονο παιχνίδι μεταξύ διάφορων ορμονών του οργανισμού μας. Ένας “κακός”-ανεπαρκής ύπνος ενδέχεται να οδηγήσει σε ανισορροπία μεταξύ των παραγόμενων ορμονών στον οργανισμό σου, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει την όρεξή σου.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που τείνουν να κοιμούνται ελάχιστες  ώρες (4-6) έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με αυτούς που κοιμούνται τουλάχιστον 7 με 8 ώρες καθημερινά. Επομένως, αν δεν θέλεις να πεινάς συνεχώς, κοιμήσου λίγο περισσότερο. Ίσως το σώμα σου το έχει ανάγκη.

 

Σωστά και ποιοτικά γεύματα

11 Tips που θα σε βοηθήσουν να κόψεις την όρεξή σου για φαγητό

Η πείνα σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φαινόμενα λιγούρας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τρως-πρώτα απ’ όλα-σωστά. Φρόντισε κάθε γεύμα σου να εμπεριέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μην πέσεις στο λάθος της “δαιμονοποίησης” των υδατανθράκων ή των λιπαρών, αφού και αυτά αποτελούν απαραίτητα “καύσιμα” του οργανισμού σου.

  Τι να πιείτε πριν ξαπλώσετε το βράδυ για να κάψετε λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Φρόντισε να καταναλώνεις τους λεγόμενους “καλούς” υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης) και λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) και δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ σου. Επέλεξε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

 

Μην πας στο Σούπερ-Μάρκετ πεινασμένος

Τα σούπερ μάρκετ αποτελούν ίσως το χειρότερο σημείο που μπορείς να βρεθείς σε περίπτωση που είσαι πεινασμένος. Και αυτό διότι η πρόσβαση σε φαγητό (αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές) είναι πανεύκολη.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν σκεφτείς πως τα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα ράφια των καταστημάτων είναι αυτά που έχουν και τη χειρότερη διατροφική αξία. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την όποια πείνα σου, θα σε φέρουν-κατά πάσα πιθανότητα-στο ταμείο με ένα καρότσι γεμάτο πατατάκια, σοκολάτες και κρουασάν.

Για να αποφύγεις, λοιπόν, το παραπάνω καλό θα ήταν να επισκέπτεσαι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου μετά από κάποιο σου γεύμα. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις τις όποιες παρορμήσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα και παράλληλα περιττές αγορές.

 

Διατροφική “επίγνωση”

Διατροφική “επίγνωση”

Η διατροφική επίγνωση αναφέρεται στην ικανότητα που έχει ο καθένας από εμάς να αναγνωρίζει κατά πόσο σωστή (με την έννοια του υγιεινού) είναι η τροφή που έχει επιλέξει να φάει, το αν θα έπρεπε να την καταναλώσει εκείνη τη χρονική στιγμή και αν όντως η ανάγκη του αυτή προέρχεται από ένα “καθαρό” αίσθημα πείνας.

Με λίγα λόγια η διατροφική επίγνωση σε βοηθά να διαχωρίσεις τη φυσική από την παρορμητική πείνα. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν περιορίζεται μόνο στην παρακάτω ενέργεια-διαχωρισμό. Το να τρως αργά και χωρίς περισπασμούς, το να τρως μέχρι εκεί που πρέπει, το να κατανοείς ποια τρόφιμα σε βοηθούν να διατηρήσεις το κορμί σου ή όχι αποτελούν επίσης στοιχεία της διατροφικής επίγνωσης.

 

Εν κατακλείδι

Οι λιγούρες αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο μιας και κάτι παραπάνω από το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει πως το βιώνει σε τακτική βάση. Οι ξαφνικές λιγούρες αποτελούν τον βασικό λόγο για φαινόμενα αύξησης βάρους, εθισμού σε συγκεκριμένες τροφές και βουλιμίας.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτές τις “εκρήξεις” πείνας, ιδίως τώρα που η παραμονή σου στο σπίτι δεν σε βοηθά στο να “απασχολήσεις” το μυαλό και το σώμα σου με άλλες δραστηριότητες. Τέλος, η προσθήκη κάποιας μορφής γυμναστικής στην-πλέον-“υποτονική” σου καθημερινότητα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σώμα σου σε ένα καλό επίπεδο.

 

the-man.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *